maritbet girişmaritbet
Arap yatırımcıların yalılara ilgisi arttı! Yalı sahipleri normalin iki-üç katı fiyat istiyor!

Arap yatırımcıların yalılara ilgisi arttı! Yalı sahipleri normalin iki-üç katı fiyat istiyor!

Suudi ve Katarlı prenslerin boğazdaki büyük yalılara ilgisi arttı. Arap prensleri, özellikle komşusu olmayan, izole yalılarla ilgileniyor

 

İstanbul Boğazı'ndaki yalılar yabancıların, özellikle de zengin Arapların da ilgi alanına girmeye başladı. Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından özellikle Arap prensleri yalı avına çıkmış durumda. Nitekim geçen yılın son aylarında Katar Emirliği ailesine mensup 28 yaşındaki Prens El Thani ile Suudi Arabistan kraliyet ailesine mensup adının açıklanmasını istemeyen bir prensin boğaz kıyısında onlarca yalıyı gezip inceledikleri ortaya çıktı. Kazakistanlı ünlü işadamı Ali İbrahimov'un da yalı satın almak için arayış içinde olduğu açıklandı... 
 
YALILAR UYGUN ÇIKMADI 
Yeniköy, Rumelihisarı, Kanlıca, Anadoluhisarı, Vaniköy, Kandilli gibi semtlerde satılık bazı yalılar İbrahimov ile Katarlı ve Suudi prenslere gösterilmiş. Ancak fiyatları 45 ile 15'ü milyon dolar arasında değişen yalılar satılamamış. Yalı satışında uzmanlaşan Ayıkcan Emlak'ın kurucusu Yüksel Ayıkcan, "Kazak işadamı ve prensler, gösterdiğimiz yalıları kendileri için uygun bulmadı. Ama başka bir alternatif çıkması durumunda da haberdar edilmek istediler" diyor. 
 
RESTORASYON CAYDIRIYOR 
Ayıkcan. söz konusu taliplilere Anadoluhisarı'nda Tokar, Yasinci, Hazım Atıf Kuyucak ve Köseleciler; Kandilli'de Clifton ve Abud Efendi; Beykoz'da Hamlacıbaşı; Rumelihisarı'nda Zeki Paşa; Yeniköy'de de Şehzade Burhanettin Efendi yalılarını gezdirdiklerini anlatıyor. Ancak geniş bahçelere, yeterli rıhtım boyu uzunluğuna, yüksek tavan ve iyi lokasyona sahip olmalarına rağmen tamamı restorasyona ihtiyaç duyan bu yalıları Arap prenslere ile Ali İbrahimov'a beğendirememişler. Yalıların lokasyonu ve özellikleri cezbedici olmasına rağmen restorasyon sürecinin ağır işlemesi, restorasyona başlamanın ve uygulamanın yoğun bir prosedür gerektirmesi yabancı alıcıları caydırıyormuş. 
 
İZOLE YALI İSTİYORLAR 
Kazak işadamı ile Katarlı ve Suudi prensler için yalıların fiyatları sorun olmamış. Yüksel Ayıkcan, "Öyle ki Arap prensler, 100 milyon euro istenen Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'nın fiyatını bile makul karşıladı. Ancak yalının bazı bölümlerinin elden geçmesi gerektiğinden almaktan vazgeçtiler. 
 
Çünkü yalılardaki ufak tefek onarımlar için bile Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan izin alınması gerekiyor" diyor. Arap prensleri, yüksek tavanlı, geniş rıhtımlı, en az bin 500-2 bin metrekare bahçe kullanımı olan, 810 araçlık otoparkı bulunan, 70-80 odalı ve bağımsız müştemilatı olan. komşulardan izole olabilecekleri yalıları tercih ediyor. 
 
Körfez mevkiinde bulunan Hazım Atıf Kuyucak Yalısı, konumu gereği yüksek tekneler için uygun ve bu özelliğiyle restoran olarak da kullanılabilir. Ancak restoran ya da yeniden konuta çevrilmesi aşamasında Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan bir dizi izin alınması gerekiyor.
 
Bu prosedürler tekne merakı olan prensler üzerinde olumsuz etki yaratmış. Yine Anadoluhisarı'nda geniş bahçe ve bin 500 metrekare iç kullanım alanına sahip Yasinci Yalısı'na talip olan Arap prensler, projesi onaylı olmasına rağmen restorasyon uygulamalarının zorluğu yüzünden vazgeçmişler. 
 
