maritbet girişmaritbet
'23 ilde toplam 34 yurdu hizmete sokacağız'

'23 ilde toplam 34 yurdu hizmete sokacağız'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün (YURTKUR) çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Bakan Kılıç, YURTKUR çalışmaları ve projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıç, yükseköğretimde okuyan öğrenciler için verilen yurt hizmetlerinde, ülke genelinde yurt ihtiyaçları tespit edilerek gerekli ihtiyacın giderilmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.

Bu çalışmalar kapsamında, 2016'da 81 il, 207 ilçe ve KKTC'de toplam 686 yurtta 553 bin 177 yatak sayısına ulaşıldığını ifade eden Kılıç, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile YURTKUR işbirliğinde modern yurt ve pansiyonlar inşa edildiğini aktardı.

Kılıç, yapılan sözleşmeler de hayata geçtiğinde 2017 eğitim-öğretim yılı başladığında 660 bin, 2019 yılında ise 750 bin yatak sayısına ulaşılacağı bilgisini verdi.

Burs ve kredi hizmetleri kapsamında, 2004 yılından itibaren müracaat eden tüm öğrencilere kredi, başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere ise burs verildiğini hatırlatan Kılıç, "Bu çerçevede, 2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi verilmekteyken, bu yıl 1 milyon 195 bin 961 öğrenciye öğrenim kredisi ve 418 bin 919 öğrenciye burs olmak üzere toplam 1 milyon 614 bin 880 öğrencimize öğrenim desteği vermekteyiz." dedi.

"4 bin 446 öğrenci yurtlarda ücretsiz barınıyor"

KYK'nın bazı öğrencilere öncelikli burs verdiğini anlatan Kılıç, bu kapsamda üniversite sınavında bütün puan türlerinde ilk 100'e girenlere, amatör spor dallarından herhangi birinde milli olan öğrencilere aylık tutarın üç katı burs verildiğini kaydetti.

Bakan Kılıç, şehit ve gazi çocukları ile şehit bekar ise kardeşlerine, anne ve babası vefat edenlere, öğrenimlerini yetiştirme yurdunda veya Darüşşafaka Lisesi'nde tamamlayanlara, yüzde 40'ın üzerinde engeli olanlara, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ve gazi olan ailelerin çocukları ve gazi öğrencilere öncelikli burs ve ücretsiz yurt imkanı sağlandığını söyledi.

Şehit ve gazi çocuklarına, anne ve babası vefat edenlere, yetiştirme yurdu öğrencileri ile maddi zaruret içerisinde olanlara ücretsiz barınma imkanı sağlandığını da aktaran Kılıç, bu kapsamda 4 bin 446 öğrencinin yurtlarda ücretsiz barındığını belirtti.

"Bu ilginin en açık göstergesidir"

Öğrencilere verilen yurt hizmetlerindeki kalite artışını en üst seviyelere ulaştırmaya gayret ettiklerini dile getiren Kılıç, bu kapsamda mevcut yurtlarda modernizasyon çalışmalarının 2017'de de devam edeceğini söyledi.

İnşa edilen yeni yurtların, engelli öğrencilerin hayatlarını rahatça sürdürecek şekilde tasarlandığını vurgulayan Kılıç, mevcut yurtların da bu bakış açısıyla elden geçirildiğini ve engelli tek bir öğrencinin dahi mağduriyet yaşamaması için çalıştıklarını kaydetti.

Kılıç, öğrencilere sağlanan hizmetler sonucunda, devlet yurtlarının üniversiteliler için bir cazibe merkezi haline geldiğine işaret ederek, "Bu sonuç rakamlara da yansımış durumda. Geçmiş yıllarda yüzde 60-70 civarında seyreden doluluk oranlarımızın son yıllarda yüzde 100'e yaklaşması, bu ilginin en açık göstergesidir. Ayrıca, yurtlarımızdaki eğitim ve kültür çalışmaları aralıksız, programlı bir şekilde devam etmektedir ve bu yıl da devam edecek." diye konuştu.

"Terör örgütlerine karşı yurtlarımızda önlemler alınıyor"

Öğrenci yurtlarındaki güvenlik önlemlerine de değinen Kılıç, tüm terör örgütlerine karşı yurtlarda önlemler alındığını, öğrencilerin sadece refahını değil, aynı zamanda güvenliğini de düşündüklerini söyledi.

Bu kapsamda yurtlarda parmak izi tanıma sistemini başlattıklarını anımsatan Kılıç, bu sayede daha önce kullanılan kart okuma sisteminin açıklarını kullanarak yurtlara izinsiz giriş yapan ve öğrencilerin güvenliğini tehdit eden kişi veya oluşumların önüne büyük bir engel konulduğuna dikkati çekti.

