maritbet girişmaritbet
2100 yılında alışkanlıklar ve yaşantımız kökten değişecek

2100 yılında alışkanlıklar ve yaşantımız kökten değişecek

Futuristler Derneğinin kehanetleri dudak uçuklatacak cinsten. Dernek insan ömrünün uzamasıyla birlikte alışkanlıkların kökten değişeceğini savundu

ESD - Futuristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Murat Şahin, tahminlere göre, uzayan insan ömrüyle birlikte 2100 yılına gelindiğinde bir ailede 8 kuşağın bir arada yaşayacağını belirterek, "Bizden büyükler ve bizim için kariyer değiştirmek önemli bir karardı  ama uzayan ömre 2-3 kariyer sığdırılabilecek" dedi. 

Milenyum kuşağıyla kavramlar değişiyor

Şahin, Dünya Gelecek Günü etkinliğinin odağına "gençliği" koymalarının nedenini şu sözlerle açıkladı:

"Bugüne kadar hayatı, siyaseti, eğitimi analiz edenler hep geçmişte neler olduğuna baktılar, bugünkü sinyalleri topladılar ve bir olası gelecek senaryosu konuştuk. Fakat 1980'lerden sonra doğan 'Y kuşağı', 'Milenyum kuşağı' dediğimiz kuşakla beraber bildiğimiz pek çok kavram değişiyor."

Ev ve araba almayacak, kiralayacaklar

Değişen kavramların başında "mülkiyet"in geldiğini belirten Şahin, "Biz bir evimiz, bir arabamız, bankada birikimimiz olsun derdiyle yaşayan insanlardık. Bu kuşak ise 'Bütün bunlara ihtiyacım yok benim' diyor. 'İhtiyacım olduğu kadar bir ev, bir otomobil kiralarım, hobilerimle zevk aldığım ya da beslendiğim şeyler her neyse onlar ile iyi bir yaşam sürmeyi tercih ederim' diyor" şeklinde konuştu. 

Dünyada ev, oda ve saatlik araba kiralayan iş modellerinin birkaç yılda milyarlarca dolarlık değerlere ulaştığına dikkati çeken Şahin, "Genç bir adam 'Ben haftada 6-7 saat otomobil kullanıyorum, bunun için niye senede şu kadar sigorta, vergi, otopark parası ödeyeyim, o parayla ihtiyacım olduğu kadar üstelik istediğim otomobili kiralayabilirim' diye düşünüyor" görüşünü dile getirdi.

Eğitim sistemi bu kuşağın gerisinde kaldı

Yeni kuşağın eğitime bakışının da değiştiğini belirten Şahin, şu ifadeleri kullandı: 

"Bugün var olan okul sistemini kabul etmiyorlar. Gençler artık öğrenme sürecine dahil olmak, bunun da interaktif ve biraz da kişiye özel bir şey olmasını istiyor. Biri tahtaya çıksın, anlatsın, herkes onu yazsın, sonra da anlatılanlardan sınav yapılsın sistemi geçerli değil. Bugün Türkiye'de bile 6 yaşına kadar gelen çocuğun eline bir tablet, internete bağlanabilir bir cihaz geçme ihtimali çok yüksek. Bu çocuk bir sürü şeyi yapabilirken, okula başlatıyoruz, '3 sayfa yan çizgi çiz' diyoruz. Tabii ki kabul etmiyor.

Şahin, okulun yakın gelecekte şekil değiştireceğini belirterek, "Okula hiç gitmeyebiliriz. Sanal avatarlarımız olabilir ya da dünyanın 5-10 farklı yerindeki öğrencilerle bir sanal sınıfta ama evimizde oturarak ilkokulu, ortaokulu okuyor olabiliriz" diye konuştu.

8 kuşak bir arada yaşayacak

Teknolojideki gelişmelerle uzayan insan ömrünün etkilerine de işaret eden Şahin, "2100 yılına geldiğimizde aynı aileden 8 kuşağın bir arada yaşayacağı tahmin ediliyor. Bugün doğan birisi 2100 senesinde 85 yaşında ve genç olacak. Ömür uzuyorsa, bu ömre birkaç kariyer sığdırabilirim düşüncesi çıkıyor. Bizden büyükler ve bizim için kariyer değiştirmek önemli bir konuydu, ama geldiğimiz noktada, uzayan ömre 2-3 kariyer sığdırılabilecek" görüşlerini dile getirdi. 

Karadeniz'in Akdeniz'den farkı kalmayacak

Gelecekle ilgili kötü senaryolarda bile olumlu yönler bulunabileceğine dikkati çeken Şahin, buna örnek olarak küresel ısınma ve iklim değişikliğini verdi. Şahin, söz gelimi Karadeniz'in de bundan sonra Akdeniz kadar popüler bir turizm destinasyonu olmasının beklendiğini aktardı. 

Uzay turizmi başlıyor

Murat Şahin, çok yakın gelecekte dünyayı bekleyen en ilginç yeniliklerden birinin de uzay turizmi olacağını belirterek, şu bilgileri verdi: "2018'de 13-15 bin kişinin turistik amaçlı uzay seyahati yapacağını düşünüyoruz. Bugün bile turizm dünyadaki en heyecan verici endüstrilerden birisi. 2 trilyon dolar kadar bir para konuşuluyor. 2020'de uzay turizminin yıllık geliri 650 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında bir yere gelecek. Böyle bir yaşamda kendimize mutlaka bir rol biçmeliyiz, hazırlıklı olmalıyız." 

Son 7 yıl içinde dünyanın önde gelen futuristlerinin bir "Gelecek Günü" ilanı üzerinde düşündüğünü, tartıştığını belirten Şahin, Türkiye Futuristler Derneği'nin 2013 yılında bu konuda ön alarak "Dünya Gelecek Günü"nü kutlayan ilk örgüt olduğunu söyledi.

Bu yıl 3. kez kutlanacak günün temasının "gençliğin geleceği" olduğunu ifade eden Şahin, 1 Mart Pazar günü Yeditepe Üniversitesi'nde düzenlenecek özel etkinliğin açılış konuşmasını da World Future Society'nin en genç ve ilk kadın başkanı unvanlarını taşıyan Amy Zalman'ın yapacağı bilgisini verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

2100 yılında alışkanlıklar ve yaşantımız kökten değişecek
  • 26.02.2015 12:41

2100 yılında alışkanlıklar ve yaşantımız kökten değişecek

Futuristler Derneğinin kehanetleri dudak uçuklatacak cinsten. Dernek insan ömrün ...

İstanbul'da her ilçeye iki imam hatip kurulacak!
  • 23.06.2012 12:26

İstanbul'da her ilçeye iki imam hatip kurulacak!

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız,"İstanbul'da 80 civarında imam hatip ortaoku ...