maritbet girişmaritbet
Antalya'yı uçuracak dev projeler geliyor!

Antalya'yı uçuracak dev projeler geliyor!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, emlaktasondakika.com'un sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin turizmde parlayan yıldızı Antalya, son dönemde adından sıkça söz ettirmeye başladı. Gayrimenkul ve inşaat sektörünün hareketlenmesiyle birlikte yeni konut projelerinin arttığı Antalya, özellikle EXPO'yla birlikte bir anda tüm dünyanın gündemine oturdu.

Altyapı yatırımları kapsamında önemli projelere imza atan Antalya Büyükşehir Belediyesi, şehrin takımı Antalya Spor'a da yeni bir tesis kazandırdı. Yine dünyanın en büyük ekonomilerini buluşturan G20 organizasyonuna da ev sahipliği yapan şehir, yurtdışındaki organizasyonlarda da boy gösteriyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılının Mart ayında Fransa'da düzenlenen MIPIM Fuarı'na katılmış ve yatırımcılarla önemli görüşmeler sağlamıştı.

Emlaktasondakika.com olarak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e şehirde yapılan yatırımları konuştuk...

Antalya'da ne gibi yatırımlar yapıldı? Önümüzdeki dönemde ne gibi hedefler var?

"Antalya bizden önceki dönemde geriye gitmiş, yatırım ve hizmet yapılmadığı için bir çok sorun kangren haline gelmişti. Bir yandan hizmet açığını kapatmak diğer yandan da Antalya'yı geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirmek zorunda idik. Belediye'yi ise 2 milyar liranın üzerinde bir borçla devraldık. Hiçbir zaman borç edebiyatı yapmadık"

"Göreve talip olduğumuzda zaten belediyenin mali durumunu, şehrin yaşadığı sıkıntıları çok iyi biliyorduk. Bu sorunları çözebileceğimizi bildiğimiz için Antalyalılardan görev istedik zaten. İlk yıl tam 100 projeyi ya hayata geçirdik ya da startını verdik. Bu projelerin büyük çoğunluğu Türkiye'de ilkkez uygulanan projelerdi. Zaten Muhtarlar Bilgi Merkezi, Okullar Ligi, Başarılı öğrenciye tatil gibi projelerimiz kısa süre içinde Türkiye'ye yayıldı"

"Antalya'nın trafik sorununu çözmemiz gerekiyordu. Düşünün tam 5 yıl boyunca bir tek kavşak bile yapılmamış bir şehir Antalya. İlk dönemimizde 11 kavşak hizmete sokmuştuk. 2014 yılından bu tarafa hizmete 17 kavşak tamamlandı. Şehir trafiğine köklü çözüm getiren Mevlana Kavşağını 4 ayda hizmete soktuk. Asma köprü formunda hazırlanan köprülü kavşak bir çok açıdan Türkiye'nin en önemli kavşakları arasındaki yerini aldı. Yıkımı yılan hikayesine dönen İl Özel İdaresi binasını yıktık ve yerine muhteşem 2 park yaptık" 

"Yeni turizm yolları açıldı. Antalya'nın iki turizm merkezi Kundu Ve Belek yeni bir yolla birbirine bağlandı. Daha önce iki turizm merkezi arasında 45 dakika süren yolculuk, yeni yolla 4 dakikaya düştü. EXPO- Meydan Raylı Sistem hattını 5 buçuk ay gibi bir sürede tamamlayarak bu alanda yeni bir dünya rekoru kırdık"      

"Sosyal Belediyecilik alanında çığır açan uygulamalara imza attık. Özellikle Engelli Bireyler bizim için apayrı bir öneme sahip. Engelli Rehabilitasyon Merkezimiz gören herkesi büylüyor. G20 için Antalya'da bulunan dünya liderlerinin eşleri Sayın Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde merkezi ziyaret ettiklerinde hayranlıklarını dile getirerek daha önce böylesine bir merkezi görmediklerini anlattı" 

"Alt yapı yatırımları konusunda şimdi anlatmaya başlasam ne zamanımız ne sayfalar yeter. Sadece Antalya'nın denizini korumak için yüz milyonlarca liralık arıtma yatırımları yaptık. Antalyaspor'a Türkiye'nin en büyük kamp tesislerinden birini kazandırdık. Şimdi aynısını Alanyaspor'a da kazandırıyoruz"

Expo, Antalya'ya neler kattı?

