maritbet girişmaritbet
3M'den Çorlu'ya 500 milyon dolarlık yatırım!

3M'den Çorlu'ya 500 milyon dolarlık yatırım!

65 ülkede faaliyet gösteren 110 Yıllık İnovasyon Devi 3M, Türkiye'deki 25.yılında Çorlu'da bölgesel bir üretim üssü kuruyor. Yaklaşık 500 milyon Doları bulacak yatırımın temeli Aralık ayında atılacak

 

Kişisel bakımdan ev, hobi ve kırtasiye ürünlerine, elektrik, elektronik, telekomünikasyon sistemlerinden, sağlık ürünlerine, trafik güvenliğinden, otomotiv, inşaat, kimyasal üretim gibi onlarca sektörde sunduğu endüstriyel ve kişisel ürünleriyle müşterilerine yaratıcı çözümler sunan 3M, dünyada sayılı ülkede hayata geçirdiği bölgesel üretim üslerinden birini Türkiye'de kuruyor. 
 
Yatırım kararı; 3M ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın ortaklaşa düzenledikleri ve Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan'ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. Çorlu'da bulunan Avrupa Serbest Bölgesi'nde hayata geçirilecek proje için 3M, yaklaşık 500 milyon doları bulacak bir yatırım yapacak. Aralık ayı içinde temeli atılması planlanan tesiste üst düzey teknoloji ile çalışacak, binin üzerinde nitelikli istihdam sağlanacak.
 
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı, Ajans olarak planlandığı ilk günden bu yana yaklaşık iki yıllık bir süreçte 3M ile birlikte çalışmalarda bulunduklarını belirterek; “Bu yatırım, sağlayacağı istihdam ve ihracatımıza yapacağı pozitif etkiler nedeni ile bizim için büyük bir önem arz etmektedir. Ülkemiz bu yatırım ile, 3M gibi bir dünya devinin daha, özellikle gelişen pazarlar Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Avrupa pazarlarına yönelik stratejik üssü olarak konumlanmıştır. Ülkemize böyle bir yatırımı kazandırmış olmaktan dolayı gururluyuz. ABD son derece önemli bir iş ortağı Türkiye için. Geçtiğimiz beş yıla baktığımızda, Türkiye'nin ABD'den 7 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım çektiğini görüyoruz. Sadece geçen yıl, ABD'den gelen doğrudan yatırımlar bir önceki yıla nazaran dört kattan fazla artarak, 1.4 milyar doların üzerinde gerçekleşti ve bu yılın ilk yedi ayında ise ABD'den gelen doğrudan yatırımlar yaklaşık 1 milyar dolar civarındadır. Önümüzdeki dönemde yine önemli yatırımlar gelecek; onlar cebimizde. Yatırım kararları olgunlaştıkça paylaşacağız. Görüldüğü üzere Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak gerek Dünya devlerinin, gerekse KOBİ düzeyindeki şirketlerin yatırımlarını ülkemize kazandırıyoruz.” dedi.
 
1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ HACMİNE ULAŞACAĞIZ
Basın toplantısında konuşan 3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Giuseppe Castaldi, yatırımın 3M açısından büyük önem taşıdığını vurguladı ve şunları söyledi: “Benim sorumlu olduğum bölge, Türkiye'nin de içinde bulunduğu büyüme potansiyeli yüksek 31 ülkeyi kapsıyor. Diğer bölgeler ile karşılaştırıldığında çok farklı pazar dinamiklerine sahip, bu nedenle de 3M, bu ülkelerin farklılaşan ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunulması gerekliliğinin farkında. Biz, mevcut pazarlardaki büyüme fırsatlarını gözlemliyor ve yeni ürünlerimiz ile gelişmekte olan pazarlara erişimimizi arttırıyoruz. Bu amaçlara ulaşmak için temel stratejimiz; üretimde ve kuşkusuz ARGE çalışmalarında bölgesel yetkinliğimizi arttırmak. Bu yüksek potansiyeli göz önüne aldığımızda, 3M'nin uluslararası büyüme stratejilerine ve bölgesel yeterlilik hedefine paralel olarak Türkiye'de güçlü bir yatırım yapmak için bir plan geliştirdik. Bu yatırım planı, Türkiye'de olduğu kadar, Doğu ve Batı Avrupa'da da büyümeyi destekleyen çok önemli bir adım olacak. Bugün sizlere detaylarını aktardığımız bu denli yüksek yatırım ve satış hacmine sahip büyük üretim tesislerini biz Super Hub olarak adlandırıyoruz. Bu tesisler, yerel ve bölgesel ihtiyaçlara göre çeşitli alanlarda üretim yapıyor ve bu sayede tüketicilere olabildiğince yakın olmamızı sağlıyor. Bu üretim tesisi sadece Türkiye için değil; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerindeki pazarların ihtiyaçlarına yönelik üretim de yapacak. Üretim tesisinin, ilerleyen yıllarda, yıllık 1 milyar dolara yakın bir satış hacmine ulaşmasını bekliyoruz. Ağırlıklı olarak ihracata yönelik faaliyet gösterecek olan yeni tesisimiz ile ilerki yıllarda yıllık 500 milyon dolardan fazla ihracat hedefine ulaşmayı öngörüyoruz. Aynı zamanda 3M Türkiye olarak iç pazara sunduğumuz, Türkiye'de üretilen ürünlerin toplam satışlarımız içindeki payını da yüzde 25'ten yüzde 45'ler seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz.”
 
