maritbet girişmaritbet
500 bin dolar getir, Green Card'ı kap!

500 bin dolar getir, Green Card'ı kap!

Bölgesel merkezlerde yer alan projeye 500 bin dolar yatırımcıya ABD, Green Card veriyor.

Küresel ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle yabancı yatırımcı çekme konusunda sıkıntı yaşayan ülkeler, bu zorluğu aşmak için birçok yolu deniyor. Bu kapsamda ABD, 1992 yılından itibaren uyguladığı EB-5 Yatırımcı Programı ile Amerika içerisinde devlet tarafından onaylanmış bölgesel merkezlerde yer alan bir projeye 500 bin dolar yatıran yatırımcılara Green Card veriyor.

51 eyalette ikamet

Yurtdışı yaşam, sağlık ve eğitim alanında danışmanlık hizmeti veren Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, EB-5 Yatırımcı Programı'nın amacının, Amerikan ekonomisine yabancı yatırımcıların girişini kolaylaştırmak, yatırımlarla işgücü oluşturmak,  karşılığında da yabancı yatırımcı ile ailesine Green Card verilmesi olduğunu söyledi.

EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında Amerika içerisindeki bölgesel merkezlerde yer alan bir projeye 500 bin dolar yatıran yabancılara, karşılığında kendisine ve ailesine önce 2 yıllık, daha sonra ömür boyu kalıcı Green Card verildiğini aktaran Akaydın, bu yatırımcıların geçici Green Card'larını aldıkları andan itibaren Amerika'nın istedikleri yerine yerleşebileceğini kaydetti.

Faiziyle iade

Yabancı yatırımcıların bir proje merkezine yaptığı yatırımı, ortalama 5 yıl sonunda küçük bir getiri ile geri alabildiği bilgisini veren Akaydın, fizibilite çalışması yapılmış, daha önce benzer projeleri tamamlamış merkezlere yapılan yatırımların riskinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunun altını çizdi.

Yatırımcı Programı kapsamında kişinin siciline bakıldığını kaydeden Akaydın, şunları söyledi:

“Başvuruda kişinin temiz bir sicile sahip olması, yatırım tutarının kendisine ait olduğunu ve yasal yollardan kazanıldığını ispatlaması çok önemli. Bu kapsamda yatırımcının parasının kaynağı ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapılıyor, dosyası ondan sonra Amerika'ya teslim ediliyor.”

Başvurular ekimde

Green Card başvuruları her yıl ekim ayında yapılıyor. Çekiliş sonuçları ise bir sonraki yılın mayıs ayında açıklanıyor. 2009-2012 döneminde Türkiye'den 39 yatırımcının bu programa başvurduğunu kaydeden Akaydın, “2013-2015 döneminde istatistiki  veriler, ülke bazında açıklanmadığı için bu rakamın 120 civarında olduğu tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı. ;

Çifte vatandaş oluyor 

Green Card alan kişiler, çifte vatandaşlık anlaşması uyarınca Türk vatandaşlıklarını kaybetmiyor, her iki ülke vatandaşlıkları da devam ediyor.

Eğitim ve sağlık hakkı

Geçici Green Card alanlar ABD'de iş kurma veya bir şirkette çalışma hakkını elde ediyor. Bu kişiler
eğitim ve sağlık hizmetlerinden diğer Amerikalılar gibi yararlanabiliyor. Sadece seçimlerde oy kullanamıyor.

2.5 yılda ABD pasaportu

Hemen Amerika'ya yerleşmek istemeyen yatırımcıların ise yılda en az bir kez giriş-çıkış yaparak Green Card'larını muhafaza edebileceğini anlatan Akaydın, bu kişilerin 5 yıllık bir dönemin en az 2.5 yılını Amerika'da geçirmeleri halinde vatandaşlık hakkı kazanıp Amerikan pasaportu alabildiğini vurguladı.

Çinliler hücum etti

Şevki Akaydın, başvuruların her yıl 1 Ekim-30 Eylül tarihlerinde değerlendirildiğine dikkati çekerek, “Özellikle Çin'den son yıllarda çok yoğun başvurular olduğu için bu sayı kısa zamanda doluyor. Bu nedenle Amerika, Çin'e belirli bir kota uyguluyor. Çin'e uygulanan kota her yıl değişiyor. Amaç, diğer  ülkelerden gelen yatırımcılara da bir şans vermek” dedi.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

500 bin dolar getir, Green Card'ı kap!
  • 22.05.2016 10:29

500 bin dolar getir, Green Card'ı kap!

Bölgesel merkezlerde yer alan projeye 500 bin dolar yatırımcıya ABD, Green Card ...

New York konut kredisinden doğan krizin yaralarını sarıyor!
  • 06.07.2012 12:20

New York konut kredisinden doğan krizin yaralarını sarıyor!

2008 yılında başlayan ekonomik krizin yaralarını sarmaya çalışan Amerikan ekonom ...