Evet, İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu yakalarında satılık birçok yalı var. İşte Katar Emiri El Thani, Suudi prens ve Kazak işadamı Ali Îbrahimov'a satın almaları için gösterilen o yalılar ve özellikleri... 
 
Tokar Yalısı 
Anadoluhisarı'ndaki Tokar Yalısı, 970 metrekare arsa içinde 750 metrekare kullanım alanına sahip. Feyyaz Tokar ile ablası Mualla Ateş'e ait olan ve daha sonra Berna, Serra ve Esra Tokar'a miras kalan yalıyı geçen yıl ABD finans piyasasında "Young Turk" (Genç Türk) olarak anılan ünlü borsacı Ahmet Okumuş 25 milyon dolara satın almıştı. 
 
Yasinci Yalısı 
Anadoluhisarı'nda 18'inci yüzyılın en ünlü mekanlarından biri olan Yasinci Yalısı, harem bölümleri ve selamlık kanadıyla birlikte iki sofadan oluşuyor. 
 
Hazım Atıf Kuyucak Yalısı 
Kanlıca Koyu'nda Körfez Restaurant'a ev sahipliği yapan Hazım Atıf Kuyucak Yalısı'nı 2009 yılında 27 milyon TL'ye Erciyas Çelik Boru Sanayi (Erbosan) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas satın almıştı. 
 
Köseleciler Yalısı 
Anadoluhisarı İskelesi'nin yanında, hisarın hemen önünde iki katlı küçük bir yalı olan Köseleciler Yalısı'nın altında özgün bir kayıkhane yer alıyor. Ancak önüne eklenen rıhtım nedeniyle kayıkhanenin girişi kapanmış. Tekstilci ve turizmci işadamı Ali Akkanat'a ait olan yalıyı 2 yıl önce 10 milyon dolara Gittigidiyor.com'un kurucularından Serkan Borançılı satın almış ve tadilat yaptırmıştı. 
 
Abud Efendi Yalısı 
Kandilli'deki Abud Efendi Yalısı, uzun süre dizi filmlere ev sahipliği yaptı. 18 odası, Türk hamamı, saunası ve kayıkhanesi bulunan iki katlı yalı, bin 500 metrekarelik bir bahçeye ve 10 araçlık bir otoparka sahip. Sahiplerinin 43 milyon dolar istediği yalıyı geçen yıl Katar Emiri El Thani'nin kızı gezmiş ve çok beğenmişti. 
 
Hamlacıbaşı Yalısı 
Beykoz'da 200 yıllık bir tarihe sahip olan Hamlacıbaşı Yalısı'nı 2 yıl önce Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş 7 milyon TL'ye satın almıştı. 250 metrekare taban oturumlu ve bin metrekare kullanım alanına sahip üç katlı Hamlacıbaşı Yalısı, dört bağımsız bölümden oluşuyor. 753 metrekarelik bahçesi ve bir de kayıkhanesi var. 
 
Zeki Paşa Yalısı 
Baltalimanı'ndaki Zeki Paşa Yalısı, Avrupa lüks konut pazarının iddialı şirketlerinden Sotheby's tarafından geçen yıl 115 milyon dolara satışa çıkarılmıştı. Turizm imarı bulunan 23 odalı yalıya Amerikalı ve İngilizler de talip olmuştu. Bu yalı 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında Sultan 11. Abdülhamit dönemi nazırlarından Müşir Zeki Paşa için yaptırılmıştı. 
 
Burhanettin Efendi Yalısı 
Yeniköy'de 2 bin 808 metrekare arazi üzerindeki Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'nın 3 bin 630 metrekare kullanım alanı bulunuyor. 1985 yılında Erbilgin ailesinin satın aldığı yalı, İstanbul'un en pahalıları arasında gösteriliyor. İçinde iki köşk bulunan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı için 150 milyon euro değer biçiliyor. 
 