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından yurt olarak kullanılan binaların kullanımının Milli Emlak tarafından Bakanlıklarına devredildiğini anlatan Kılıç, "Bize devredilen 821 bina üzerinde araştırmalarımızı hızlıca yaptık. Ancak şunu vurgulamam gerekir ki, bizim yurtlarımız genel itibarıyla 500 yatak kapasitesinin üzerindedir. Çünkü Kredi ve Yurtlar Kurumumuzun standardı ve vermesi gereken hizmet noktasında kullandığı eleman, istihdam ettiği çalışan açısından 500 yatak kapasitesinin altı, işletimsel açıdan verimli olmamaktadır. Dolayısıyla, FETÖ tarafından kullanılan ve bize devredilen 821 bina içerisinden alıp da sisteme dahil edebildiğimiz 131 bina bulunuyor." bilgisini verdi.

"312 projeye yaklaşık 40 milyon lira destek verildi"

Devletin, evlatlarını hiçbir terör örgütünün kucağına terk etmeme konusunda hızlı ve emin adımlarla ilerlediğine vurgu yapan Kılıç, bu amaçla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yatırım ve destek hamlesi başlattıklarını belirtti.

Bölgeye yapılacak yatırımlar arasında ihtiyaca göre yeni yurtlar da bulunduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde önümüzdeki dönemde 21'i kendi yatırımımız, 13'ü kiralama yöntemiyle olmak üzere 33 bin 369 yatak kapasiteli aralarında Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Elazığ, Hakkari, Şırnak, Tunceli, Diyarbakır, Kilis ve Van'ın bulunduğu 23 ilde toplam 34 yurdu hizmete sokacağız. Ayrıca, bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz başta olmak üzere, gençlerimize hizmet sunacak yeni gençlik merkezleri açılacak.

Bu konuda gösterdiğimiz yüksek hassasiyetin temelinde gençlerimize sahip çıkarak, onlara zehirlerini zerk etmek isteyen şebekelerin pençelerini kırma çabası yatmaktadır. Bakanlığımız tarafından yürütülen Gençlik Projeleri Destek Programı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşayan gençlerimizin ve sivil toplum kuruluşlarının öncelikli olarak desteklenmesine özen gösterilmektedir. Bu kapsamda bölgede gençlik ve spor alanında 312 projeye yaklaşık 40 milyon lira destek verildi."

Bakan Kılıç, gençlere yönelik milli ve manevi değerlerin güçlendirilmesini hedefleyen yeni projelerin de bölgede hayata geçirileceğini aktardı.

Eğitim ve kültür merkezli bu projelere gençlerin gönüllü olarak katılacağını dile getiren Kılıç, Doğu ve Güneydoğu illerinden 15 bin gencin katılacağı Çanakkale gezileri düzenleneceğini, bu sayede doğusu batısıyla, kuzeyi güneyiyle omuz omuza vererek kazanılan zaferlerin, genç zihinlerde yeniden hayat bulacağını kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sivas Merkez Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu açılışa hazırlanıyor
  • 17.09.2018 09:22

Sivas Merkez Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu açılışa hazırlanıyor

Sivas'ta inşa edilen 10 bin kişilik Sivas Merkez Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu pro ...

'23 ilde toplam 34 yurdu hizmete sokacağız'
  • 24.02.2017 15:16

'23 ilde toplam 34 yurdu hizmete sokacağız'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlü ...

Türkiye'nin çehresi sportif anlamda da değişiyor!
  • 27.11.2016 10:13

Türkiye'nin çehresi sportif anlamda da değişiyor!

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Malatya'da yapımı devam eden stadyumu ...

İstanbul'a 4 bin 100 kapasiteli yurt!
  • 30.10.2016 09:48

İstanbul'a 4 bin 100 kapasiteli yurt!

TOKİ Başkanı Turan, MEB ve YURTKUR işbirliğinde modern yurt ve pansiyonlar inşa ...

5 yıldızlı oteli aratmayacak öğrenci yurdu
  • 26.10.2015 18:28

5 yıldızlı oteli aratmayacak öğrenci yurdu

Bursa’da TOKİ tarafından yapılan otel konforundaki öğrenci yurdu Yüksek Öğrenim ...

Yurtkur 390 bin öğrenciyi bünyesinde barındıracak!
  • 18.10.2014 14:10

Yurtkur 390 bin öğrenciyi bünyesinde barındıracak!

Geçtiğimiz yıl 285 bin öğrenciye ev sahipliği yapan YURTKUR'a bağlı yurtlar, ara ...