"EXPO olimpiyatlara eş değer bir organizasyon. Türkiye'nin şuana kadar ev sahipliği yaptığı en büyük organizasyon aynı zamanda. EXPO sayesinde Antalya dünyanın dört bir tarafında adından söz ettirdi. Her şeyden önce Antalya muhteşem bir cazibe merkezine sahip oldu. EXPO alanında içindeki Avrupanın en büyük kongre merkezlerinden biri var"

"Farklı ülkelerin kültürlerinin yaşatıldığı ülke bahçeleri, Türkiye'nin Eyfel'i olarak adlandırılan EXPO kulesi, 700 bin bitki kullanılarak yapılan 108 bitki heykeli, Osmanlı eserlerinin ve kültürünün yansıtıldığı bahçe, çeşme ve yollar, Kongre Merkezi, Biyoçeşitlilik ve Tarım Müzesi ile EXPO alanı sadece Antalya'nın değil Türkiye'nin en önemli cazibe merkezi olacak. EXPO Serası, EXPO Gölü, Kır Aktivite Alanı, Kültür Sanat Sokağı ile görmezseniz gözünüzün arkada kalacağı bir alan oluşturuldu"

Yaz aylarında dünyada turizmin en revaçta olduğu şehirlerden birisi Antalya. Bu kapsamda turizm yatırımlarınız var mı? 

"Antalya artık Dünya Süper ligine çıktı. Ev sahipliği yaptığı dev organizasyonlar ve zirveler ile, aldığı ödüller ile tüm dünya Antalya'yı tanıdı. Antalya doğal güzellikleri ve tarihi mirası ile dünyadaki rakiplerinden çok daha ileride. Bizler Antalya'nın marka değerini arttırarak diğer şehirlerin önüne geçirmek istiyoruz"

"Marka değerini ise sahip olunan tarihi ve doğal güzellikleri kadar yapılan yatırımlar belirliyor. Hayata geçirdiğimiz her bir proje aynı zamanda Antalya turizmine de katkı sağlıyor. Çünkü her biri marka değerini arttırıyor"

"Deniz turizmini geliştirmeye çalışıyoruz. Kruvaziyer liman ve yat limanı projelerimiz ile dünyanın en çok para harcayan turistlerini antalyaya çekmeyi hedefliyoruz. Konyaaltı sahili, tünektepe, boğaçayı projeleri ile insanların görmeden edemeyeceği bir Antalya inşa ediyoruz"

MIPIM'e katılan Büyükşehir Belediyeleri arasında siz de varsınız. Bu yıl da katıldınız. Nasıl geri dönüşler aldınız? Bu tarz fuarlar başta Antalya olmak üzere şehirler açısından ne anlam ifade ediyor?

"Antalya aynı zamanda fuarların şehri. Uluslararası fuarların en önemli adresi. Biz şehrimizde yapılan organizasyonlar kadar farklı ülkelerde düzenlenen prestijli fuarlara da büyük önem veriyor ve yerimizi almaya gayret ediyoruz. Bu yıl ikinci kez MİPİM'e katılararak vizyon rojelerimizi uluslararası yatırımcıların beğenisine sunduk. MİPİM'de projelerimizi inceleyen bir çok yatırımcı projeleri beğendiklerini ve içinde yer almak istediklerini söyledi. Tabi bu projelerin şöyle bir özelliği var. Bunlar tek başına bir belediyenin yapabileceği yatırımlar değil"

Antalya'da gayrimenkul ve emlak piyasası hareketli. Özellikle yabancıların ilgisi var. Sizin belediye olarak bu konuya yaklaşımınız nedir? Büyükşehir belediyesi olarak konut üretme gibi bir planınız var mı? 

"Antalya'nın değerine değer katacağımızı söylemiş ve emlak fiyatlarının katlanarak artacağını açıklamıştık. Bir şehrin değerini markası arttırıyor. Yoksa dünyanın neresine giderseniz gidin inşaatlarda kullanılan malzemeler aynı. Fiyatı o şehrin marka değeri belirliyor. Bizde yatırımlar ile yer alacağımız fuarlar ile ev sahipliği yaptığımız organizasyonlar ile Antalya'nın marka değerine değer katmaya çalıştık. Bunu başardık da. Antalya emlak fiyatları artış oranında Türkiye'de ilk sırada. Yeter mi? Tabi ki yetmez. Dünya'daki rakiplerinin önüne geçecek bir Antalya için çalışıyoruz"

Kentsel dönüşüm yapıyor musunuz ya da böyle bir planınız var mı?

"Antalya'da Türkiye'nin en büyük ve en sorunsuz kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriliyor. Kepez ve Santral Mahallelerinde uygulamaya koyduğumuz proje 261 bin metrekare alanı kapsıyor. 3 bin 258 hak sahibimiz için proje üretiyoruz"

"Projeyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik her aşamasında bilgilendirme yapılması ve kamuoyundan aldığı destek. Projede hak sahiplerinin yüzde 97'lik kısmı sözleşme imzaladı. Çok büyük bir kısmı yıkım için evlerini teslim etti bile. Antalya'ya yepyeni bir yaşam alanı ve modern şehir kazandıracak projenin içinde raylı sistem hattı ve müzeler yer alması ise diğer projelerden ayıran özellikler"

Mega proje hayaliniz var mı? Nasıl bir Antalya geliyor? 