Yüksel AYIKCAN / Ayıkcan Emlak 
"Satılık 40'tan fazla yalı var" 
İstanbul Boğaz'ında satılık kagir ve eski eser olmak üzere 40'ı aşkın yalı bulunuyor. Fiyatları ise 4 milyon ile 150 milyon dolar arasında değişiyor. 2008 yılından bu yana Körfez ülkeleri, Kazakistan, Azerbaycan, ABD gibi ülkelerden gelen önemli isimlere hizmet veriyoruz. Birçok Arap müşterimiz oldu. 80'li, 90'lı yıllarda da Arapların İstanbul'a ve boğaza ilgileri vardı ama yasalar ciddi bir engeldi. Suudi Arabistan ağırlıkta olmak üzere Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelerden gelen Araplara birçok yalı ve köşkü servis ettik. Ancak bu müşterilerin yaşam tarzlarına uygun bir yapının İstanbul Boğazı'nda bulunması hayli zordu ve bu zorluklar halen devam ediyor. 
 
Tadilat gerektirmeyen ve hemen oturulabilecek durumda olan, birkaç basamak dahi merdiveni olmayan düzayak, yüksek tavanlı, en az 1.5-2 dönüm ve başkalarınca görünmeyen izole bir bahçesi ve yüzme havuzu bulunan, 200-250 metrekare salona sahip yerler arıyorlar. Bu özelliklere sahip yalı veya köşk bulmak oldukça zor. Son dönemde gazetelerde "Araplar geldi, yalılar 3 kat prim yaptı" tarzı haberler çıkıyor. Ancak bunlar gerçeği pek yansıtmıyor. Fiyatlar sanal olarak yükseltiliyor. 
Cıngıllıoğlu'nun yol yalısını Ömer Sabancı aldı!
 
2012'nin son aylarında Ömer Sabancı, C Yatırım Holding'in Kanlıca'daki yol yalısını 40 milyon TL'ye satın aldı. 16 bin 114 metrekare arsa içinde yer alan bu yalı, ikinci derece tarihi eser niteliğinde. 4 katlı ve bin 250 metrekare kullanım alanı bulunuyor. Birinci bodrum, ikinci bodrum, zemin ve çatıdan oluşan yalıda merkezi ısıtma ve soğutma sistemi, havalandırma, jeneratör, yangın ikaz alarmı, güvenlik sistemi, atık su arıtma ünitesi gibi özellikler bulunuyor. Boğazdan tekneyle gelecek misafirler için yolun karşı tarafında iskelesi bulunan yalının eski sahibi C Yatırım Holding'in Demirbank'ın kurucusu Halit Cıngıllıoğlu'na ait olduğunu da belirtelim... Anadolu Hisarı'nda Sevinç İnönü'nün oturduğu İnönü Yalısı'nı Vakfa bağışlayacağı ve satılık haberlerinin doğru olmadığı söyleniyor. 
 
Bülent Ekimci/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göksu Deresi'nden akan çamur İstanbul Boğazı'nın rengini değiştirdi
  • 09.02.2022 17:37

Göksu Deresi'nden akan çamur İstanbul Boğazı'nın rengini değiştirdi

Beykoz'daki Göksu Deresi'nden akan çamurlu su, İstanbul Boğazı'nın rengini kahve ...

Dünyanın ilk kıtalararası triatlon yarışı İstanbul Boğazı'nda!
  • 26.08.2021 11:02

Dünyanın ilk kıtalararası triatlon yarışı İstanbul Boğazı'nda!

Dünyanın ilk kıtalararası triatlon yarışı, 11-12 Eylül tarihlerinde İstanbul Boğ ...

"Montrö ile yakından uzaktan alakası olmayan böyle bir Kanal İstanbul bizi çok daha huzurlu, rahat kılacaktır"
  • 14.04.2021 16:46

"Montrö ile yakından uzaktan alakası olmayan böyle bir Kanal İstanbul bizi çok daha huzurlu, rahat kılacaktır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "(Kanal İstanbul Projesi) Burada kendi bağım ...

Fahrettin Altun’dan Kanal İstanbul paylaşımı
  • 30.12.2019 15:32

Fahrettin Altun’dan Kanal İstanbul paylaşımı

Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından “Kanal İstanbul projesi; İstanbul’da de ...

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'ndaki hasar tespit çalışmaları
  • 09.04.2018 15:42

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'ndaki hasar tespit çalışmaları

İstanbul Boğazı'nda yaşanan gemi kazasının ardından hasar gören Hekimbaşı Salih ...

İstanbul Boğazı'ndaki kazada yalının son durumu
  • 09.04.2018 11:05

İstanbul Boğazı'ndaki kazada yalının son durumu

İstanbul Boğazı'nda bir tanker, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında kıyıdaki yal ...