maritbet girişmaritbet
Mermer Türkiye'de yeterince kullanım alanı bulmuş değil!

Mermer Türkiye'de yeterince kullanım alanı bulmuş değil!

Mermer son derece zengin yataklara sahip olmasına rağmen Türkiye'de henüz yeterince kullanım alanı bulmuş değil

Yurtdışında zenginliğin sembolü olarak görülen mermer son derece zengin yataklara sahip olmasına rağmen Türkiye'de henüz yeterince kullanım alanı bulmuş değil. Oysa ki, mermer bir konutun değerini yukarı çekecek kadar güçlü bir materyel. Bir mermer aşığı olan Rüstem Çetinkaya da mermerle ilgili bilinmeyenleri anlattı

Yurtdışında zenginliğin sembolü olarak görülen fakat Türkiye'de pek rağbet görmeyen mermer son yıllarda kendine hatırı sayılır bir yer edinmeye başladı. Ama, dünyanın farklı ülkelerinde... Mesela, İngiltere'de... Uzun yıllardır mermer üretimi yapan ve tam bir mermer aşığı olan Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya da Türkiye'de hâlen mermer kullanımının bu denli geride olmasına anlam bir türlü anlam veremediğini söylüyor ve İngiltere örneğini şu sözlerle ortaya koyuyor: "İngiltere'de içinde mermer kullanılan konutların expertiz değeri artar."

Örnek, saedce İngiltere ile sınırlı değil. Çetinkaya, bugün 40 ülkeye ihracat yapan bir isim. Ve ihraç ettiği mermerler Dubai'den Singapur'a pek çok ülkede kullanılıyor. Çetinkaya Türk mermerlerinin Dubai'deki Palmiye Adaları'nda yapılan Jumeirah projelerinde kullanıldığı söylüyor.

MERMER KULLANIRSANIZ KOLAY SATARSINIZ

Bir diğer örnek ise Singapur'dan. Çetinkaya'nın ihraç ettiği mermerler ülkenin önemli çalışmalarından kabul edilen Marbella ve Edelweis projelerinde de kullanılmış.

Çetinkaya, ihracatta bu denli yüksek bir düzeye ulaşmalarındaki temel nedenlerden biri olarak yabancıların İngiltere'den Rusya'ya pek çok ülkede emlak alırken mermer kullanılıp kullanılmadığını kriter olarak kabul etmesini gösteriyor. Ancak, Türkiye'de böyle bir durum söz konusu olmasa da Çetinkaya'nın ümitli olduğunu söyleyebilmek mümkün. Nedeni ise, mütekabiliyet ilkesinde yapılacak değişiklikle yabancıların artık daha engelsiz konut satın alabilecek olmaları.

Çetinkaya, beklentilerini şu sözlerle paylaşıyor: “Dünya mermer rezervlerinin yüzde 35'ii Türkiye'de, ama hala birçok projede mermer kullanılmıyor. Bunun kısmen değişebileceğini düşünüyorum. Yabancı mermer kullanılmışsa evi kaliteli bulur. Bu nedenle Türkiye'de yabancıya satış yapmak isteyen firmaların projelerinde mermer kullanımına ağırlık vermesi gerekiyor.”

RUSLAR, ARAPLAR VE AVRUPALILAR TERCİH ETTİ

Temmer Mermer, yurtiçinde mermer merakı olmaması nedeniyle henüz adını geniş kitlelere duyuran bir isim olmamasına rağmen, Avrupalı zenginler, Rus milyarderler ve Arap şeyhleri tarafından oldukça tercih edilen ürünler geliştiriyor. Bu arada firmanın ürünlerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın namaz kılmasıyla ünlenen Dolmabahçe Valide Sultan Camii'nin yenilenmesinde tercih edildiğini belirtmek gerekiyor.

Dünyanın her yanında yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapan firma, yükselmekte olan ülkelerin rezidans projelerinde, hastanelerinde, kamu ve bakanlık binalarında, üniversite ve metro istasyonu gibi yaşam alanlarında kullanılmak üzere mermer ihraç ediyor. Mermer ihraç ettiği ülkeler ve projeler arasında Dubai Palmiye Adaları'nda yapılan Jumeirah Projeleri ve Singapur'da yapılan Marbella ve Edelweis Projeleri bulunuyor.

MERMERİN BİLİNMEYEN 12 YÜZÜ

1-         Önce renk seçimine dikkat edin. Evde kullanılacaksa açık renkler tercih edin. Koyu tonları ara taş olarak kullanabilirsiniz.

2-         Renklerin homojenliğine bakın. Satın alırken birkaç mermeri yan yana koyup renk uyumunu kontrol edin.

3-         Taşın gözeneksiz olup olmadığını kontrol edin. Gözeneksiz taş iyi bir görüntü sağlar ve hijyenik olur.

4-         Mermere beş yılda bir bakım gerektirir. Bunun için cila çektirin. Ama, cila kalitesinin önemli olduğunu unutmayarak.

5-         Parlak mermer kaliteyi temsil eder. Soluk rengi tercih etmeyin, parlak birinci tercihiniz olsun.

6-         Kesim kalitesine önem verin. Yamuk kesilmiş taş mermer döşemesinde zorluk sağlar ve görüntüyü bozar.

7-         Seramik ve mermer ustası farklıdır. Uygulama için mutlaka bir mermer ustası bulun.

8-         Mermer, dersiz döşenirse en iyi sonucu verir.

9-         Küçük mermer evi büyük, büyük mermer ise küçük gösterir.

10-       Bir mermerin ömrü, bir binadan daha uzundur.

11-       Satın alırken hammadde sürekliliği ola firmaları tercih edin. Yoksa yedek mermer bulamayabilirsiniz.

12-       Uygulama yaparken dikey yüzeylerde bir santimetre kalınlığındaki mermerin yeterli olacağını unutmayın. Bu sayede binaya çok yük binmez.

Milliyet

Yavuz Karaman

 

Yorum Yaz