maritbet girişmaritbet
Arsa satın almak iyi bir yatırım mı?

Arsa satın almak iyi bir yatırım mı?

Yatırım odağı arsada ise ve bir arsa alımı üzerinde düşünülüyorsa Gökhan Karahan bazı noktaları göz önünde bulundurmak gerektiğine değiniyor.

RE/MAX Türkiye Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan; “Yatırım yapmak,  tasarrufları değerlendirmenin, sektörün dinamiklerine hakim olmanın ve işin mantığını anlamaktan geçiyor. Hedefe yönelik araştırma ve doğru gayrimenkul danışmanı ile tüm enstrümanlara doğru şekilde yatırım yapabilirsiniz.” diyor. 

RE/MAX Türkiye Pazarlama Direktörü Gökhan Karahan

Karahan, “Uzun vadede arsa yatırımı daima kazandırır. Ancak önemli olan, arsa yatırımınızı kısa vadede kazanca dönüştürmenizdir. Bunu ise gelişmiş olası bölgeleri sıkı takip ederek, imar durumu hakkında sağlam bilgiye sahip olarak başarabilirsiniz. Özellikle son dönemde gayrimenkulün iyi bir yatırım amacı olarak görülmesi ve konut fiyatlarının yükselmesinden şikâyetçiyseniz, siz de yatırım fırsatını arsadan yana değerlendirebilirsiniz. Ancak arsa yatırımı yapmanın, konut almaya benzemediğini belirtmemiz gerekir çünkü konutu gezerek muhtemel sorunları görebilir veya belediye ile tapu ve kadastro müdürlüğünden imarla ilgili pürüzleri soruşturabilirsiniz. Arsa almak ise daha detaylı araştırma gerektirir. Unutulmamalıdır ki konut kira getirir ancak arsanın getirisi yoktur, üzerine vergi de vermek gerekir” ifadelerini kullandı.

Arsa satın alırken öncelikle imar izni olup olmadığı öğrenilmeli. İmar izni varsa, arsanın imar durumu incelenmeli. Konut, ticari alan, işyeri, sosyal hizmet alanı olup olmadığı sorgulanmalı çünkü konut alanına iş merkezi yapılamaz. Ticari alana da konut yapılamaz. Arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğu da öğrenilmeli,  zemin etüdü incelenmeli… Diğerlerinin değeri düşse de sağlam zeminli arsalar, deprem riskine karşı daima cazip kalır. 

İpotek, şerh, haciz, özel şahıs, şirket veya kamu kuruluşuna ait kullanım hakkı gibi mülkiyetle ilgili bir sorunu olup olmadığı araştırılmalı. Altyapısı olmayan yerden alınacak arsa çok uzun vadeli bir yatırımdır. Yolun nereden geçeceğine dair bilgi sahibi olmak önemli… Yollar ya en tepe ya da en taban alanlardan geçer. Arsa, satılmak istendiğinde reel bazda kar ettirmelidir. 

Doğru zamanda doğru yerde gayrimenkule yatırım yapmanız orta ve uzun vadede çok büyük getiri sağlayabilir. Size bu yatırımlardan en yüksek kazancı sağlayacak olansa arsa yatırımlarıdır.

Planlı kentleşmenin yapıldığı bölgelerde, kaliteli ve üst gelir gruplarına hitap eden projeler yer alır. Bunlar bölgenin bilinirliğini ve tanınır olmasını kolaylaştırır. Planlı kentleşen bölgelerde arsa fiyatları daha çabuk yükselir. Buralarda arsaların satışı da daha kolaydır. Özellikle bu bölgeleri tercih edilebilir. 

Bunların yanı sıra dikkat edilebilecek başlıca konular;

* Kentlere göç edenlerin yerleştiği bölgelerde yeni yapılaşmaya gidilir. 
* Büyük inşaat şirketlerinin arsa satın aldığı bölgelerde arsa fiyatları pirim yapar. 
* Bir şehre yapılan yatırımın artması, arsalara da yansır. 
* Ormana komşu arsaları satmak zordur. 
* Arsa satın alırken kriz dönemlerini fırsat bilin. Gayrimenkuldeki kriz dönemlerinde konut, işyeri ve ofis fiyatlarına oranla en fazla arsaların fiyatı düşer. 
* Arsanın pirim potansiyeli de önemli bir konudur. Arsanın ne kadar sürede ne kadar getiri sağlayacağı belirlenmelidir. 
* Enflasyon ve faizdeki düşüşler, gayrimenkul fiyatlarını yükseltir. Bu yükseliş önce konut daha sonra işyeri ve ofiste yaşanır. En son ise arsaların fiyatı yükselir. 
* Ayrıca; hızla büyüyen şehirlerde sahip olunan, ulaşım yatırımlarının ağırlık kazandığı bölgelerdeki, resmi kurumlara yakın, cephesi yola doğru geniş ve ana cadde üzerindeki arsalar satışta daha çok kazanç sağlar. 

ARSA YATIRIMI İÇİN YENİ DESTİNASYONLAR: 

Kısa vadede Büyük Çekmece, uzun vadede Silivri ve Çatalca'daki arsalar kazanç sağlayabilir. Aynı şekilde Yalova Armutlu da yatırım için düşünülebilir. Düşük bir bütçe var ise metrekare fiyatı düşük geniş araziler her bölge için araştırılabilir. Trakya'da Çerkezköy ve çevresi prim yapabilir.  Ankara Yapracık ve Bağlıca da arsa yatırımı için gözde bölgelerden. Arsa satın alırken önemli olanın alırken kazanmak olduğu unutulmamalıdır. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kärcher, soğuk kış günlerinde de yanınızda
  • 18.01.2021 14:02

Kärcher, soğuk kış günlerinde de yanınızda

Kärcher’in birbirinden fonksiyonel ürünleri zemin ve cam temizleme işlerinizi ko ...

Yazlık konutta yabancı satın alıyor, yerli kiralıyor
  • 20.06.2018 11:18

Yazlık konutta yabancı satın alıyor, yerli kiralıyor

RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan, Türkiye’nin yazlık konut ...

Kanal İstanbul, Küçükçekmece’de konut fiyatlarını yükseltti
  • 01.05.2018 09:30

Kanal İstanbul, Küçükçekmece’de konut fiyatlarını yükseltti

Türkiye’deki konut fiyatları son 1 yılda yüzde 11.5 oranında artarken, Kanal İst ...

İstanbul'da expat'ların çoğu kira bedelini TL ile ödüyor
  • 25.09.2017 14:29

İstanbul'da expat'ların çoğu kira bedelini TL ile ödüyor

RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, İstanbul'daki expat'ların konut ...

Arsa satın almak iyi bir yatırım mı?
  • 17.10.2015 10:49

Arsa satın almak iyi bir yatırım mı?

Yatırım odağı arsada ise ve bir arsa alımı üzerinde düşünülüyorsa Gökhan Karahan ...

Markalı gayrimenkul Edirne'den Kars'a ulaştı
  • 22.06.2014 12:55

Markalı gayrimenkul Edirne'den Kars'a ulaştı

Re/Max başta olmak üzere Era'dan Keller Williams'a kadar markalı gayrimenkul sat ...