maritbet girişmaritbet
Avrupa'nın gizli kalmış yerleri keşfedilmeyi bekliyor!

Avrupa'nın gizli kalmış yerleri keşfedilmeyi bekliyor!

Eski kıta Paris’ten, Londra’dan, Berlin’den, İstanbul’dan ibaret değil... Kıtanın en güzel yerleri bu büyük şehirlerin gölgesinde kalıyor.

Huffington Post, Avrupa'nın en çok gözden kaçan 10 muhteşem yerini seçmiş, aralarında bizden Göreme de var. 

1- Sana dün bir tepeden baktım aziz Alesund

Norveç'te, Oslo ve Bergen'den ötesine bakın. Bu iki şehrin kuzeyinde kalan, uzaklarda İzlanda'yla karşı karşıya fiyortlar arasında Alesund'a ulaştığınızda nefesiniz kesilecek. İlk iş kasabadaki parktan yukarıya, manzara terası Fjellstua'ya çıkan basamakları tırmanın. Önünüzde fiyortlar, deniz, kasaba, deniz, fiyortlar... Alesund'a gelmişken, biraz daha batıya seyahat edip, yakındaki Tueneset Akvaryumu'nu da ziyaret edin. Deniz suyu kullanılan akvaryumda penguenleri de bulacaksınız!

aselund

Eski kıta Paris'ten, Londra'dan, Berlin'den, İstanbul'dan ibaret değil... Kıtanın en güzel yerleri bu büyük şehirlerin gölgesinde kalıyor. Huffington Post, Avrupa'nın en çok gözden kaçan 10 muhteşem yerini seçmiş, aralarında bizden Göreme de var. 

2- Sana dün bir tepeden baktım aziz Alesund

Norveç'te, Oslo ve Bergen'den ötesine bakın. Bu iki şehrin kuzeyinde kalan, uzaklarda İzlanda'yla karşı karşıya fiyortlar arasında Alesund'a ulaştığınızda nefesiniz kesilecek. İlk iş kasabadaki parktan yukarıya, manzara terası Fjellstua'ya çıkan basamakları tırmanın.

göreme

Önünüzde fiyortlar, deniz, kasaba, deniz, fiyortlar... Alesund'a gelmişken, biraz daha batıya seyahat edip, yakındaki Tueneset Akvaryumu'nu da ziyaret edin. Deniz suyu kullanılan akvaryumda penguenleri de bulacaksınız!

3- Çin'de yenisini yapacak kadar güzel Halstatt Avusturya'nın incisi...

Göl kenarındaki Halstatt, o kadar büyüleyici ki Çinliler kendi ülkelerinde ‘çakmasını' üretti. Dört mevsim ziyaret edilebilir ama baharda ayrı güzel.

Halstatt Avusturya

Küçük kasabayı bir günde dolaştıktan sonra, dünyanın en eski tuz madenine giden tura katılın. Ardından da manzara terasına giderek saatlerce tadını çıkarın. Çift olarak gitmeniz tavsiye edilir.

4- Ömrü uzatan ada İkaria

Mitlere göre İkarus balmumundan kanatlarıyla burada göklere yükseldi; güneşe dayanamayarak yine burada Ege'nin sularına düştü.

ikaria

Mitolojik ağırlığının yanında, Yunanistan'daki İkaria Adası'nın benzersiz de bir güzelliği var. Dahası, ada sakinleri de çok uzun ömürler sürmeleriyle ünlü. Karayoluyla ulaşılmayan, sadece teknelerle varabileceğiniz, gözlerden uzak kumsalları tercih edin. Seyşeller Kumsalı her zahmete değer.

