maritbet girişmaritbet
Ankara-İstanbul TEM otoyolunda yeşilin hakimiyeti hüküm sürecek

Ankara-İstanbul TEM otoyolunda yeşilin hakimiyeti hüküm sürecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Ankara-İstanbul TEM otoyoluna son iki yılda yaklaşık 1,5 milyon fidan dikti

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, karayolu ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Ankara-İstanbul TEM otoyoluna son iki yılda yaklaşık 1,5 milyon fidan dikerken, 2012 yılında 948 bin, geçen yıl ise 450 bin fidanı toprakla buluşturdu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında başlatılan karayolları ve otoyol kenarlarının ağaçlandırma çalışmalarında toplam 10 bin 907 kilometre karayolu ve otoban kenarı ağaçlandırıldı. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bugüne kadar ise 8 milyon 482 bin fidan toprakla buluşturuldu. 2013 yılında da 2 bin 592 kilometre karayolu kenarında çalışma yapılarak, 2 milyon 692 bin fidan dikildi. Dikilen bütün fidanların bakım ve sulama çalışmaları ise Orman Genel Müdürlüğünce yürütülüyor. Karayolu ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde TEM otoyolunda son 2 yılda yaklaşık 1,5 milyon fidan dikildi. 2012 yılında 948 bin fidanın toprakla buluştuğu otoyola 2013 yılında da 450 bin fidanın dikimi gerçekleştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, büyük bir hızla devam eden ağaçlandırma çalışmalarıyla yol kenarına dikilen ağaçların ve diğer bitkilerin, özellikle yerleşim yerlerinde yoldan çevreye yayılabilecek gürültüyü engellediğini belirtti.

Eroğlu "Bu çalışmalar yollarda yaşanabilecek toz kirliliğini ve hava kirliliğini de önlüyor. Havanın oksijen miktarını da artıran bu ağaçlandırmalar aynı zamanda güneşin kavurucu sıcaklığında ağaçlar arasında rahat ve huzurlu seyahat imkanı sağlıyor" dedi.

Yol kenarı ağaçlandırmalarının basit bir ağaçlandırma olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Yol kenarı ağaçlandırmalarıyla, kış şartlarının hüküm sürdüğü bazı bölgelerde fırtına sebebiyle oluşabilecek olumsuzluklar da engelleniyor. Duvar olma özelliği gören bu ağaçlar karayolunda oluşabilecek kar yığılmalarının önüne geçerek emniyetli bir şekilde seyahat edilmesine yardımcı oluyor" değerlendirmesinde bulundu. Eroğlu, ayrıca gidişli gelişli ve orta refüjlerde ağaçlandırma imkanı olan yollarda yapılan çalışmalarla geceleri karşı istikametteki araçların farlarının sürücüler üzerindeki olumsuz etkilerinin de önlendiğini belirtti. Ülke genelinde ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Eroğlu, "2008'de başlattığımız karayolu ağaçlandırma projesi ile ülkedeki bütün karayollarını ağaçlandırıyoruz" diye konuştu.

Karayolu ağaçlandırma çalışmalarının 2014 yılında da hız kesmeden devam edeceğini dile getiren Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bu yıl içerisinde 2 bin 500 kilometre karayolu ağaçlandırması yapmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

AA

 

Yorum Yaz