İSTİKRARLI SİYASİ İKLİM ULUSLARARASI YATIRIMCILARI CESARETLENDİRİYOR
Toplantıda konuşan 3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nden sorumlu Başkan Yardımcısı Giuseppe Castaldi yatırım için neden Türkiye'nin seçildiğini ise şöyle açıkladı: “Dünya ekonomisinin belirsizlik içinde bulunduğu bu dönemde, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istikrar anlamında gösterdiği başarı bu coğrafyayı yatırım anlamında cazip kılıyor. Türkiye, Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olmasının yanısıra, nitelikli iş gücü ile büyük rekabet avantajı sağlıyor. 
 
Bu olumlu göstergeler Türkiye'nin eşsiz coğrafi konumu ve bölgede uzun zamandır eksikliği hissedilen istikrarlı siyasi iklimi ile daha da güçlenmekte. Burada özellikle uluslararası yatırımcıları cesaretlendiren yatırım ortamının ve son dönemde açıklanan yeni yatırım teşvik pakedinin öneminin bir kez daha altını çizmek isterim. Bu değerlendirmeler ışığında, Türkiye'nin yatırım için ne kadar doğru bir ülke olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Tüm bu planlama sürecinde bizlere büyük destek veren Türk ve Amerikan devlet yetkililerine teşekkür ederiz."
 
Toplantıda konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan şunları söyledi "3M Dünya'nın inovasyonda öncü şirketlerinden bir tanesi. Türkiye'yi kendilerine Süper Hub olarak seçmeleri, Türkiye'nin ne kadar güvenilir bir liman olduğunu kanıtlamaktadır. Biz bunu kendi kendimize ne kadar söylesek az, bu ortamı yabancı yatırımcıların görmesi ve yatırımları yapması bizim yaptığımız çabaların bir göstergesidir. Siz şimdi bu yatırımın son halini görüyorsunuz, fakat bu işin bir de mutfak çalışması var. Bu işin mutfağında Amerika'ya yaptığım ziyaretler sırasında CEO'larla görüşürken Yatırım Destek Ajansımızla beraber mükemmel bir çalışma içine girdik. Bugünkü toplantıda aylardır süren mutfak çalışmasının bir ürünüdür. Tesisin Türkiye'yi seçmesi, bil hassa ne kadar doğru işler yaptığımızın ve Türkiye'nın yatırım cennetine ne kadar mükemmel bir şekilde dönüştüğünün göstergesidir."
 
TÜRKİYE'NİN BAĞIMLISI OLACAKSINIZ
Türkiye'nin Dünyada yatırım yapılabilecek ülke sıralamasında 13. sıraya yükseldiğine dikkat çeken Çağlayan ' Her kriterde her yıl yükselmeye devam ediyoruz. Ancak bununla yetinmiyoruz. Yeni teşvik sistemimiz ülkemize gelecek yatırımların çoğalması açısından önemli bir kriter. Türkiye olarak son 8,5 yılda 120 mılyar dolara yakın dogrudan yabancı sermaya aldık, ülke olarak artık seçiciyiz, her ne olursan ol ülkemize gel gibi bir kaygımız yok. Mutlaka yüksek katma değer ve yüksek teknoloji içerikli yatırımlar bizim açımızdan daha cazip olacak.' dedi.
 
Konuşması sırasında 3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Giuseppe Castaldi'ye sorular soran Çağlayan "Bugüne kadar neden Arge merkezinizi Türkiye'ye kurmadığınızı merak ediyorum. Türkiye'ye kurmadığınız arge merkezınden her geçen gün kayıptasınız. Biz Dünya'nın en iyi Arge teşvik sistemine sahibiz. Bu sistem sayesinde Türkiye'nin bağımlısı olacaksınız" diye konuştu.
 
