maritbet girişmaritbet
Afetlerde ortak dil oluşturuldu... Terim sözlüğü yayımlandı!

Afetlerde ortak dil oluşturuldu... Terim sözlüğü yayımlandı!

Afet ve acil durumlarda aynı dil kullanılarak afetlere müdahale ve iyileştirme amacıyla "Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü" yayımlandı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), afet yönetiminin teknik ve idari anlamda birçok tanım içermesinin, değişik disiplinlerde çalışan aktörlerin birbirlerini anlamaları konusunda sıkıntılara yol açması üzerine 1 yıl önce harekete geçti.

"Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü"nün hazırlanması için farklı disiplinlerden uzman ve akademisyenlerin katılımıyla 18 kişilik komisyon oluşturuldu.

Toplamda 80'den fazla yerli ve yabancı kaynak, sözlük, mevzuat ve belge taranırken, sözlüğün hazırlanmasına 20'den fazla kurum ve kuruluş da resmi katkı verdi. Sözlük, bir ay kamuoyunun görüş ve önerilerine açık tutularak, her kesimden destek alındı.

Çalışmalar sonucunda, Türkiye'de ilk kez afet konusunda sözlük hazırlandı.

"Asgari dil birliği, etkin ve verimli çalışma için önem taşıyor"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sözlüğün sunuş kısmında, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de afet yönetiminin çok paydaşlı ve çok disiplinli yapıya sahip bulunduğunu belirtti.

Başta afet öncesi zarar azaltma ve hazırlık olmak üzere afet sonrası yeniden yapılanmaya kadar tüm evrelerde değişik kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve özel sektörün sürece katkı verdiğine işaret eden Kurtulmuş, bu katkıya rağmen farklı disiplinlerin kendilerine özgü söz dağarcığının, bazen ortak dil ve anlayış birliği oluşturulmasını engelleyebildiğini bildirdi.

Afet yönetiminde çalışan tüm kurum ve kuruluşlar ile farklı disiplinlerin yönetim sürecinde aynı dili kullanmasının, daha hızlı ve etkin işleyiş açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Özellikle afet sonrası akut dönemde müdahale çalışmalarında yer alan farklı disiplinlerden çalışanların afet terimlerini kullanmada asgari dil birliğine sahip olmaları, etkin ve verimli çalışma için büyük önem taşımaktadır. Burada, mülki idare amirleri ve yöneticilerin, çalışmaları koordine etme sürecinde doğru terminolojileri kullanmaları, yanlış anlama ve uygulamaları önlemek açısından ayrıca önemlidir."

Kurtulmuş, afet yönetiminin her safhasında başarılı çalışmalara imza atan AFAD'ın, hazırladığı bu sözlükle, Türkiye'de afet terimlerinin doğru kullanılarak dil birliğinin sağlanmasında önemli bir eksiği de tamamlayacağını belirtti.

"e-haberleşme ortamı oluşturulacak"

AFAD Başkanı Fuat Oktay da afet yönetiminin, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tehlike ve risklere bağlı olarak sürekli değişen ve gelişen bir yapıya sahip olduğuna işaret etti. Bu nedenle ilk kez hazırlanan bu sözlüğün, uygulamadan elde edilen deneyimler ve afet yönetimi sistemindeki ulusal ve uluslararası gelişmelere paralel olarak sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesi anlayışının temel esas olarak benimsendiğini vurgulayan Oktay, böylece yeni görüş ve önerilerin sürekli toplanması ve değerlendirilmesi amacıyla e-haberleşme ortamı oluşturularak, zaman içinde sözlüğün geliştirilmesinin sağlanacağını bildirdi.

Ocak ayından itibaren cep telefonlarında

Sözlük, basılmasının yanı sıra AFAD'ın internet sayfasından sayısal ve interaktif olarak da yayınlanıyor. Ayrıca AFAD Deprem Mobil Uygulaması'nı kullanan vatandaşlar, ocak ayından itibaren sözlüğe cep telefonlarından ulaşabilecek.
AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Afetlerde ortak dil oluşturuldu... Terim sözlüğü yayımlandı!
  • 07.12.2014 11:51

Afetlerde ortak dil oluşturuldu... Terim sözlüğü yayımlandı!

Afet ve acil durumlarda aynı dil kullanılarak afetlere müdahale ve iyileştirme ...