maritbet girişmaritbet
Açma kapama bedelinin iadesi talebi reddedildi!

Açma kapama bedelinin iadesi talebi reddedildi!

Kamu Denetçiliği Kurumu, ödenmemiş faturalar nedeniyle suyu kesilen başvurucudan tahsil edilen "açma kapama" bedelinin iadesi talebini reddetti.

Kamu Denetçiliği Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Ankara'da yaşayan bir kişinin, 5 aylık su faturasını ödememesi nedeniyle Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğünce su hizmeti kesildi.     

Faturalarını faiziyle birlikte ödemesi üzerine ASKİ tarafından suyu tekrar kullanıma açılan başvurucu, daha sonra faturalarla birlikte ödediği 49,54 liralık "açma kapama" bedelinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, bedelin tarafına iadesi istemiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu.     

Kurum, söz konusu açma kapama bedelinin hukuka uygun olduğuna hükmederek talebi reddetti.     

KARAR NE DİYOR?

Kararda, başvurucunun su faturalarını son ödeme tarihinde ödememesi üzerine su sayacının idare tarafından özel aparatla kapatıldığı, başvurucunun aynı gün borçlarını ve açma kapama ücretini ödemesi üzerine aparat kaldırılarak su sayacının kullanıma açıldığı belirtildi.     

Başvurucudan fatura bedelleriyle birlikte açma kapama ücretinin de alındığının anımsatıldığı kararda, su sayacının mekanik sayaç olması nedeniyle merkezden suyunun kesilemeyeceği, sayacın metal aparatla kapatıldığı, personellerin başvurucunun adresine su kapama aparatını hem takmak hem de sökmek ve suyu açmak için gittiğinin anlaşıldığı kaydedildi.     

ASKİ Tarifeler Yönetmeliği'nin dayanağı olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un ilgili maddesine vurgu yapılan kararda, kanunda açma kapama bedeli hükmüne yer verildiği söz konusu bedelin de yine Genel Kurulca makul bir ücret olarak belirlenebileceğinin ifade edildiği belirtildi.     

Kararda, "Genel düzenleyici işlemlerle hazırlanan ve serbest iradeyle imzalanan kural işlem niteliğinde olan abonman sözleşmelerinin sözleşmenin her iki tarafını bağlayıcı olduğu, mevzuata aykırılık sebebiyle yaptırım niteliğinde olan su sayacı açma kapama eylem ve işleminde idarenin personel çalıştırdığı, araç, gereç, mesai ve harcama sarf ettiği, açma kapama işleminin fiilen uygulandığı, tahakkuk ettirilen bedelin makul bir şekilde fiyatlandırıldığı ve sonunda açma kapama işleminin gerçekleştirildiği gözetildiğinde bedelin hizmet bedeli olarak alınan ücret olarak değerlendirilmesi gerekir." değerlendirmesinde bulunuldu.      

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ASKİ'den Ankaralılara "su tasarrufu" çağrısı!
  • 20.01.2023 16:33

ASKİ'den Ankaralılara "su tasarrufu" çağrısı!

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, küresel ik ...

Emlak fiyatlarından şikayetçi olanlar kamu denetçiliğinin kapısını çaldı
  • 02.06.2022 11:29

Emlak fiyatlarından şikayetçi olanlar kamu denetçiliğinin kapısını çaldı

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, konut fiyatlarındaki fahiş artışlara ilişkin fır ...

Ankara'nın 110 günlük suyu kaldı
  • 05.01.2021 16:02

Ankara'nın 110 günlük suyu kaldı

ABB, kent genelinde içme ve kullanma suyu sağlayan barajlara hiç su gelmemesi ha ...

Açma kapama bedelinin iadesi talebi reddedildi!
  • 14.05.2016 16:52

Açma kapama bedelinin iadesi talebi reddedildi!

Kamu Denetçiliği Kurumu, ödenmemiş faturalar nedeniyle suyu kesilen başvurucudan ...

ASKİ’den uyarı geldi!
  • 20.10.2015 20:33

ASKİ’den uyarı geldi!

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, "Sokaklara inşaat hafriyatı bırakmayın” şeklinde v ...

Fazla alınan emlak vergisi iade ediliyor!
  • 14.05.2015 11:35

Fazla alınan emlak vergisi iade ediliyor!

Kamu Denetçiliği Kurumu, yanlış hesaplama sonucu bir vatandaşın belediyeye fazla ...