maritbet girişmaritbet
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB için kazma vuruluyor!

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB için kazma vuruluyor!

Türkiye'nin yeni uzay ve havacılık projelerinealtyapı sağlayacak olan HAB için çalışmalar başlıyor.

Ankara'da hayata geçirilecek olan Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB) için çalışmalar bu sonunda başlayacak. 

HAB Bölge Müdürü İbrahim Keskiner AA muhabirine, HAB'ın kurulmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

HAB'ın 1. etabının tapularının geçen yılın sonunda alındığını belirten Keskiner, imar planının onay aşamasına geldiğini, bundan sonra parselasyon çalışmalarının yapılacağını söyledi. Keskiner, bu sürecin müstakil tapuların çıkmasıyla sonuçlanacağını ifade etti. Önümüzdeki yılın başlarında parselasyon çalışmalarının bitmesini öngördüklerini dile getiren Keskiner, şöyle konuştu:

"Bürokratik işlemlerin yanı sıra arazinin yapılaşmaya esas olacak tesviye çalışmaları (kazı-dolgu) ekim ayının sonunda başlayacak. 2017 yılı nisan ayından itibaren de altyapı iş ve hizmetlerini içeren yol, içme suyu, atık su, yağmur suyu, elektrik, haberleşme sistemi, doğalgaz, arıtma tesisleri, Ova Çayı ıslah kanalı gibi çalışmalar başlayacak. Fabrika inşaatına başlamak isteyen sanayiciler, 2017 yılı nisan ayından itibaren çalışmaya başlayabilecekler. Altyapı çalışmalarının 1. etap bölümünün tamamlanması için ise 18 aylık bir süre öngörülüyor."

Keskiner, çalışmalar kapsamında bölge içinden geçen Ova Çayı'nın ıslah edilerek yapılacak kanal içine alınacağını ve 1. etabın kanalın doğusunda kalan ilk aşamasından itibaren inşaata başlanacağını söyledi.
Kanal ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında kalan batı tarafına sonraki aşamada başlanacağını ifade eden Keskiner, "Sanayi parsellerinde 1. etabın doğu tarafında doluluk oranı yüzde 85. Bu bölgede, 3 bin metrekare ve üzeri olan, küçük sanayi sitesi dışında kalan sanayiciler yer alıyor. Bu kısma hemen başlamayı planlıyoruz ve Eylül 2018'de altyapıyı tamamlayarak hizmete açacağız." dedi.

Farklı bir OSB yaklaşımı

HAB'da tasarım, üretim ve mühendislik hizmetlerinin birleşeceğine işaret eden İbrahim Keskiner, firmaların başarısı için klasik OSB yaklaşımından farklı bir yaklaşımı benimsediklerini belirtti. Keskiner, OSB olarak, firmaların daha çok katma değeri nasıl yaratabileceklerine, ihracat, ileri üretim teknikleri ve pazarlama kabiliyetlerini desteklemek için ne gibi çalışmalar yapılabileceğine kafa yorduklarını söyledi.
Finansmanla ilgili olarak da destek arayışlarının devam ettiğini dile getiren Keskiner, "Bölgede yer alacak firmaların arazi, altyapı ve mümkünse üstyapı konularında uzun vadeli krediyle desteklemesini bekliyoruz. Sanayicilerimiz adına devletten böyle bir beklentimiz var. Buradaki yatırımcının zaten kısıtlı imkanlarını tezgah, personel, teknoloji transferi gibi alanlara yatırması gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

5 milyar dolarlık ciro hedefi

HAB'da, uzay ve havacılık alanında faaliyet gösteren yerli ve/veya yabancı firmaların bir araya getirilip entegrasyon sağlanması, üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve sektörde faaliyet gösteren kümeler arasında sinerji yaratılması amaçlanıyor. Böylece uzay ve havacılık sektörünün ileri teknoloji ve yüksek katma değer üretmesi, üretilen ürünlerin ihracatı artırıcı ve ithalatı azaltıcı etkisi dolayısıyla ülkenin cari açığının azaltılması hedefleniyor. Hedefler arasında söz konusu alanlarda eleman yetiştirilmesi için eğitim kurumları kurulması da bulunuyor. Bölgede, 15 bini aşan istihdam ve 5 milyar dolar ciro hedefleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB için kazma vuruluyor!
  • 22.10.2016 15:40

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB için kazma vuruluyor!

Türkiye'nin yeni uzay ve havacılık projelerinealtyapı sağlayacak olan HAB için ç ...