maritbet girişmaritbet
Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki evine turist akını

Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki evine turist akını

Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin Makedonya'daki anı evi yılda 10 bin turisti ağırlıyor.

Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Merkez Jupa Belediyesi tarafından inşa edilen Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi anı evi müze kompleksi yılda 10 bin turisti ağırlıyor. TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada Kocacık'taki anı evinin özellikle Türkiye'den gelen turistlerin önemli bir uğrak yeri olduğu ve müzenin ziyaretçilerinin her geçen gün arttığı belirtildi.

Bölgenin çehresi değişti 

Açıklamada anı evindeki yoğunluğun bölge halkını da mutlu ettiği belirtilirken, Koca Türk Derneği Başkanı Ertan İzet, TİKA'nın Kocacık Köyü'nde gerçekleştirdiği söz konusu projenin önemine değinen bir mesaj yayımladığı ve TİKA'ya teşekkür ettiği ifade edildi.

İzet mesajında, "Kocacık Köyü'nde yörük Türkleri olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Atatürk'te bir yörüktü. TİKA'nın inşa ettiği bu eser sayesinde bölgenin çehresi değişti. Buraya gelen insanlar bizlere büyük bir saygı duyuyor. Böyle bir liderin babasının ve dedelerinin burada yaşaması bizlere de güven sağlıyor" ifadelerini kullandı.  

Merkez Jupa Belediyesi eski belediye başkanı Hasan Mazlam'ın da anı evinin inşa edilmesi sürecinde rol aldığını ve çalışmalara bizzat katıldığı ayrıca böyle bir eserin bölgeye kazandırılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirttiği ifade edildi.

Söz konusu eserin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Mazlam, "Anı evinin Türkiye tarafından inşa edilmesi, Türkiye gibi büyük bir ülke arkamızda algısı oluşturdu. Artık herkese karşı başımız dik geziyoruz. Osmanlı düştüğünde yetim kalmıştık, bir kez daha yetim kalmak istemiyoruz. Bu eserin inşa edilmesi 100 yıllık geçmişin mührü oldu" ifadelerini kullandı.

Ali Rıza Efendi anı evinde neler var? 

Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, TİKA ve Merkez Jupa Belediyesi arasında 2013 yılında imzalanan protokol ile başlatılan Ali Rıza Efendi anı evi müze kompleksi projesi, iki ülke uzmanları tarafından yapılan arkeolojik araştırmalar ve çevre köy evleri üzerinde yapılan incelemeler neticesinde aslına uygun olarak bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştı.

Birbirinden bağımsız iki evden oluşan kompleks, alt kısmında kalan akraba evi, üst kısımda olan anı evi olarak tasarlandı. Akraba evinin giriş katında bir mutfak ve üst katında Mustafa Kemal Atatürk'ün idadi yıllarını yansıtan manastır odası bulunuyor.

Anı evinin giriş katında bilgilendirme odası ve bilgi panoları ile üst katlarda Ali Rıza Efendi, Zübeyde Hanım, Ali Rıza Efendi'nin anne ve babası Ayşe hanım ile Kızıl Ahmet Efendi'nin silikon heykelleri bulunuyor. Anı evinde ayrıca Mustafa Kemal Atatürk ve kız kardeşi Makbule Hanım'ın çocukluk dönemlerini temsil eden silikon heykeller de sergileniyor. 

Makedonya'da, 2006 yılından beri faaliyet gösteren TİKA, 22 milyon avro tutarında 457 proje gerçekleştirdi. TİKA, eğitim alanında 175, sosyal alanda 125, alt yapı alanından 107, su alanında 12, sağlık alanında 8, iletişim alanında 16, ulaştırma alanında 9, tarım alanında 5 projeyi hayata geçirdi.

Yorum Yaz