maritbet girişmaritbet
Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretlerinin hikayesi!

Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretlerinin hikayesi!

Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî Hazretlerinin öğrencisi olan Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretlerinin Türbesi, Üsküdar'da bulunuyor.

Fuzul Ev sponsorluğunda Ramazan Özel programlarına devam eden Emlaktasondakika.com ekibinin bugünkü adresi Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretlerini türbesi...

İstanbul'daki 3 büyük evliyadan birisi olan Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretleri, 1778 yılında dünyaya geldi. Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî Hazretlerinin üstün talebelerinden olan Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretlerinin türbesi her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 

İşte büyük evliye Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretleri'nin hikayesi

Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî Hazretleri, Abdülfettâh-ı Bağdadî el-Akrî Hazretlerini İstanbul'daki zamanın sultanına 2 defa gönderdi. Abdülfettâh-ı Bağdâdî el-Akrî Hazretleri, bu yolculukların ikisinde de yaya gidip geldi. 

Hem Memleketinde hem seferde Mevlânâ Hâlid Hazretlerinden hiç ayrılmazdı. Hocasının evine girer-çıkar, hizmetini ve işlerini görürdü. Hilâfet-i mutlaka ile şereflendi. Şeyh Abdülfettâh-ı Bağdadî el-Akrî vefat edince, onun yerine geçti.

Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'nin ilminin derinliği, evliyâlığının üstünlüğü, dünyânın her tarafına yayılmıştı. Her yerden akın akın talebeler, akın akın Mevlânâ Hâlid-i Hazretlerinin ilminden istifade etmek için Bağdat'a geliyordu. İstanbul'dan da talebelerin pek çoğu Bağdat'a gidiyordu. İsteklilerin hepsinin Bağdat'a gitmesi mümkün değildi. Mevlânâ Hâlid-i Hazretleri, Abdülfettâh-ı Bağdadî Hazretlerini İstanbul'a gönderdi. 

Abdülfettâh-i Bağdadi el-Akri Hazretleri İstanbul'a gelerek, Üsküdar semtinde Karacaahmet Kabristanı ile Bağlarbaşı arasında Nûh Kuyusu mevkiindeki dergâha yerleşti. Bunu işitenler bir anda dergâha akın ettiler. Kısa zamanda devlet erkanından vezirler, komutanlar, paşalar talebesi oldu. Bu şekilde senelerce hizmette bulunarak, pek çok kimsenin ilahi nimetlere kavuşmasına vesile oldu.

Abdülfettâh-ı Bağdadî Akrî hazretleri, ömrünün son senelerinde, Allahü teâlâya ve otuzdokuz sene önce vefât eden mübârek hocası, Mevlânâ Hâlid-i Bağdadî'ye kavuşmak arzusu ile yanmaya başladı. 1281 (m. 1864) senesinde Muharrem ayının ortalarında talebeleri ve tanıdıkları ile helâlleşti, vedâlaştı. Vasıyyetini bildirdi. Muharrem'in ondukuzunda Cum'a günü talebelerinin başında okudukları Kur'ân-ı kerîmi dinleyerek son nefesini verdi.

Mezârı, Üsküdar'da, Eski Vâlide Câmii'nden Karacaahmed mezarlığına çıkan yol ile, Selîmiye-Bağlarbaşı caddesinin kesiştiği köşedeki, Şeyhülislâm Ârif Hikmet Bey'in kabristanındadır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ramazan Özel'de 'Hırkai Şerif Camisi'ndeydik!
  • 09.06.2017 13:12

Ramazan Özel'de 'Hırkai Şerif Camisi'ndeydik!

Fuzul Ev sponsorluğunda Ramazan Ayı boyunca gerçekleştirdiğimiz Ramazan Özel pro ...

Ramazan Özel'de Abdülfettah-ı Akri Hazretleri'nin türbesindeydik!
  • 02.06.2017 15:57

Ramazan Özel'de Abdülfettah-ı Akri Hazretleri'nin türbesindeydik!

Fuzul Ev sponsorluğunda gerçekleştirilen Ramazan Özel programımızda bugün İstanb ...

Ramazan Özel'de bugünkü durağımız Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri!
  • 31.05.2017 15:18

Ramazan Özel'de bugünkü durağımız Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri!

Fuzul Ev'in sponsor olduğu Emlaktasondakika.com Ramazan Özel programımızın bugün ...

Ramazan Özel'de ilk ziyaretimiz Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'ne!
  • 29.05.2017 10:55

Ramazan Özel'de ilk ziyaretimiz Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'ne!

Emlaktasondakika.com, Fuzul Ev sponsorluğunda gerçekleştirilen Ramazan Özel prog ...

Emlaktasondakika, Hırka-i Şerif Camii'nde!
  • 01.07.2016 16:19

Emlaktasondakika, Hırka-i Şerif Camii'nde!

Ramazan Özel programına aralıksız devam eden Emlaktasondakika.com ekibi Fatih'te ...

Mehmed Emin Tokadi Hazretleri Türbesi'nin hikayesi
  • 25.06.2016 15:23

Mehmed Emin Tokadi Hazretleri Türbesi'nin hikayesi

Fuzul Ev sponsorluğunda Ramazan Özel programlarına devam eden Emlaktasondakika.c ...