maritbet girişmaritbet
Adana'daki Şakir Paşa Konağı restore edildi!

Adana'daki Şakir Paşa Konağı restore edildi!

Adana'daki tarihi Şakir Paşa Konağı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve ÇKA işbirliğinde restore edildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğinde hazırlanan proje doğrultusunda restorasyonu tamamlanan ve Çukurova Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Merkezi olarak hizmet verecek konağın açılışı için tören düzenlendi.

Adana Valisi Mustafa Büyük, törende, çok önemli tarihi ve kültürel mirasın restore edilerek, toplumun hizmetine sunulduğunu söyledi. Kentteki bazı kurumlarca yürütülen restorasyon çalışmalarına destek verdiklerini aktaran Büyük, "Bu Konak, önemli bir hizmete aracılık edecek. İnşallah burada ve yeni yapılacak yerlerde, toplumsal değerlerimizi, geçmişimizi, tarihten gelen o güzel değerlerimizi koruyup, yaşatacağız ve gelecek nesillere aktaracağız. Bu çalışmayı toplum olarak gerçekleştiririz ve bundan da mutluluk duyarız" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Mondros Ateşkes Anlaşmasının imzalandığı dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'da bulunduğunu, 8 Kasım 1918'de konakta, Adana eşrafıyla yaptığı toplantıda milli mücadele için önemli kararlar alındığını vurguladı.

Atatürk'ün, anlaşmanın Türk milletinde kötü iz bırakacağı hissini kentin ileri gelenleriyle paylaştığını, milli mücadele için hazırlıklı olunması gerektiğini anlattığını ifade eden Sözlü, şunları söyledi: “5 Ocak'da kutladığımız kurtuluş günümüzün önemli hazırlıkları burada yapılmıştır. Adana'nın milli mücadelesi aslında Türkiye'nin milli mücadelesine ışık tutmuştur. Nihayetinde Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması ve çıktığında Adana'dan direkt karşılık bulmasının sebebi, daha önce buralarda yapılmış görüşmeler, değerlendirmelerdir ve Atatürk'ün de milli mücadele için bizzat içinde bulunduğu istişarelerdir. Milli mücadelenin Samsun'da başlamış olmasına Adanalıların, o milli ruh ve heyecanının katkısı vardır. Şakir Paşa Konağı, aslında onun nüvesinin oluştuğu önemli yerlerdendir."

Konuşmaların ardından açılışı yapılan konakta, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Saban Okesli, "Adana Kentinin Gelişimi ve Geleneksel Adana Konutları, Şakirpaşa Konağı" konulu sunum yaptı.

TOKİHaber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte Çukurova Kalkınma Ajansı!
  • 29.01.2016 16:56

İşte Çukurova Kalkınma Ajansı!

Çukurova Kalkınma Ajansı Koordinatörü Ertan Zibel, EMİTT Turizm Fuarı'nda emlakt ...

Adana Batı Otogarı ihaleye çıkıyor
  • 26.03.2018 15:15

Adana Batı Otogarı ihaleye çıkıyor

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığınca batı otogarı/terminal tesisi ve ticari ü ...

Adana Seyhan’da satılık arsalar!
  • 13.01.2018 10:40

Adana Seyhan’da satılık arsalar!

Adana Büyükşehir Belediyesi, 2 arsayı toplam 8 milyon 945 bin lira bedelle satış ...

Hakkı Yıldız, “Kentsel dönüşüm sosyal dokuyu etkiler”
  • 26.02.2015 15:40

Hakkı Yıldız, “Kentsel dönüşüm sosyal dokuyu etkiler”

Rönesans GY ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği, Adana’da kentsel dönüş ...

Rönesans GY Adana'ya yatırım yapmaya devam edecek
  • 26.02.2015 15:03

Rönesans GY Adana'ya yatırım yapmaya devam edecek

Rönesans GY ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte düzenlediği Modern Şehir ...