maritbet girişmaritbet
Afyonkarahisar'da 25 bin konut jeotermal su ile ısıtılacak

Afyonkarahisar'da 25 bin konut jeotermal su ile ısıtılacak

Afyon Jeotermal Anonim Şirketi (AFJET) Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, kış döneminde ısıtmada jeotermal su kullanılacağını belirtti.

AFJET'in 2015 yılı çalışmalarını İhlas Haber Ajansı'na (İHA) değerlendiren Ulutürk, yeni sezon ısıtma dönemine 9 Ekim 2015 Cuma günü başladığını kaydetti. AFJET'in Türkiye'nin en büyük ikinci jeotermal bölgesel ısıtma yapan şirketi olduğunu hatırlatan Yusuf Ulutürk, yeni sezonda kömür ve odun gibi katı yakıtların yasaklanması ile birlikte yoğun bir abone talebiyle karşılaştıklarını belirtti.

127 milyon TL katkı

Genel Müdür, AFJET'in şu an yaklaşık 2 milyon 500 bin metrekare kapalı alan ısıtarak şehrin yüzde 25'ine hitap ettiğini, şirketin milli ekonomiye yıllık 127 milyon TL katkı sağladığını dile getirdi ve sözlerine şunları ekledi; “Hava kirliliğin yoğun olarak yaşadığı şehrimizde, bölgesel konut ısıtmada toplam 223 MW/h güce ulaşan AFJET A.Ş. bu gücü 4 bin 453 ton SOX(Kükürt dioksit), 21 bin 803 ton PM (katı partikül miktarı) oranı ile çevreye katkı sağlamaktadır. 2015-2016 yılında ülkemizde ilk defa yaklaşık 150 bin metrekare kapalı alana sahip Afyon Kocatepe Üniversitesi ANS Kampüs yerleşkesi jeotermal ısıtmaya geçerek ülke ekonomimize ve çevremize katkı sağlanacaktır. Kış mevsiminin başlaması ile birlikte, ısınma sezonunun açılması, pek çok tüketicinin bütçelerini zorlayacak faturalarla ilgili kaygılarını artıran dönemlerin başlamasını da beraberinde getirir. Konforunuzdan vazgeçmeden, bütçenize uygun ısınabilmek aslında sanıldığı kadar imkansız değildir. Yeter ki enerjiyi doğru kullanabilelim” dedi.

Isınmada bunlara dikkat edin

Ulutürk açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Öncelikle, yaşanılan alanlarda ısı kaybı yaratan etkenlerin tespit edilerek, önlem alınması gerekmektedir. Yalıtımlı camların kullanılması, kapı ve pencere boşluklarının kontrol edilerek yalıtım bantlarının kullanılması enerji kayıplarının önlenmesinde bize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, merkezi sistem ısıtma yapan binalarda; ısının fazla gelmesi durumunda pencereleri açmak yerine radyatörlerin vanalardan kapatılması daha doğru olacaktır. Radyatör sıcaklığını ayarlayan termostatik radyatör vanaları, yılda yüzde 15-20 oranında enerji tasarrufu sağlayacaktır. Sıcak havanın oda içerisine dağılımını engelleyecek uzun perdeler ve radyatörlerin önüne konulan mobilyalarda, ısınma kalitenizi düşüren unsurlardır. Kış günlerinde, doğal ısınma kaynağı olan güneşin evinize girmesini sağlamak da tasarrufunuza katkıda bulunacaktır. Yaşama alanlarımızın ısısının, içeride muhafaza edilebilmesi için, binanızın da iyi bir şekilde yalıtılmış olması gerekir. Binalarda yapılan ısı yalıtımı ile yüzde 50 ye varan ısı tasarrufu sağlamamız mümkündür. Tüm yukarıda bahsi geçen hususlar dikkate alındığında, sürpriz veya yüksek ısı bedelleri ile karşılaşmadan ısıtma sezonunu gönül rahatlığıyla geçirebilirsiniz.”

