maritbet girişmaritbet
Ankapark'a Danıştay'dan iptal kararı!

Ankapark'a Danıştay'dan iptal kararı!

Danıştay 14. Dairesi, AOÇ arazisi içinde Ankapark yapımına da olanak tanıyan projeye ilişkin iki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Danıştay 14. Dairesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içinde Ankapark yapımına da olanak tanıyan "Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanı"na ilişkin 30 Temmuz 2012 ve 24 Haziran 2013 günlü iki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Dairenin kararlarında, TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasının, Bakanlar Kurulu kararının, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına dava açtıkları bildirildi.

Ankapark'ın tanıtımı için Dinocan geldi!

Kararlarda, mevcut hayvanat bahçesinin yaklaşık 29 hektar, "yenileme alanı" ilan edilen alanın ise 217 hektar olduğu belirtildi.

Bu alanın "metropoliten bir açık alan ve metropol içi tarımsal alan" niteliği taşıdığı ifade edilen kararlarda, 5366 sayılı kanun ile getirilen amaçların gerçekleştirilebileceği yapıların, toplam alanın sadece yüzde 13.3'ünü oluşturan eski hayvanat bahçesi alanında kaldığına, bununla birlikte üzerinde yenilenecek yapı bulunmayan 188 hektarlık alanın da "yenileme alanı" olarak ilan edildiğine yer verildi. 

Mevcut hayvanat bahçesi arazisinin, yıpranmış ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş olması nedeniyle, yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacıyla "yenileme alanı" kabul edilmesinde hukuka aykırılık görülmediği belirtilen kararda, ancak, bunun dışında kalan ve üzerinde yapı bulunmayan arazilerin, "yıpranan, özelliğini kaybetmeye yüz tutan, yeniden inşa ve restore edilmesi gereken yer" kabul edilmesinin hukuken olanaklı olmadığı kaydedildi.

Ayrıca, bu araziler üzerinde, Atatürk Orman Çiftliği Kuruluş Kanunu'nun ek 1. maddesinde yapılmasına izin verilen inşai faaliyetler ile fiziki müdahalelere olanak tanıyan dava konusu kararda hukuka uyarlık bulunmadığı ifade edilerek, bu sebeplerle, "Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanı"na ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarının iptal edildiği aktarıldı.

Davalıların, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda kararı temyiz hakkı bulunuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bilkent Center'da workshop başlıyor
  • 08.02.2021 17:22

Bilkent Center'da workshop başlıyor

Bilkent Center, ünlü ressamlar Bolotbek ve Umut Mambetov’u ağırlıyor. 8-12 Şubat ...

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 20 müfettiş yardımcısı alacak
  • 20.10.2020 09:38

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 20 müfettiş yardımcısı alacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce 20 müfettiş yardımcısı istihdam edilecek. ...

ANKAPARK 2000 kişiye iş sağlayacak
  • 22.11.2018 17:22

ANKAPARK 2000 kişiye iş sağlayacak

Avrupa’nın en büyük tema parkı olma özelliğini taşıyan ANKAPARK’ın açılışı için ...

Ankapark’ta açık otopark üzerine GES kuruluyor
  • 20.11.2018 12:22

Ankapark’ta açık otopark üzerine GES kuruluyor

Ankara'nın dev eğlence merkezi Ankapark’taki açık otoparkın üzerine kurulan güne ...

Ankapark'ın açılışı için geri sayım başladı
  • 12.11.2018 10:53

Ankapark'ın açılışı için geri sayım başladı

ANKAPARK’ı 29 yıllığına kiralayan GBM Ticaret & Çelik Ortak Girişim Grubu, 2019’ ...