5- Ortaçağdan kalma bir günde Kotor'da

Konumu gereği dünyadan (iyi ki) hep uzakta kaldı; şimdi Karadağ'ın dünyaya açılmasıyla beraber yavaş yavaş seyahat rotalarına giriyor.

kotor

12 ve 14'üncü yüzyıllar arasında inşa edilmiş ortaçağ şehri, karakterini bugüne dek korudu. Kiliseler, katedraller, meydanlar, pazarlar ve daracık sokaklarla örülü eski şehri dolaşın sonra da ‘Büyük Duvar'a tırmanın. Hem Kotor'u hem de körfezi göreceksiniz. Bir kalyonun şehre gelişini izleyen bir ortaçağ gözcüsü gibi hissedeceksiniz.

6- Manarola'da dünyanın en güzel fotoğrafı

Fotoğraf makinenizi alın ve yollara düşün. Dünyanın en güzel fotoğrafları burada çekiliyor. Ama İtalya'daki Cinque Terre (Beş Toprak) kasabalarının en eskisi Manarola'yı görmek için çok daha fazla sebep var. Birincisi huzur ve sessizlik.

manarola

Bir düşünün, kasabada otomobillere yer yok. İkincisi Akdeniz'e nazır, muazzam yürüyüş rotaları. Kasabanın en iyi karesini yakalamak için limandan sağa doğru yürüyün. Gitmişken tüm Cinque Terre kasabalarını tekneyle dolaşacak bir tura da yazılabilirsiniz.

7- Piran'da bir fincan kahve bile yeter

Slovenya sınırları içinde ama Piran sanki minik, güzel bir İtalyan kasabası... Bir zamanlar öyleydi de zaten. Beş yüzyıl boyunca Venedik Cumhuriyeti'nin (18'inci yüzyıla dek), 1918-1947 arasında da İtalya'nın bir parçasıydı.

piran

Tartini Meydanı öyle güzel ki hiçbir şey yapmasanız da bir kahve içerek geleni geçeni seyretmek, tarihi dokunun keyfini çıkarmak yeter. Biraz daha macera meraklıları bu şirin deniz kasabasında denizin altının da hakkını verebilir. Şaşırtıcı gelebilir ama Piran scuba-diving kurslarıyla ünlü.

8- Atlantik'te mahzenler kenti Porto

Oldum olası başkent Lizbon'un gölgesinde ve bu, Portekiz'in incisine düpedüz haksızlık. Porto'ya gittiğinizde canlı bir şehir, rengârenk binalar ve şarabıyla balığıyla muhteşem bir yeme içme kültürüyle karşılaşacaksınız.

porto

Öncelikle Douro Irmağı'nın üzerinden geçen ‘modern' köprü Ponte Luis'e çıkın ve oradan şehri, özellikle de eski mahalleleri seyredin. Sonra da küçük dükkânları, şarap mahzenleri ve gece hayatıyla Porto'nun içine girin. Mercado do Bolhão isimli pazarı da sakın kaçırmayın.

9- Rovinj'de denizlere çıkar bütün sokaklar

Hırvatistan'da herkesin ayağı Dubrovnik'e gidiyor ama Venedik görünümlü Rovinj de artık yükselişte. ‘Şirin' sıfatını sonuna kadar hak eden bu balıkçı kasabasında dar sokaklardan on adımda denize ulaşmanın keyfi az şeyde var.

rovinj

Üstelik sadece denize değil, mesela Dubrovnik'le kıyaslandığında çok daha ucuz (ve daha lezzetli) balıkçı lokantalarına da ulaşıyorsunuz. Bir tekneyle Brijuni Adası'na gidip, milli parkı ve Yugoslavya'nın kurucusu Tito'ya dair müzeyi görmeden dönmek olmaz.

10- Gotik şehir: Torun

Polonya'nın kuzey kesiminde Vistül Irmağı üstünde yer alan Torun, gotik mimarisiyle dikkat çekiyor. Bu şehir kesinlikle görülmesi gereken ise The Gingerbread Museum.

torun

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrupa'nın gizli kalmış yerleri keşfedilmeyi bekliyor!
  • 02.05.2015 09:47

Avrupa'nın gizli kalmış yerleri keşfedilmeyi bekliyor!

Eski kıta Paris’ten, Londra’dan, Berlin’den, İstanbul’dan ibaret değil... Kıtanı ...