maritbet girişmaritbet
Emlak Konut GYO, 280 milyon euroluk Tulip davasını kazandı

Emlak Konut GYO, 280 milyon euroluk Tulip davasını kazandı

Emlak Konut GYO'nun, Bahçeşehir Ispartakule 3. Bölge nedeniyle mahkemelik olduğu Tulip davası sonuçlandı

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün devi Emlak Konut GYO, Tulip Gayrimenkul davasını kazandı. 280 milyon euroluk dava Türkiye lehine sonuçlanmış oldu. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş. tarafından ihale edilen İstanbul Bahçeşehir Ispartakule 3. Bölge Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ile ilgili Hollandalı Tulip Real Estateand Development Netherlands BV şirketi ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Tahkim Davası'nın sonucuna ilişkin ilgili kamuoyu açıklaması şu şekilde;

Emlak Konut GYO A.Ş. tarafından ihale edilen İstanbul Bahçeşehir Ispartakule 3. Bölge Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi'ni çoğunluk hisseleri bir Hollanda şirketi olan Tulip Real Estateand Development NetherlandsBV'ye ait olan Tulip Gayrımenkul Geliştirme ve Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Türk ortakları FMS, Mertkan ve İlci firmalarından oluşan Ortak Girişim üstlenmiştir. 

Sözleşmenin işin süresinde tamamlanmadığı gerekçesi ile 18 Mayıs 2010 tarihinde Emlak Konut GYO tarafından feshedilmesi üzerine, Hollandalı şirket Tulip BV tarafından, kendilerine yeterli süre uzatımı verilmeksizin sözleşmenin haksız olarak feshedildiği ve Türkiye'deki yatırımlarına devlet müdahalesi ile el konulduğu, böylece Türkiye Cumhuriyeti'nin Hollanda Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Hakkında Anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiası ile 11.10.2011 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı Dünya Bankası tarafından kurulan ICSID (Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi) nezdinde tahkim davası açılmıştır. Davada Tulip BV yaklaşık olarak 280 milyon euro olduğunu iddia ettiği zararının faizi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nden tazminini talep etmiştir. 

Mezkur davada; TulipBV'yi Amerikalı hukuk şirketi Crowell&Moring; Türkiye Cumhuriyeti'ni ise Kuseyri Hukuk Bürosu, İsviçreli LaliveLawFirm ve Amerikalı NixonPeabody LLP temsil etmiştir. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın  tanıklık yaptığı duruşmaya Türkiye Cumhuriyeti adına Başbakanlık Başhukuk Müşaviri Av. Sami Arslan Aşkın, Emlak Konut GYO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, Yönetim Kurulu Üyesi Aliseydi Karaoğlu ve Genel Müdür Murat Kurum katılmıştır.

Söz konusu dava 25 Şubat 2014 tarihinde karara bağlanmış olup, 10.03.2014 tarihinde açıklanan kararda, davacı TulipBV'nin tüm taleplerinin reddine karar verilmiştir. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Konut GYO, 280 milyon euroluk Tulip davasını kazandı
  • 11.03.2014 12:39

Emlak Konut GYO, 280 milyon euroluk Tulip davasını kazandı

Emlak Konut GYO'nun, Bahçeşehir Ispartakule 3. Bölge nedeniyle mahkemelik olduğu ...

Erdoğan Bayraktar Tulip davasında tanıklık yapacak!
  • 25.09.2013 12:51

Erdoğan Bayraktar Tulip davasında tanıklık yapacak!

Hollandalı bir şirket olan Tulip Real Estate Investment and Development Netherla ...