Türkiye ve ABD'nin 50 yıldan fazla süredir devam dostluğuna dikkat çeken Çağlayan "Bu müttefik ve dostluğumuza rağmen Amerika yatırımlarının Türkiye'de yeterince yer almadığını ifade etmek istiyorum. ABD' li dostlarımızın Türkiye'y farkedememesini uzak mesafeye baglamak niyetinde de değilim. Bu konuda Hollanda, Avusturya ve Almanya'nın Türkiye'ye olan ilgisi her geçen gün artıyor. Bu yatırım teşvik sısteminden sonra Çin, Singapur, Güney Kore, ABD, Avusturya, Almanya ve Meksika'da olmak üzere bu güne kadar 118 CEO ile görüştüm. Yatırım teşvik sistemimizi ve Türkıye'nin avantajlarını anlattım. Yatırımların gelecekte de artacağını tahmin ediyorum" dedi.
 
Türkiye'nin böylesine küresel bir kriz ortamında başarılı bir şekilde yönetildiğine dikkat çeken Çağlayan "Yatırım yapmak artık iş gücü arzına bağlı. Yatırım yaptığınız ülkede çalıştıracak insan yoksa yatırımın hiçbir anlamı yok. Bugun avrupada çalışma saati haftada 37 saat, bizde 45 saat. Türkiye 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin yer aldığı bir coğrafyaya sahip. 3M'in de Türkiye'yi seçmesinin en önemli sebeblerinden biri de bu. Türkiye'nin hem yönetim her operasyonal ülke olarak seçilmesi tesadüfi değil. 18 milyon gencimiz öğrenim görüyor, her yıl 700 bin gencimiz üniversiteden mezun oluyor, her yıl nufusumuz 1 milyon artıyor. Türkiye'nin avantajları bunlardır" dedi.
 
BU UÇAĞI PARK ETMEK İÇİN İNDİRMEDİK
Türkiye'nin artık ihracatla büyüdüğüne dikkat çeken Çağlayan "İhracat yaptığımız pazarların yüzde 75'inde ekonomi dumura uğramış durumda. Buna rağmen Türkiye, ihracat rakamlarını geçen yıla göre yüzde 12 arttırmış durumda. Eğer normal şartlarda ihracat yaptığımız pazarlara bağlı kalsaydık geçen yılki ihracatın neden daha az altında ihracat yaptığımızı sizlere anlatmak için kıvranıyor olurdum. İhracattan ve Türkiye ekonomisinden göğsümü gere gere bahsediyorum" dedi. Büyümede daha yavaşlayan bir yol izlendiğine dikkat çeken Çağlayan "Büyümede biraz frenli gittik. 2012 orta vadeli program hedefini yakalayamadık. Ama 2013'ten itibaren tekrar yükselişe geçeceğiz. Biz bu uçağı park etmek için indirmedik, yakıtı alıp ihracat rotasıyla yola hızlı bir şekilde devam edeceğiz" dedi.
 
thelira.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İskenderun Limanı'nda çıkan yangına Rus uçağı böyle müdahale etti!
  • 09.02.2023 11:13

İskenderun Limanı'nda çıkan yangına Rus uçağı böyle müdahale etti!

İskenderun Limanı'nda çıkan yangını söndürme çalışmasına katılan Be-200 yangın s ...

Rusya, Macaristan'da yeni nükleer reaktörler kuracak!
  • 28.08.2022 11:36

Rusya, Macaristan'da yeni nükleer reaktörler kuracak!

Rusya'nın Macaristan'da iki yeni nükleer reaktör inşa edeceği bildirildi. ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

İspanyol tekstil devi Inditex'ten flaş Rusya kararı!
  • 06.03.2022 08:50

İspanyol tekstil devi Inditex'ten flaş Rusya kararı!

İspanyol tekstil firması Inditex, Ukrayna'yı işgalinden dolayı Rusya'yı boykot e ...

"Türkiye, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldi"
  • 29.01.2021 15:18

"Türkiye, Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rusya'ya ilk blok ihracat treni ...

"Rusya ile ilişkileri inşaat ve ekonomi anlamında güçlendirmeliyiz"
  • 20.09.2018 10:35

"Rusya ile ilişkileri inşaat ve ekonomi anlamında güçlendirmeliyiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Yurt dışındaki müteahhitlik iş hacmimizi ...