maritbet girişmaritbet
Abdullah Gül, Kayseri Adalet Sarayı'nın açılışını yaptı

Abdullah Gül, Kayseri Adalet Sarayı'nın açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Adalet Sarayı'nın açılış törenine katıldı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözümü için "Arabuluculuk" sisteminin hayata geçirildiğini belirterek, "Arabulucuların görev başlaması için yazılı sınavlar yapıldı, şu sırada mülakatlar yapılıyor. 15 Kasım 2013 itibarıyla arabulucularımız tabelalarını asarak görevlerine başlamış olacak" dedi. 

Ergin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Kayseri Adalet Sarayı'nın açılış töreninde, Türkiye'nin gelişen ekonomisi, bilimsel ve teknik altyapısı ve güçlenen yapısıyla "Güçlü Türkiye" hedefine doğru ilerlendiğini, Bakanlığın da daha hızlı, etkin ve kaliteli adalet hizmeti alınmasının sağlanması için çalıştığını söyledi.

Yargının temel sorunlarının, 2002'den bugüne sistematik olarak ele alındığını dile getiren Ergin, bu çerçevede güncelliğini yitirmiş mevzuat altyapısı, fiziki altyapıdan ve insan kaynaklarından ortaya çıkan sorunlar, ceza infaz kurumlarıyla ilgili çalışma yürütüldüğünü belirtti. 

Güncelliğini kaybetmiş mevzuat altyapısının tamamen yenilendiğini örneklerle anlatan Ergin, 2003 yılında mevcut adalet saraylarının hizmet verilen kapalı alan toplamının 569 bin metrekare olduğunu, yapılan adalet saraylarıyla bugün ise bu rakamın 2,5 milyon metrakereye yükseldiğini, fiziki mekanların 5 kat artırıldığını söyledi. 

Ergin, yapımı devam eden ve yapılması planlananlarla bu rakamın 5,5 milyon metrekareye çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti. Hakim ve savcı sayısının yüzde 50, yardımcı personel sayısının da yüzde 104 oranında artırıldığını vurgulayan Ergin, 2002 sonbaharından bu yana yurt dışı temsilciliklerde adli müşavirlerin görev yapmaya başladığını ifade etti. 

Ceza infaz kurumlarının infaz şartlarının gözden geçirildiğini, insani yaşam koşulları sağlanmayan cezaevlerinden 238'inin kapatıldığını, 2017 yılı sonuna kadar 165 ceza infaz kurumunun kapatılması için de karar aldıklarını aktaran Ergin, bu kurumların ulusal ve uluslararası mekanizmaların denetimine açıldığının altını çizdi. 

Yargılama süreçlerinin makul noktaya çekilmesi için Yargıtay ve Danıştay'ın güçlendirildiğini, daire ve üye sayılarının artırıldığını belirten Ergin, yargı alanında hayata geçen temel yeniliklerden birinin de alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının devreye alınması olduğunu söyledi. 

Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözümü için "Arabuluculuk" sisteminin hayata geçirildiğini dile getiren Ergin, "Vatandaşlarımız artık dava açılmadan önce veya davanın görülmesi esnasında uyuşmazlıkların daha hızlı çözümü için arabuluculara başvurabilecekler. Arabulucuların görev başlaması için yazılı sınavlar yapıldı, şu sırada mülakatlar yapılıyor. 15 Kasım 2013 itibariyle arabulucularımız tabelalarını asarak görevlerine başlamış olacak" diye konuştu. 

"AİHM'deki dosya sayısı yüzde 25 azaldı"

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) görünümüne ilişkin  bilgi veren Ergin, ülkenin yıllarca hem şikayet hem de ihlal sayısı itibariyle en ön sırada bulunduğunu, bu olumsuz tablonun değişmesi ve Türkiye'nin haketmediği bu görüntüden kurtulması için alınan tedbirleri anlattı. 

