maritbet girişmaritbet
Asma köprüde otomobil sürücüleri ölüme meydan okuyor!

Asma köprüde otomobil sürücüleri ölüme meydan okuyor!

Kars Akkaya'daki Büyük ve Küçük Aküzüm köylerinin kestirme ulaşım noktası 30 yıllık asma köprüdeki tehlikeli yolculuk yürekleri ağızlara getiriyor.

Türkiye'nin Ermenistan sınırındaki Büyük ve Küçük Aküzüm köylerinin ilçeyle bağlantısını 20 kilometre kısaltan Arpaçay Nehri üzerinde kurulu ahşap asma köprü, motorlu araç geçişine kapalı olmasına karşın kullanılmaya devam ediyor. Yakın zamanda zemin ahşabı yenilenen ve fırtınalı havalarda sallanmaması için yan ağırlıklarla desteklenen 110 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğindeki köprü, tüm tehlikelere rağmen yöre halkı için vazgeçilmez güzergah olma özelliğini koruyor.

Köylüler betonarme köprü istiyor Köprünün traktör ve otomobillerin geçişinde oluşturduğu tehlikenin farkında olan köylüler, ulaşım kolaylığı açısından yetkililerden nehir üzerine betonarme köprü yapılmasını talep etti. Büyük Aküzüm Muhtarı Sadettin Daştan, yaptığı açıklamada, köprünün Akyaka ilçe merkezi ile diğer köyler arasındaki ulaşımları açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Köprünün kullanılmaması halinde 20 kilometre fazla yol katetmek zorunda kaldıklarını anlatan Daştan, "Bu köprünün üzerinden geçen araçlar ve insanlar kesinlikle bu suya düşecekler. Can kayıplarının yaşanmaması için biran önce buraya yeni köprü yapılması gerekiyor" dedi. 

 "Rüzgarda tahrip oldu hakkımda soruşturma açıldı" Daştan, köprünün özellikle rüzgarlı havalarda büyük tehlike barındırdığını, bunun için alınan önlemlerin de yetersiz olduğunu ileri sürerek, şunları belirtti: "Aşırı rüzgarlı havalarda köprü büyük tehlike oluşturuyor. Köprünün altındaki bağlantılar kopuk. Bu köprü bir süre önce rüzgarda havalanarak tahrip oldu. Bunu da bizden bildiler. Yeni bir köprü yapılmasını istediğimiz için sabotaj yapmaktan hakkımda soruşturma açıldı, daha sonra gelip kontrol ettiler ve sabotaj olmadığı, bağlantıları yapılmadığı için rüzgardan havalandığı anlaşıldı." 

Mali imkanlar elverirse yenisi yapılacak Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Yılmaz Karadağ, köprünün her yıl düzenli olarak bakımdan geçirildiğini söyledi. Köprünün en son onarımının da geçen yıl yapıldığını, zemin ahşabının yenilendiğini, rüzgarda sallanmaması için ağırlık aparatlarının kenarlardan suya salındığını anlatan Karadağ, ancak tüm önlemlere rağmen köprünün araç geçişi için güvenli olmadığına dikkati çekti. 

Karadağ, köprünün araç geçişine kapatılmasına rağmen buna uyulmadığını ifade ederek, "Köylüler, yayalar için sorunsuz güvenliği olan asma köprüden maalesef traktör ve otomobille geçiyorlar. Biz oraya araçların geçmemesi için levhalar koyduk, engelleyici bariyerler koyduk ancak risk alarak karşıdan karşıya geçiyorlar" ifadelerini kullandı. Yeni köprü yapımının da gündemlerinde olduğunu ancak bunun için öncelikle zemin etüdünün yapılacağını ve maliyet hesabının çıkarılacağını dile getiren Karadağ, şunları söyledi: 

"KÖYDES'ten yıllık 1,5 milyon lira para ayrılıyor. Bununla bütün köylerin sularını, yollarını, menfezini ve benzeri şeylerini ancak yapabiliyoruz. Biz merkez köylerin tamamının rızkını bir köprüye bağlarsak bu olmaz. Bunun net maliyetini çıkarmamız lazım. Maliyet yüksek çıkarsa bütçemiz ne zaman elverirse o zaman yapımına başlarız. Maliyet düşükse zaten yapılır. İnsanlar orada 20 kilometre yol dolaşıyorlar. Bizim vatandaşımız neden mağdur olsun?"

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Asma köprüde ölüme davetiye çıkarıyorlar!
  • 19.09.2015 14:34

Asma köprüde ölüme davetiye çıkarıyorlar!

Ermenistan sınırındaki Kars'ın Büyük ve Küçük Aküzüm köylerinin çevre yerleşimle ...

Asma köprüde otomobil sürücüleri ölüme meydan okuyor!
  • 19.09.2015 14:21

Asma köprüde otomobil sürücüleri ölüme meydan okuyor!

Kars Akkaya'daki Büyük ve Küçük Aküzüm köylerinin kestirme ulaşım noktası 30 yıl ...