maritbet girişmaritbet
AVM'lerden Pokemon avcılarına ücretsiz çay ve su

AVM'lerden Pokemon avcılarına ücretsiz çay ve su

90’lı yılların en çok izlenen çizgi filmi Pokemonlar, akıllı telefonlar sayesinde Türkiye sokaklarına da indi.

Sanal dünyayı gerçek dünyayla buluşturan "Pokemon GO" çılgınlığı, Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD'den sonra Türkiye'de de hızla yayılıyor. Dünyayı kasıp kavuran oyun, henüz Türkiye'de resmi olarak oynanmamasına rağmen birçok kullanıcı telefonlarına oyunu indirerek sokak sokak Pokemon kovalamaya başladı. İnsanları spora teşvik etmek için hazırlanan oyun, daha şimdiden bir çılgınlığa döndü. İstanbul'da Taksim Meydanı, Gezi ve Maçka Parkı, tarihi camiler ve metro istasyonları gibi yoğun noktalar, Pokemon avcılarıyla dolu. Oyuncular, oteller, heykeller gibi şehrin imza noktaları olarak geçen Pokestop'lara (Poke noktaları) giderek Pokemon topu ve eşya topluyor, Pokemon avına çıkıyor. Bazıları da Pokemon yakalayabilmek için araçlarıyla kilometrelerce yol kat ediyor. AVM'ler ise Pokemon GO uygulamasını fırsata çevirmenin peşine düştü. Kanyon AVM, Pokemon GO ile bugün misafirlerini Pokemon avına davet ediyor. Bazı belediyeler ve AVM'ler de Pokemon avcılarına ücretsiz çay ve su servisi yapmaya başladı. Oyuncular "Oyun sayesinde hem geziyoruz, hem de sosyalleşiyoruz" diyor.

Göktuğ Avcı (19): Taksim'e kurs için geliyorum. Burada çok Pokemon olduğunu duydum. Bunun için eve geçmeden önce Gezi Parkı ve yakınlarında Pokemon arıyorum. Sanal gerçeklikle birleştirilmesi oyunu çok daha heyecanlı yapıyor.

Mehmet Kurt (25): Çocukluğumdan beri Pokemon'u çok sevdim ve sürekli izledim. Oyunun çıktığını duyunca heyecanlandım. Pokemon Go'yu hemen indirmek istedim ama Türkiye'de olmadığı için Avustralya'da kendime hesap açtım oradan indirdim. Oyunu telefonumda sürekli açık tutuyorum, dakikada bir bakıyorum Pokemon var mı diye. Arkadaşlarımla gezerken etrafımda 'Pokemon var mı' diye sürekli kontrol ediyorum. Geçen gün kız arkadaşımla arabayı bir yere bırakıp sabah 7.30'a kadar Pokemon avladık. 81 tane Pokemonum oldu. Bende bu tarz takıntılar var. Başladıysam bitirene kadar devam ederim.

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARDI

Sağlık Bakanlığı ellerinde telefonlarla yol ortasında garip hareketler yapan avcıları, Facebook'tan "Güneş ışınlarının dik geldiği 11-16 saatleri arasında Pokemon aramanızı tavsiye etmiyoruz. Yolda yürürken, özellikle karşıdan karşıya geçerken, telefon ekranına değil, yola bakmanızı öneriyoruz" diye uyardı. Pokemon avcıları, Pokemonların tam konumunu öğrenip ona göre yürümek için sürekli telefona bakıyor. Bazı Pokemonlar yolda beliriyor ve fark edilmeden akan trafiğin içine giriliyor. Gerçek dünyayla bağlantıyı koparmamalı. Aksi takdirde kaza geçirilebilir ya da kazaya sebep olunabilir. Bilgi güvenliği ve psiko-sosyal sorunlara karşı uyaran uzmanlar ise şöyle diyor:
Bilişim uzmanı Lokman Kan: Bu oyunun insanları sosyalleştirdiğine inanmıyorum. Elinizdeki telefona bakıp, kilitlenip bir o yana bir bu yana giderek sosyalleşemezsiniz.

Siber güvenlik uzmanı Alican Çakmak: En büyük açık oyuna bir mail hesabıyla girme gereği. Oyuna verilen yetkiyle gelen giden tüm maillerinizi görme yetkisi oluyor. Pokemon Go oynayayım derken tüm bilgileriniz çalınmasın.

Yorum Yaz