maritbet girişmaritbet
‘Adeta gökyüzünden daire satın almışlar’

‘Adeta gökyüzünden daire satın almışlar’

İnşaatı 'ruhsat ve projesi' olmadığı gerekçesiyle durdurulan ‘New City’ projesinden ev alan mağdurlar mahkemelik oldu.

Erzurum'un Yenişehir Semti'nde inşaatı, Büyükşehir Belediyesi tarafından durdurulan 2 bin konutluk 'New City' projesinde maketlere bakarak ev alanlar, Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Büyükşehir Belediyesi 1'inci Hukuk Müşavirliği tarafından mahkemeye gönderilen savunmada ise, "Müvekkiliniz dolandırılmaya karşı hiç bir tedbir almamıştır. İmzaladığı kağıtta gayrimenkulün pafta, ada, parsel numaraları ile diğer mülkiyet bilgileri bulunmamaktadır. Adeta gökyüzünden daire satın almıştır" denildi.
İnşaatı başlamadan daireler satıldı.

Merkez Palandöken İlçesindeki Yenişehir semtinde, Büyükşehir Belediye eski Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler döneminde, 2 bin konutluk 'New City' adlı proje hazırlayan müteahhit Ahmet Metin Karadayı, 2013 yılında inşaata başlamadan dairelerin büyük bir bölümünü sattı. İmar iskan eski konutlarında oturanların evlerini 2012'de yıkarak karşılığında daire sözü veren Karadayı'nın inşaatı, ruhsat ve projesi olmadığı gerekçesiyle şimdiki Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen tarafından geçen yıl durduruldu. Temeli 2013 yılında atılan 240 milyon liraya çıkacak projede mağdur olanlar, sık sık eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Belediye açıklamasını delil gösterdiler

New City mağdurlarından 84 kişi ise avukatları aracılığıyla Bölge İdare Mahkemesi'nde hizmet kusurundan kaynaklı zararların giderilmesi için Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı. Konut mağdurlarının avukatları Gündüz Güneş ve Muhammed Sönmez, Büyükşehir Belediyesine ait internet sitesinde 26 Ekim 2012 tarihinde yer alan haberi, belediye ile müteahhit Ahmet Metin Karadayı'nın beraber bu projeyi yaptıklarına delil olarak gösterdi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan "Büyükşehir Belediyesi, bölgenin en kapsamlı kentsel dönüşüm projesi için düğmeye bastı. Yenişehir imar iskan evleri olarak bilnen bölgede hayata geçirilecek dev proje için Karadayı Group'la işbirliği yapan Büyükşehir Belediyesi, bir süre önce gerçekleştirdiği ihaleyle süreci resmen başlattı" açıklamasına dikkati çeken Avukat Güneş, müvekkillerin zararının giderilmesini istedi.

Belediyenin yanıtı

Büyükşehir Belediyesi 1'nci Hukuk Müşavirliğinden mahkemeye gönderilen savunmada 'müvekkilinizin kusurları' başlığı altında maddeler sıralandı. Genel Sekreter Yardımcısı Avukat Cevat Öksüz tarafından gönderilen yazıda, Türk Medeni Kanun hükümlerine ve Yüksek Yargıtay'ın içtihatlarına göre, gayrimenkul satın alanların haklarının müteahhide karşı korunabilmesi için, Tapu Sicil Müdürlüklerinden kat irtifakı tapusu veya noter marifeti ile tapuya şerh edilebildiği belirtildi.
Öksüz, konut mağdurlarının düzenleme şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi ile işlem yapması gerekirken, hiçbir resmi geçerliliği olmayan kağıda imza attıklarını ve bir gayrimenkul satın aldıklarını zannettiklerini vurguladı. Başkan adına Genel SekreterYardımcısı Avukat Cevat Öksüz, mağdurların iddialarıyla ilgili savunmasında ise şunlar yeraldı:

‘Sözleşme diye imzaladığı kağıtta tarih bile yok'

"Sözleşme diye imzaladığı kağıtta sözleşme tarihi bile yoktur. Hatta başka bir projeden alamadığı dairenin bu projeye intikali suretiyle sözleşme imzalamıştır. Müvekkiliniz dolandırılmaya karşı hiçbir tedbir almamıştır. İmzaladığı kağıtta gavrimenkulun pafta, ada, parsel numaraları ile diğer mülkiyet bilgileri bulunmamaktadır. Adeta gökyüzünden daire satın almış. 8 milyar TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerin banka veya özel finans kurumları ve PTT aracı kılınarak yapılması zorunludur. Müvekkilinizin bu yasal zorunluluğa uygun ödemeler yaptığını gösterir belge bulunmamaktadır. İddia ettiği ödemeler şüphelidir. Bakanlık tebliğlerine göre, 2013 yılı inşaat + arsa payı bina metrekare maliyet bedeli 980 TL civarındadır. Buna göre müvekkilinizin satın aldığını iddia ettiği 3+1 inşaatın sadece maliyeti 98 bin TL'dir. Müvekkiliniz uyanıklık ettiğini, maliyetinin altında gayrimenkul satın aldığını zannederken, maliyetin altında satışın getireceği riskleri göz ardı etmiştir. Müvekkiliniz açık açık dolandırıldığını anlamasına rağmen bu güne kadar dolandırıcılar hakkında Cumhuriyeti Savcılığına şikayette bulunmadığı gibi, Asliye Hukuk Mahkemelerinde de bir alacak davası açmamıştır. Dolayısıyla dolandırıcılarını koruduğu yönünde bir eylemde bulunmuştur. Yukarıda açıklandığı üzere müvekkiliniz, kendi kusurları nedeniyle zarara uğradığından, belediyemizden her hangi bir tazminat talebinde bulunmaya hakkı olmadığını bilgilerinize sunarım."

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Hittown', Ziraat Bankası'nın 0,98 konut projesi listesinde!
  • 08.02.2019 14:20

'Hittown', Ziraat Bankası'nın 0,98 konut projesi listesinde!

Konut alımlarının kolaylaştırması amacıyla yapılan kredi faizlerini düşüren proj ...

"Sosyal konut projeleri artarak devam ediyor"
  • 14.12.2018 16:03

"Sosyal konut projeleri artarak devam ediyor"

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi ikinci '100 Günlük Eylem Planı'na' i ...

Arş Residence'ta  399 bin liradan başlayan daire fiyatları!
  • 14.11.2018 16:12

Arş Residence'ta 399 bin liradan başlayan daire fiyatları!

İstanbul Sefaköy'de yükselen Arş Residence projesinde daire fiyatları 399 bin li ...

Irak'ta 3 yıl içinde 4 bin konut inşa edilecek
  • 14.08.2017 09:09

Irak'ta 3 yıl içinde 4 bin konut inşa edilecek

Irak'ın ulusal konut projesi kapsamında Çinli Everbright Şirketi ile yarım milya ...

Aksu İplik Fabrikası'nın yerine lüks rezidans yapılacak!
  • 04.07.2017 09:08

Aksu İplik Fabrikası'nın yerine lüks rezidans yapılacak!

Bakırköy Osmaniye’de bulunan Aksu İplik Dokuma Fabrikası lüks konut yapımı için ...

Karadayı İnşaat'ın New City proje arsasında inceleme yapılacak
  • 06.10.2016 15:02

Karadayı İnşaat'ın New City proje arsasında inceleme yapılacak

Karadayı İnşaat sahibi Ahmet Metin Karadayı hakkında New City adlı projeyi maket ...