"Sadece Antalya'nın değil Türkiye'nin en büyük projeleri arasında yer alan projelerimizi hayata geçiriyoruz. Konyaaltı Sahil Projesi, Boğaçayı, Yat Limanı ve Tünektepe Projesi gibi vizyon projeler ile Antalya her geçen gün daha da ışıldıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak, geleceğin Antalya'sını kurmak için kolları sıvadık. Kruvaziyer Limanı, Hipodrom, Kepez Su Parkı, Nehir Marinaları, Konyaaltı ve Boğaçayı projeleri ile 12 ay yaşayan ve turist çeken bir Antalya inşa edeceğiz"

"Bunlardan en önemlisi Türkiye'nin Kanal İstanbul'dan sonraki ikinci çılgın projesi olan Boğaçayı Projesi. Antalya'nın geleceğine yön verecek ve Antalya'ya çok önemli marka değer sağlayacak bir vizyon proje. Boğaçayı Projesi içerisinde yaşam merkezleri, halka açık rekreasyon ve aktivite alanları, yat limanları, restoranlar yer alacak. Yaklaşık maliyeti 1 milyar lira olması beklenen Boğaçayı Projesi kapsamında büyük bir yat limanı, 40 kilometrelik yeni bir sahil oluşturulacak"

"Büyükşehir Belediyesi olarak, Antalya'nın pırlanta gerdanlığı 6 kilometre uzunluğundaki Konyaaltı Plajı'na dünyanın en güzel sahil projesini uygulamaya hazırlanıyoruz. STK'ların yön verdiği proje ile Konyaaltı, içinde sosyal alanlar, meydan, kültür merkezlerinin de yer alacağı yepyeni bir çehreyle misafirlerini ağırlayacak. 
Projede; yeşil alanlar denize kadar kesintisiz ulaşacak, vatandaşlar için sahil önünde hiçbir engel ve duvar olmayacak şekilde düzenlenecek. Antalyalıların ve her yıl şehri ziyarete gelen on milyonlarca turistin en iyi şekilde faydalanacağı Konyaaltı bir dünya projesi olarak Antalya'nın değerine değer katacak"

"Gözde projelerimizden biri de turizm sektörüne yeni bir soluk katacak olan Kruvaziyer Liman Projesi. Şehir merkezine yakın ve dev yolcu gemilerinin uğrayabileceği Kruvaziyer Limanı Projesi ile Antalya kanatlanacak. Antalya'yı yat turizminin yeni çekim haline getirecek nehir marinaları yapılacak. Projede kruvaziyer yanaşma iskelesi uzunluğu 845 metre olacak. 2 adet 345 metrelik, 1 adet 150 metrelik, 4 adet 100 metrelik yolcu gemisi aynı anda iskeleye yanaşabilecek. Antalya eşsiz koyları, tarihi, doğası ve çekim merkezleriyle kruvaziyer turizmde Dünya'nın en önemli merkezlerinden biri olacak"

"Avrupa'nın ve Asya'nın en uzun soluklu film festivallerinden biri olan Uluslararası Antalya Film Festivali'ne ev sahipliği yapan şehirde film platoları kuruluyor. Çok geniş bir alana kurulacak platolarda çok sayıda kostümün yer alacağı kostüm bankaları da olacak. Dünya'nın konuştuğu filmler Antalya'da çekilecek"

"Döner Gazino'nun bulunduğu Tünektepe'de Antalya'nın gelecekteki simgesi olabilecek bir turistik tesis cazibe merkezi ve yaşam alanı projesini hayata geçireceğiz. Antalya'nın işaret fişeği olacak proje ile Tünektepe, kartpostallık görüntü oluşturacak, cazibe merkezine dönüşecek. Modern mimarinin özgün çizgilerini taşıyan proje, kentte yeni bir çekim merkezi oluşturacak, binlerce turist çekecek. Teleferikle birlikte halkın da günü birlik ulaşabileceği, istifade edebileceği bir tesis olarak hizmet verecek. Tünektepe'ye ulaşım Sarısu'dan teleferikle olacak"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antalya'da deprem master planı çalıştayı düzenlendi
  • 11.08.2022 16:31

Antalya'da deprem master planı çalıştayı düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesince kentin deprem master planı hazırlıkları kapsamı ...

Cumhurbaşkanı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni binasını açtı!
  • 25.03.2017 16:15

Cumhurbaşkanı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni binasını açtı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizme ...

Güneş enerji sistemiyle 80 bin TL ek gelir sağlandı
  • 15.09.2020 08:00

Güneş enerji sistemiyle 80 bin TL ek gelir sağlandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, güneş enerji sistemi Ekim 2019’dan bu yana 80 bin ...

Muğla'da turizm Karavan Park projesiyle canlanacak
  • 13.09.2020 09:45

Muğla'da turizm Karavan Park projesiyle canlanacak

MÜSİAD'ın Karavan Park projesiyle Muğla’nın karavan turizminin gelişmesi amaçlan ...

 Antalya, çevreci otopark için gün sayıyor!
  • 15.01.2019 14:56

Antalya, çevreci otopark için gün sayıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Şarampol Projesi kapsamında Cumhuriyet Mahalle ...

Antalya Kepez'de kentsel dönüşüm başlıyor!
  • 30.11.2018 09:27

Antalya Kepez'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Mülkiyeti Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan arsa kentsel dönüşüm projesi ...