maritbet girişmaritbet
1. Alaaddin Keykubat Camisi, 8 asırdır ayakta!

1. Alaaddin Keykubat Camisi, 8 asırdır ayakta!

Selçuklular döneminde Kütahya'da yaptırılan 1. Alaaddin Keykubat Camisi ve hamamı, zaman zaman restorasyon geçirse de 8 asırdır ayakta duruyor.

Selçuklu sultanlarından 1. Alaaddin Keykubat adına, 1233 yılında Kütahya'da yaptırılan cami ve hamam, aradan geçen yaklaşık 8 asıra karşın, dimdik ayakta duruyor.

Sultan 1. Alaaddin Keykubat döneminde, sarayın ileri gelenlerinden Gülümser Hatun, hastalığına şifa bulduğu Kütahya'nın Yoncalı Mahallesi'nde bir cami ve hamam yaptırdı. 1. Alaaddin Keykubat Camisi ve Hamamı zaman zaman restorasyon geçirse de yaklaşık 8 asırdır kentteki varlığını sürdürüyor.

Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamamın üzerinde bulunan Arapça yazılı kitabenin yıllar önce kendileri tarafından Türkçe'ye çevrildiğini ve ilgililer tarafından asıldığını söyledi.

1. Alaaddin Keykubat Camisi

"Atalarımızın, şifalı sularıyla bilinen Yoncalı'ya yaklaşık 800 yıl önce yaptırdığı cami ve hamam medeniyetin alametidir'' diyen Doç. Dr. Güneş, "1. Alaaddin Keykubat Camisi ve Hamamı, Türk ve İslam medeniyeti açısından çok önemli bir eserdir. Bu ve buna benzer eserler iftihar tablomuzdur'' diye konuştu.

Caminin sade ve güzel bir mimariye sahip olduğunu dile getiren Güneş, kubbelerin halen orijinalliğini koruduğunu bildirdi.

Söz konusu cami ve hamamın Selçuklu sarayının ileri gelenlerinden Gülümser Hatun tarafından yaptırıldığını ve Sultan 1. Alaaddin Keykubat'ın adının verildiğini anlatan Güneş, şöyle devam etti:

"Bir rivayete göre 'Gülmüş Hatun' olarak da ifade edilen Gülümser Hatun buraya gelmiş ve burada hastalığına şifa bulmuş. Bu önemli mekana da bir cami ve hamam yaptırılmasına önayak olmuştur. Selçuklular'dan kalan bu eser, bugüne kadar pek çok restorasyon geçirmiştir ama asırlar boyunca burada dimdik ayaktadır."

1. Alaaddin Keykubat Camisi

Selçuklu medeniyetinde mimari eserlerin bir bütünlük içinde düşünüldüğünü, medrese, cami ve hamam gibi medeniyetin önemli unsurlarının bir arada yapıldığını anlatan Güneş, şunları söyledi:

"Burada, caminin yanı sıra Tarihi Büyük Hamam olarak bilinen yer de bugüne kadar ayakta kalan bir eserdir. Hamam yıllar önce faaliyetteydi ama şimdi yılların verdiği aşınma nedeniyle tamirata alındı. Bu hamam yaklaşık 800 yıl, halkın maddi ve manevi kirlerinden arınması için hizmet vermiştir. Hamamın biri erkekler diğeri de kadınlar için olmak üzere iki girişi bulunmaktadır. Camide olduğu gibi hamamın da klasik bir kubbesi vardır."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

1. Alaaddin Keykubat Camisi, 8 asırdır ayakta!
  • 01.06.2015 16:33

1. Alaaddin Keykubat Camisi, 8 asırdır ayakta!

Selçuklular döneminde Kütahya'da yaptırılan 1. Alaaddin Keykubat Camisi ve hamam ...