maritbet girişmaritbet
1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı

1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı

"Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanına sahip olacak ''Çanakkale 1915 Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.

Çanakkale 1915 Köprüsü''nün temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın da katıldığı törenle atıldı.

Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla bulunduğu 18 Mart Stadyumu'ndan video konferans sistemiyle bağlandı.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti ilk değil, son devletimizdir. Dolayısıyla Osmanlı da bizimdir, Selçuklu da bizimdir, binlerce yıllık tarihimizde gelip geçmiş tüm devletler bizimdir.

Geri kalmışlık zincirini kırdık. Şimdi hedefimiz Türkiye'yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmek. 16 Nisan'da halkoylamasına sunulacak değişiklikle Türkiye yönetim sistemini değiştiriyor. Bu sistem yerli ve millidir. Bizim amacımız Çanakkale'de destek yazan ecdadımıza layık olmaktır. Sadece 1991 yılından bu yana Türkiye kesintisiz bir istikrar döneminde yaşamış olsaydı şu anki yerimizin tam iki kat ilerisinde bulunacaktık.
2023 hedeflerimize çoktan ulaşmıştık. Geçtiğimiz 14 yılda zararlarımızı telafi edebildiğimiz kadar ettik. Türkiye yolunda ilerlerken Meclis'te bize cumhurbaşkanı seçtirmek istemediler. 367 gibi bir bahaneyle Meclis'i kilitlediler. Biz de çözümü millete gitmekte bulduk. Başında bulunduğum partiye kapatma davası açtılar.

Ülkemize yönelik saldırıları boşa çıkanlar 15 Temmuz'da kanlı darbe girişimiyle hedeflerine ulaşmak istediler. Bu millet tankı görünce evlerine sığınır onlar da ülkeyi teslim alır sandılar. Milletimiz FETÖ ihanet çetesi mensuplarını derdest etti. 

Şimdi hepsi mahkemelerde hesap veriyor. Yakalandıklarında itiraf ettikleri ne varsa şimdi hepsini inkar ediyorlar. İstedikleri kadar inkar etsinler, ortada 249 vatandaşımızın şehadeti, 2 bin 193 vatandaşımızın yaralanması var. Ortada işgal edilmek istenen bir ülke var. Ortada istiklali ve istikbali tehdit edilen bir millet var. O gece dökülen yüzlerce kanın sorumlusu kim? O gece silah arkadaşlarına kurşun sıkan kim? Vatandaşlarımızın üzerine tankla, topla saldıran, Meclisimizi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni, Özel Harekat merkezini bombalayanlar kim? Hepsi de suçüstü yakalandı. Milletimiz müsterih olsun o katiller ve onları destekleyen kim varsa hak ettikleri cezayı alacaklar. 16 Nisan sonrası parlamento idam ile ilgili gereğini yapacaktır. Bu bana geldiğinde onaylarım. Halkım ne diyecek bizi bu ilgilendirir.

Yeni yönetim sistemini anlatmaya başladığımızda karşımızda garip bir tablo bulduk. Terör örgütlerinin hepsi karşı çıkıyor, ana muhalefet partisi de karşı çıkıyor.

Hollanda'nın yönetimi benim Dışişleri Bakanımın uçuiznini iptal ediyor. Benim bayan bakanımı Hollanda'ya sokmuyor. Atlarını, itlerini benim oradaki vatandaşlarımın üzerine salıyor. Almanya'nın Şansölyesi de onun yanında yer aldığını söylüyor, yazıklar olsun size. Bunların birbirinden farkı yok, al birini vur öbürüne. Ne yaparsanız yapınız, bu milleti yolundan çeviremeyeceksiniz. 16 Nisan'da benim milletim Batı'nın bu yanlış tavırlarına karşı en güzel cevabı inşallah sandıklarda demokratik bir şekilde verecektir. Bütün bu olanlar inanıyorum ki herkesi bir yere doğru sevk ediyor. Yurtdışında 3 milyona yakın seçmenimiz var.

Hayır diyenlere açtıkları kapıları sıkı sıkıya kapattılar. Siz bakana kapı kapatamazsınız. Kendi konsolosluk binamıza giremedik. Uluslararası hukukta bunun yeri yok. Siz bakana kapı kapatamazsınız, uluslararası hukukta bunun yeri yok. Eğer böyle giderseniz bunun karşılığını Türkiye'den de bulacaksınız. Türkiye'de yapılan halk oylamasından size ne? Öyle değil. Onlar bu değişimin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Bir asır önce 'hasta adam' diyerek güya taziyesine geldikleri Türklerin onları Çanakkale'de nasıl hüsrana uğrattığını unutmamışlar. Cumhurbaşkanlığı sisteminin siyasetten ekonomiye, diplomasiden yatırımlara kadar her alanda yeni Çanakkale zaferlerinin yolunu açacağını gayet iyi biliyorlar. Yarasalar istemiyor diye güneş doğmaktan vazgeçmez. Çanakkale 16 Nisan'da büyük Türkiye için evet diyor mu?

Bugün Çanakkale Köprüsü'nün temeli atılacak. İnşallah 5 yıl sonra açılışa geliyoruz. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor. Asya'yı Avrupa'ya bağlıyoruz. Çanakkale Köprüsü dardır geçilmez... Ama şimdi en genişini yapıyoruz. 10 milyar 500 milyon liraya mal olacak." 

TEMEL ATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde oluşturulan tören alanına canlı bağlantıyla bağlandı.

Lapseki'deki tören alanında bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Ecdadımızdan aldığımız güçle 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini sizlerin huzurunda atıyoruz. Ülkemize, milletimize ve Çanakkale'ye hayırlı olsun" dedi.

MARMARA'NIN 5. ASMA KÖPRÜSÜ

Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek.

DÜNYANIN EN UZUNU OLACAK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü, tamamlandığında "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak. 

10 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE

Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.

İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.

Köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."
  • 10.08.2023 16:57

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel At ...

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz
  • 03.04.2023 14:30

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum "Ülkemizin en büyük şehir pa ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz
  • 29.03.2023 15:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren elektrikte tüm abone ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi
  • 20.03.2023 09:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Peyderpey inşaat çalışmalarına yönelik teme ...

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek
  • 16.03.2023 09:56

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip E ...

Cumhurbaşkanı "Türkiye'nin Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz"
  • 15.03.2023 14:17

Cumhurbaşkanı "Türkiye'nin Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önce vatanım ve milletim diyen herkesle iş birliği yapma ...