maritbet girişmaritbet
Yunanistan’daki adalar, ev dekorasyonunda son ilham kaynağı!

Yunanistan’daki adalar, ev dekorasyonunda son ilham kaynağı!

Melda Narmanlı Çimen, Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında Yunan adalarının insanın ruhuna dinginlik ve huzur verdiğini, ev dekore ederken adeta yol gösterici olduğunu anlattı

Uzaklarda, koskoca maviliğin içinde bir başına, bağlantısız, hesapsız, koşulsuz bir kara parçası... Kayalıkların ardından görünen yelkenin ucu...

Güneşin yıkadığı bembeyaz mimari... Taş yolun sonundan çıkacakmış hissi veren ama sonra aniden kaybolan fırtına tanrısı Thyphon...  Kabuğunuzu kırıp kaçmak istediğinizde aklınızda canlanan böyle bir görüntüyse, şu ara herkesin dilinde olan Ege Yunan adalarının sadelikle çoğalan büyüsünden ilham alın!

Mavi-beyaz tutkumuzun kabardığı günlerdeyiz. Sahile kaçabiliyorsanız ne mutlu. Ama kaçamıyorsanız, yine de bu sakin, aydınlık ve rahatlatıcı renk düetinin peşine takılıp gidebilirsiniz. Yazlık evinizi dekore etmek ya da şehir evinize yaz havası getirmek istediğinizde başvurabileceğiniz bu ikilinin izini sürebileceğiniz en yakın ilham deposu ise Yunan adaları. Doğru mimari elemanları doğru renklerle birleştirmeye, bunu yaparken her türlü görsel fazlalıktan arınmaya dayalı Yunan Adaları dekorasyon tarzı, uygulaması hem kolay, hem de ekonomik bir seçenek.

Ada sakinlerinin evlerinin içini doldurmayışlarının altında yatan felsefe, yaşam alanlarını basit tutarak beyinlerini ve ruhlarını başka şeylere odaklanmak üzere serbest bırakmak. Evin iç ve dış mekanlarını bir bütün olarak kucaklayıp, doğal ritmi bozacak herhangi bir fazlalığa geçit vermiyorlar. Avlu, veranda ve teraslarda yaşam da taş sedirler, nişler ve yastıklar üzerine kurulu. 

Yunan adalarındaki stili evinize uyarlamanın en hızlı yollarından biri de Kiklad adalarındaki butik otellerin stilini takip etmek. Ne kadar lüks olursa olsunlar, dekoratif açıdan hiçbir zaman aşırıya kaçmadıklarına dikkatinizi çekerim.

Cavo Tagoo Hotel

Kayalıklar üzerine ahşap, taş ve natürel lifli malzemeler kullanılarak inşa edilen Cavo Tagoo, oldukça lüks bir kategoriye sahip olmasına karşın basit bir elegans içinde dekore edilmiş. Dekorasyonun ana elemanları sessizlik, rahatlık ve dinginlik olunca, yine beyaz rengin tazeleyici ve aydınlatıcı gücüne teslim olunmuş. Pencerenin dışındaki manzarada yer alan derin mavi tonları, odanın içine de sokularak bütünlük sağlanmış.

Yunan adalarını eve getirmek için 5 ipucu

1. Mavi ağırlıklı olmak üzere farklı su renkleri, beyaz ve taş renginden oluşan bir palet

2. Yüzeyi pürüzlü, örgülü ve geometrik desenli tekstiller

3. Duvara gömülü oturma alanları ve tabureler

4. Basit mobilyalar, kılıflı kanepeler

5. Az sayıda seramik ve cam aksesuvar

San Antonio Hotel

Issızlık ve sessizlik isteyen ruhlar için volkanik kayalara oyularak tasarlanan bu otel, Santorini'de. Her biri Ege denizini seyreden odalarını “mağara-kozalar” olarak tanımlıyor. Bolca beyaz ve bolca mavinin kullanıldığı,  modern çizgiler taşıyan büyük terasları bütün manzarayı kucaklıyor. Odaları da beyaz, aydınlık ve basit bir havada hazırlanmış. Yerel zanaatkârların geleneksel el sanatlarından örnekleri otelin farklı alanlarında görmek mümkün.

San Giorgio Hotel

34 odalı Mikonos San Giorgio Hotel'de samimi, bohem ve rustik detaylar kullanılarak  sanki dış dünyayla bağlantıyı koparmışcasına özgür mekanlar yaratılmış. Dış cephenin bembeyaz mimarisi ve içerideki natürel renk paleti, bazı tekstiller için seçilen kiremit ve bordo tonlarıyla hareketlendirilmiş; malzeme olaraksa ham ahşap, hasır ve demir yan yana kullanılmış.

Vedema Resort

Duygusallık, yaratıcılık ve sakinliğin buluşma noktası olarak tasarlanan Vedema Resort ise Yunan mitolojisindeki güzellikleri misafirlerine yaşatmak için en lüks suitlerinde bile ana temayı basitleştirilmiş konfor üzerine kurgulamış. Ahşap mobilyalarda ve mermerlerde kullanılan beyaza eşlik eden su renkleri ilgiyi içeriye değil dışarıya yöneltme çabasında.

Kiklad mimarisi

“İyi mimarlık, gözün haz veren dokunuşu için kalıba dökülmüş şekiller ve yüzeyler sunar. Binalar ve şehirler zamanın araçları ve müzeleridir. Grek mimarlığı son derece incelmiş bir göz zevkine seslenir” der mimar-yazar yazar mimar Juhani Pallasma. Delos Adası'nın etrafında dairesel biçimde yerleşmiş, en ünlüleri Mikonos ve Santorini olan toplam 39 adadan oluşan Kiklad Adaları, Pallasma'yı doğrular nitelikte bir mimariye sahiptir. Le Corbusier'nin ünlü Roncahmp Şapeli'ni bu mimariden etkilenerek inşa ettiği söylenir. Belirli bir modülün çoğaltılmasından oluşan ev dizilerine dayalı bu organik mimaride kurallar o kadar net ve kesindir ki, kompozisyon olarak müthiş bir bütünlük ortaya çıkar.

Bir kitap

İngiliz tasarımcı John Stefanidis'in Patmos Adası'nda yaptığı evin 1963'lere uzanan hikayesini harika fotoğraflar ve tablolar eşliğinde okumak isterseniz kendisinin Susanna Moore ile birlikte kaleme aldığı ‘An Island Sanctuary' isimli kitaba göz atmanızı öneririm. Yunan adalarının ev ve bahçe stili hakkında bilgiler de var.

Melda Narmanlı Çimen/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk yatırımcılar Yunan adalarındaki limanların özelleştirilmesi ile ilgileniyor!
  • 06.09.2012 09:11

Türk yatırımcılar Yunan adalarındaki limanların özelleştirilmesi ile ilgileniyor!

Yunanistan'da gözler adaların liman özelleştirilmesi ile ilgilenen Türk yatırımc ...

Yunanistan’daki adalar, ev dekorasyonunda son ilham kaynağı!
  • 21.07.2012 10:38

Yunanistan’daki adalar, ev dekorasyonunda son ilham kaynağı!

Melda Narmanlı Çimen, Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında Yunan adalarının ...

Yunanistan adalarını satışa çıkardı!
  • 08.06.2012 15:23

Yunanistan adalarını satışa çıkardı!

Avrupa'yı kasıp kavuran ekonomik krizin en çok vurduğu Yunanistan, umudunu adala ...