maritbet girişmaritbet
845 vatandaşımız hayatını kaybetmişti!

845 vatandaşımız hayatını kaybetmişti!

Yrd. Doç. Dr. Fatih Bulut 12 Kasım 1999’da yaşanan depremin 15. yıl dönümünde açıklama yaptı

İstanbul Aydın Üniversitesi  AFAM Afet Araştırma Müdürü, Yrd. Doç. Dr. Fatih Bulut 12 Kasım 1999'da yaşanan Düzce Depreminin 15. yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

“Bugün 15. yılını geride bırakan 1999 Düzce depremi, yakın geçmişte ülkemizde meydana gelen en büyük felaketlerden birisidir. 12 Kasım 1999 akşam saatlerinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki bu depremde ne yazık ki 845 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir” diyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Bulut, 1999 İzmit depremi sonrasında meydana gelen bu depremin bizlere büyük felaketler sonrasında temkinli olmamız gerektiğini de acı bir şekilde öğretmiştir diyerek sözlerine devam etti.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Bulut, ülkemizin deprem konusunda kaydettiği aşamalardan da bahsederek şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, 1999 depremi sonrası depremleri izleme konusunda önemli adımlar atmıştır. Kurulan yeni ağlarla artık ülke genelinde küçük depremler de gözlemlenebilmektedir. Bünyesinde hemen hemen tüm tektonik rejimleri barındıran ülkemiz, her mekanizmada depremin kaydedildiği yeryüzündeki en önemli doğal deprem laboratuvarınlarından birini temsil etmektedir. Ancak yapılan ulusal araştırmalar henüz kaydedilen bu veri stoğunun çok gerisindedir.”

İstanbul Aydın Üniversitesi AFAM Afet Araştırma Merkezi, mevcut bilgi birikimini kullanıp, deprem kaynaklarının fiziksel ve istatistiksel davranışına yoğunlaşarak, süreçlerde daha somut bilimsel çıktılar üretmeyi hedeflemektedir diyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Bulut, “Son yüzyılda ülkemizde ve Avrupa'da en yıkıcı deprem kuşağı olan Kuzey Anadolu Fayı'ndaki gözlemler deprem süreçlerini anlamak açısından çok büyük önem arz etmektedir. 1939'da doğuda Erzincan'dan başlayarak batıya doğru sistematik olarak kırılan Kuzey Anadolu Fayı, doğuda ve batıda birbirinden çok farklı özellikler göstermektedir. 

Doğuda daha yaşlı ve daha büyük depremler üreten bir Kuzey Anadolu Fayı bulunmaktadır. Örneğin Erzincan 1939 depremi 7.9 ile yaklaşık 400 km'ye yakın bir yırtık meydana gelmiştir. Oysa ki Kuzey Anadolu Fayı batıda çok daha kısa yırtıklar oluşturmaktadır. “7.9” büyüklüğünde bir deprem Marmara Bölgesi'nde çok az beklediğimiz bir olasılık olmasına rağmen imkansız da değildir. Evet, batıda daha genç ve daha dirençli bir Kuzey Anadolu Fayı bulunmaktadır. Ancak, Marmara Bölgesi'nde de 7 civarı büyüklüğünde depremler beklenmekte ve bu da büyük bir yıkım anlamına gelmektedir. Yıkımlar için önlem almak ise bizlerin elindedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Düzce'de depremde hasar gören yapılarla ilgili çalışmalar tamamlandı
  • 10.01.2023 16:34

Düzce'de depremde hasar gören yapılarla ilgili çalışmalar tamamlandı

Düzce'de 23 Kasım'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gö ...

Düzce'de depremin ardından başlatılan çalışmalar sürüyor
  • 16.12.2022 11:40

Düzce'de depremin ardından başlatılan çalışmalar sürüyor

Düzce'de 23 Kasım'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen ilçele ...

Düzce'de kurulan konteyner kentlere yerleşilmeye başlanıyor!
  • 06.12.2022 17:26

Düzce'de kurulan konteyner kentlere yerleşilmeye başlanıyor!

Düzce'de kurulan konteyner kentlere yarından itibaren yerleşilmeye başlanacak. ...

Bakan Kurum, depremin yaşandığı Düzce'de incelemelerde bulundu
  • 28.11.2022 10:39

Bakan Kurum, depremin yaşandığı Düzce'de incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin yaşandığı Dü ...

Düzce'de kurulan çadırlarda 4 bini aşkın depremzede konaklıyor
  • 28.11.2022 09:13

Düzce'de kurulan çadırlarda 4 bini aşkın depremzede konaklıyor

Düzce'de depremin ardından evleri hasar gören veya korktukları için evlerine gir ...