maritbet girişmaritbet
3'üncü Havalimanı'na dev firma talip!

3'üncü Havalimanı'na dev firma talip!

Dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olması beklenen, İstanbul'un 3. Havalimanı daha yapılmadan yatırım çekmeye başladı.

Sadece Türkiye'de değil tüm bölgedeki havacılık dengelerini değiştirmesi beklenen İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı, şimdiden yabancı yatırımcıların radarına girdi. Daha yapım aşamasındayken dünyanın iki uçak üreticisinden biri olan Airbus'tan yatırım talebi geldi. Geçtiğimiz hafta Priştine'de yürütülen havacılık eğitim projesi LimakASI'nin öğrencileriyle birlikte Airbus'ın davetlisi olarak Fransa'nın Toulouse kentine giden Limak Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, burada hem üretim tesisini gezdi hem de dev şirketin yöneticileriyle görüştü. Toplantı sonrasında beraberindeki gazetecilere bilgi veren Özdemir, Airbus Gayrimenkul Bölümü'nün üst yöneticilerinin kendilerinden yatırım için yer talep ettiklerini açıkladı.

"NASIL İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ?" DİYE SORDULAR

Airbus yöneticilerine 3. Havalimanı'yla ilgili bir sunum yaptıklarını anlatan Özdemir, şöyle konuştu: "Projeyle yakından ilgileniyorlar. Söylediklerine göre artık uçak siparişleri Batı'dan Ortadoğu'ya doğru kaymış. Geçen yıl gelen 140 sipariş içinde sadece bir İngiltere varken, geri kalanı Orta ve Uzakdoğu'dan gerçekleşmiş. Dolayısıyla 'bizim bu pazarlara yakın olmamız gerekiyor. Uçakların bakım, onarımlarının yapıldığı, yedek parça ve simülatörlerin bulunduğu bir lojistik üs kurmayı planlıyoruz. Nasıl işbirliği yapabiliriz' diye sordular. Bir yer kiralamak istediklerini söylediler."

THY'NİN YURTDIŞINDAKİ BAŞARISI ETKİLİ OLDU 

Airbus'a master planındaki bir araziyi gösterdiklerini belirten Özdemir'in verdiği bilgiye göre dev uçak üretici ilk etapta 20 dönümlük bir arazi kiralamayı planlıyor. Özdemir, "Bu daha ilk adım. Airbus'ın projesi gerçekleşirse dünyanın iki büyüğünden biri İstanbul'a gelmiş olacak. Airbus'ın kendi okulları var. 'sizi Türkiye'deki okullarla evlendiririz' dedik. Buranın uçak firmalarının lojistik üssü olacağına inanıyorum" dedi. Airbus'ın daha önce bu yatırımı farklı ülkelerde yapma kararı aldığını söyleyen Özdemir, "Ancak daha sonra, işlerin planladıkları gibi gitmemesinden dolayı Türkiye'ye yönelmişler. Türkiye'deki nitelikli işgücünün de bunda etkisi var. Çünkü diğer ülkelerde İngilizce bilen insan bulma konusunda sıkıntı yaşamışlar. Bir başka etken de THY'nin yurtdışındaki başarısı oldu" diye konuştu.

ENERJİDE HOLDİNGLEŞECEK

Limak'ın enerji yatırımlarından da bahseden Ebru Erdoğan, "Enerji alanında dikey entegrasyonunu tamamlamış en büyük gruplardan biriyiz. Önümüzdeki dönemde enerji grubumuzu bir araya toplayıp, Limak Enerji Holding'i kurabiliriz. Hedefimiz üretim ve dağıtımda Türkiye'nin ilk 3'ü arasına girmek" dedi.

HAVALİMANI COĞRAFİ AÇIDAN ÇOK STRATEJİK KONUMDA!

Limak-Kolin-Cengiz-Kalyon-Mapa Ortak Girişimi tarafından hayata geçirilecek 3. Havalimanı'nın coğrafi açıdan çok stratejik bir konumda olduğunun altını çizen Özdemir, "Bu coğrafi konum parayla satın alınamayacak kadar kıymetli. Bu nedenle tüm dünya havacılık piyasasının gözü bu havalimanında. Airbus gibi dev şirketlerin burada yer istemesi Türkiye'nin havacılık üssü olması açısından önemli" dedi.

LYON VE NİCE HAVALİMANI ÖZELLEŞTİRMELERİNE BAKIYORUZ

Ebru Özdemir, Avrupa'da yeni havalimanı özelleştirmeleriyle ilgilendiklerini ifade etti. Özellikle Fransa'yı takip ettiklerini anlatan Özdemir, "Burada da seçimler var. Lyon ve Nice havalimanlarını izliyoruz. Lyon'lu ortağımız da bizi bu konuda motive ediyor. Havacılık sevdiğimiz bir iş. Avrupa'ya katma değer oluşturabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Sabah 

Yorum Yaz