maritbet girişmaritbet
"1 Varil 1 Ağaç" projesi ile otoyollar yeşillendiriliyor

"1 Varil 1 Ağaç" projesi ile otoyollar yeşillendiriliyor

Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) "1 Varil 1 Ağaç" projesi kapsamında, büyük bölümü otoyol kenarlarına olmak üzere 71 bin 500 fidan dikildi.

PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004'de yayınlanan Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmek için, motorlu taşıtlarda kullanılan ve atık hale gelen motor yağlarını lisanslı ve yetkili ekiplerce toplanmasını öngören Atık Yağların Yönetimi Projesi'ni başlattıklarını söyledi. 

PETDER'in atık motor yağlarının toplanması konusunda Bakanlıkça yetkilendirilmiş tek kuruluş olduğunu vurgulayan İlter, proje kapsamında, toplanan atık yağların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış tesislerde çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde işlem gördüğünü anlattı.

Dernek tarafından 2004'den 2015'e kadar yürütülen çalışmalar kapsamında 81 ildeki 14 bin 429 farklı atık motor yağı üreticisinden 140 bin 546 sefer yapılarak, toplam 177 bin 904 ton atık motor yağı toplandığını dile getiren İlter,  "2015'de de atık motor yağı üreticilerinden, 14 bin 516 sefer yapılarak toplam 17 bin 801 ton atık motor yağı toplandı. Lisanslı işletmelere 2015 yılında toplam bin 725 tanker dolusu atık motor yağı teslimatı yapıldı" bilgisini verdi. 

İlter, 2015'te toplanan 17 bin 801 ton atık motor yağının yüzde12'sinin hammadde olarak geri kazanılmak üzere lisanslı rafinasyon ve rejenerasyon tesislerinde değerlendirdiğini, 15 bin 316 tonluk bölümü olan yüzde 86'sının enerji olarak geri kazanılmak üzere çimento, kireç veya demir-çelik fabrikalarında yakıldığını veya ihraç kayıtlı teslim edildiğini, yüzde 2'sinin ise ise tehlikeli atık olarak bertaraf tesisinde yok edildiğini aktardı. 

Atık motor yağının doğaya verebileceği zarara dikkati çeken İlter, geçen yıl toplanan 17 bin 801 ton atığın 17,81 milyar metreküp suyu kirletecek büyüklükte olduğunu söyledi. İlter, "2015'te toplanan atık motor yağı 83 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık gelen miktarda su ile ülkemizin tüketilebilir tüm yeraltı ve yerüstü su potansiyelinin yüzde 15'ini kirletebilir büyüklüktedir. Ayrıca bu atık motor yağlarından 30,7 bin kişinin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik de üretilebilir" dedi.

"1 Varil 1 Ağaç"

Atık yağların toplanmasıyla sağlanan çevresel faydanın etkisini artırmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 3 Eylül 2010'da imzalanan protokolle "1 Varil 1 Ağaç" projesinin hayata geçirildiğini belirten İlter, projenin PETDER'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, ülke genelindeki tüm devlet kurumlarına (kamu kurumları, silahlı kuvvetler, belediyeler) lisanslı taşıma araçları ile bedelsiz olarak hizmet götürerek, toplanan her bir varil atık motor yağı için bir fidan dikilmesini kapsadığını söyledi. 

İlter, projeyle kamu kurumlarının proje desteğinin artırılarak daha fazla miktarda atık motor yağının kayıt altına alınmasına, çevre ve insan sağlığının korunmasına, atık motor yağlarının zararları ile ilgili olarak toplumun bilinçlendirilmesine ve farkındalık oluşturulmasına, yönetmelik dışı uygulamaların, 10 numara yağ ve benzeri isimler altında yapılan kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmesine katkı sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Projenin finansmanını dernek olarak karşıladıklarını ifade eden İlter, "Bu projeyle kamu kurumlarından toplanan her bir varil atık motor yağına karşılık bir fidan dikilmek suretiyle, üç yılda toplanan atık motor yağlarına karşılık, 15 bin adedi 2014 yılında olmak üzere, 71 bin 500 adet fidan dikildi. Bu rakam her yıl artmaya devam edecek" dedi.

Ankara ve Afyonkarahisar karayolu yeşillendi

Proje kapsamında ağaçlandırılan sahalar hakkında bilgi veren İlter, "Servi, mazı türleri ile 31 bin 500 Ankara Karayolu kenarı ağaçlandırması, 25 bin Afyonkarahisar Karayolu kenarı ağaçlandırması yapıldı. Ayrıca Ankara'da saha ağaçlandırması kapsamında akasya, süs eriği, mavi servi, mazı türleri olmak üzere 15 bin fidan dikildi" diye konuştu. 

İlter, PETDER tarafından yürütülen Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi kapsamında, özellikle atık motor yağı üreticilerinin ve proje hakkında bilgi almak isteyenlerin, "44 44 924 – 44 44 YAĞ" numarasından irtibat kurabileceğini ve atık motor yağı bildirimlerini kolaylaştırmak üzere geliştirilen PETDER akıllı telefon uygulamasının kullanılabileceğini belirtti. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"1 Varil 1 Ağaç" projesi ile otoyollar yeşillendiriliyor
  • 13.06.2016 11:38

"1 Varil 1 Ağaç" projesi ile otoyollar yeşillendiriliyor

Petrol Sanayi Derneği'nin (PETDER) "1 Varil 1 Ağaç" projesi kapsamında, büyük bö ...