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanının getirildiğini, Bakanlıkta İnsan Hakları Daire Başkanlığı kurulduğunu belirten Ergin, AİHM'deki savunmaları Adalet Bakanlığının üstlendiğini, uzun yargılamalardan kaynaklanan şikayetlerin çözümü ve iç hukuk yoluyla bunların halledilmesi için Tazminat Komisyonu oluşturulduğunu bildirdi. 

Ergin, Tazminat Komisyonu'nun kurulmasıyla 9 ayda AİHM'deki 16 bin 900 dosyanın 4'te birinin Türkiye'ye döndürüldüğünü, AİHM'deki dosya sayısının yüzde 25 azaldığını kaydetti. 

Ergin, "Bütün bu tedbirlerden sonra Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde en çok şikayet edilen ikinci ülkeyken, 9 ayda 4'ncü sıraya geriledik ve bu gerileyiş inşallah önümüzdeki süreçte de devam edecek. Bu gerilemenin yıl sonuna kadar birkaç basamak daha süreceğini öngörüyoruz. Kısa sürede temin edilmiş olan bu neticeler alınan tedbirlerinin etkin sonuçlarına ulaşmamızı sağlamış oldu" diye konuştu. 

Hukuk, adalet, demokrasi ve hak arama bilinci gelişmesini sağlamak üzere ilköğretimin 6. ve 7. sınıflarında hukuk ve adalet dersleri okutulmaya başlandığını anımsatan Ergin, bu kavramların ilköğretimde öğrenilmesiyle gelecek nesillerin yaşamlarının bu çerçevede şekilleneceğini ifade etti. 

Ergin, konuşmasını törene katılımından dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür ederek bitirdi. 

57 bin metrekare kapalı alana sahip

Başsavcı Bülent Bingöl de şehir merkezinde dört ayrı binada hizmet veren Kayseri Adliyesi'nin fiziki koşulları itibarıyla yargı hizmetlerini karşılamakta yetersiz kaldığını, Adalet Bakanlığının sağladığı kaynaklarla inşa edilen yeni adalet sarayının ise uzun yıllar Kayseri'nin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlendiğini ifade etti. 30 bin 500 metrekare alan üzerine kurulu olan binanın 57 bin metrekarelik kapalı alana sahip bulunduğunu, 7 bloktan oluştuğunu, binada 65 duruşma salonunun yer aldığını aktaran Bingöl, güvenliğin 130 kamerayla sağlandığını, duruşma salonlarında görüntülü ifade alınabildiğini vurguladı.

Adalet sarayında, 40 cumhuriyet savcısı, 61 hakim ve 666 adliye personeliyle yargı faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirten Bingöl, Cumhurbaşkanı Gül başta olmak üzere binanın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.  

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de adaletin, yokluğunda varlılığının önemi hissedilen, herkesin her alanda ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerinin başında geldiğini belirtti. 

Adalet hizmetlerinin günün şartlarına uygun fiziki mekanlarda sunulmasının önemine işaret eden Düzgün, mülki idare hizmetine başladığı yıllarda, birçok il ve ilçedeki adalet hizmetinin hükümet binalarının zemin katlarında yürütüldüğünü, hakimlerin duruşma yapmak için sıra beklediğini söyledi. 57 bin metrekarelik kapalı alana sahip Kayseri Adalet Sarayı'nda 45 mahkemenin her birine ait 45 mahkeme salonu bulunduğunu belirten Düzgün, binanın teknolojik altyapısı ve güvenlik sistemleriyle örnek olduğunu dile getirdi. 

Hakim ve savcı odaları, kalemlere ait odalar ve hizmet alanlarıyla adliye sarayının adına yakışır eksiksiz bir hizmet sunacağını ifade eden Düzgün, yapımı iki yılda tamamlanan Kayseri Adalet Sarayı'nın proje safhasından bitimine kadar her aşamada Cumhurbaşkanı Gül'ün desteğinin olduğunu belirterek, teşekkür etti. 

Kayseri Adalet Sarayı'nın açılış töreninin ardından binanın yan tarafından bulunan Kayseri Barosu'nun açılışı da Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından yapıldı.

AA

Yorum Yaz