“Abonelik ve güvence bedellerinde artış düşünülmüyor”

Ulutürk, kentte AFJET aboneleri tarafından en çok merak edilen “ısınma fiyatlarına zam gelecek mi?” sorusuna da yanıt vererek, “Şirket yönetim kurulumuz abonelerimizin uygun bedellerle ısınabilmesi için önceki yıllarda olduğu gibi abonelik ve güvence bedellerinde artış düşünmemektedir. Isıtma bedellerinde ise ülkemizin ekonomik koşullarının mecbur bıraktığı oranda, yani TÜİK tarafından açıklanan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyatı Endeksi (ÜFE) oranında artış yapılabilir” dedi.

“2016 Haziran ayında jeotermal sudan elektrik üretimi yapılacak”

Jeotermal kaynaklardan farklı enerji kaynakları üretilebilme konusuna da değinen Ulutürk, orta sıcaklıkdaki jeotermal sahalarda elektrik üretilebileceğini ispatlayacaklarını ifade etti. Türkiye'nin ekonomik ve sanayi alanında hızla gelişmesinin enerji ihtiyacının hızla artmasını da beraberinde getirdiğini aktaran Ulutürk, “Fakat ihtiyacımız olan enerjinin yüzde 75'i ithal kaynaklardan karşıladığımız düşünüldüğünde yerli ve milli enerji kaynağımız olan jeotermalden 3 MW elektrik üretim tesisimiz 2016 Haziran ayında üretime geçerek ülke ekonomimize yıllık 4 milyon TL katkı sağlanmış olacaktır. Bu yatırım ülkemizdeki diğer benzer sahalara örnek olacaktır. Ülkemizin jeotermal bölgesel ısıtmada en büyük mühendislik yapısı olan AFJET A.Ş., yeni dönemde yaklaşık 25 bin Konut Eşdeğeri ısıtma sağlayarak bu alanda en büyük şirketlerden biri olmuştur. Bölgesel Konut ısıtma yanında termal oteller, seralar Afjet AŞ. Tarafından ısıtılmaktadır. 2016 yılı ortalarında devreye girecek olan ORC Yöntemi ile 3MW elektrik üretimi ile milli ekonomiye katkı sağlamaya devam etmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Afyonkarahisar'da göl ve barajlarda su seviyesi "kritik" eşiğe düştü!
  • 26.01.2023 15:53

Afyonkarahisar'da göl ve barajlarda su seviyesi "kritik" eşiğe düştü!

Kış aylarında bahardan kalma günlerin yaşandığı Afyonkarahisar'da, mevsimsel kur ...

Bakan Kurum: "Amacımız güçlü Afyon için çalışmaktır"
  • 28.05.2021 18:45

Bakan Kurum: "Amacımız güçlü Afyon için çalışmaktır"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afyonkarahisar Belediyesini ziyaret etti ...

GROHE SmartControl mutfak, 2020’de 10 tasarım ödülü aldı
  • 22.12.2020 11:14

GROHE SmartControl mutfak, 2020’de 10 tasarım ödülü aldı

GROHE SmartControl mutfak, kazandığı on ödülle 2020’nin çoğu tasarım ödülüne lay ...

Afyonkarahisar'da Helenistik döneme ait 'duvar' bulundu
  • 17.10.2020 10:58

Afyonkarahisar'da Helenistik döneme ait 'duvar' bulundu

Afyonkarahisar'da Apameia Antik Kenti antik tiyatrosunda yürütülen kazı çalışma ...

İkbal Termal Otel, dünyanın en iyi otelleri arasına girdi
  • 10.10.2020 15:00

İkbal Termal Otel, dünyanın en iyi otelleri arasına girdi

Afyonkarahisar İkbal Termal Otel, Conde Nast Traveler dergisinin Okur Seyahat Öd ...