maritbet girişmaritbet
Dekorasyonda doğru bilinen 10 yanlış

Dekorasyonda doğru bilinen 10 yanlış

Dekorasyonda doğru bilinen yanlışlar ve kulaktan kulağa dolaşan hatalı dekorasyon “kuralları” nelerdir?

Modern yaşamın getirilerinden biri de artık her evin kendine has bir tarzı olması ve dekorasyonun öneminin her geçen gün artması. Elbette herkes için dünyanın en huzurlu ve bize ait yeri olan evlerimiz için en konforlu ve en şık tasarımları arıyoruz. Ancak tabii ki hepimiz evlerimizi dizayn ederken dekoratör ve tasarımcılar tutamıyoruz ve kendi tarzımızı kendi bildiğimiz yöntemlerle yansıtıyoruz. Dekorasyon konusu bu kadar önemli bir mesele haline gelince kendi evimizi dizayn ederken yardım alacağımız kaynaklar da epeyce çoğaldı. İnternet blogları, dekorasyon dergileri ve elbette çevremizden gördüğümüz ve duyduğumuz dekorasyon kuralları ile gerçekten de hayallerimizdeki evi tek başımıza yaratabiliriz. Ancak dekorasyon konusunda bu kadar çok konuşulduğu için tabii ki dekorasyon kuralı olarak bilinen bazı mitler de gerçeği yansıtmıyor. Biz de bu yazımızda evini dizayn etmek için ilham arayanlar için dekorasyonda doğru bilinen yanlışları ve kulaktan kulağa dolaşan hatalı dekorasyon “kurallarını” derledik. 

1- “ANTRELERDE BÜYÜK AYDINLATMA UNSURLARI KULLANILMAZ”

dekorasyonKaynak: Halma-Architecten

Bu kural yalnızca basık tavanlı evlerin antreleri için geçerli diyebiliriz. Aksi halde eğer yüksek tavanlı bir eviniz varsa antrede kullanacağınız geniş, gösterişli ve kocaman avizeler harika bir atmosfer yaratabilir. Tabii ki antrenizde kullandığınız mobilya ve renklerle uyumlu olacak tarzda bir avize tercih etmelisiniz.

2- “KÜÇÜK ALANLARIN DUVARLARI BEYAZ OLMALI”

dekorasyonKaynak: Madame Ant

Sıklıkla duyduğumuz bu kural da sevinerek söylüyoruz ki oldukça hatalı. Küçük alanlarda beyaz duvarların ferahlık etkisi yarattığı doğru, ancak bembeyaz ve sıkıcı duvarlar aynı zamanda boğucu bir hava da oluşturabilir. İşte bu yüzden hareketten doğan iç açıcı ve genişletici etkiyi kullanabilir ve küçük odaların duvarlarında kontrast oluşturan koyu ve açık renklerin bir arada kullanıldığı dizaynlar oluşturabilirsiniz. Duvarları boydan boya koyu renklerle boyamadıktan sonra, odanızın daha da küçük görüneceğine dair şüpheniz olmasın! Önemli olan şık ve ferahlatıcı bir hareket yaratabilmek.

3- “FARKLI DESENLERİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN”

dekorasyonKaynak: Raynes Architecture

Bu belki eski tip klasik dekorasyonlar için geçerli bir kural olabilir, ancak oldukça zamanı geçmiş bir kural olduğunu söylemek mümkün. Bugünün modern dekorasyonlarında dilediğiniz kadar farklı deseni bir arada kullanabilirsiniz. Uyumsuzluğun uyumu çağdaş tasarımlı yaşam alanlarında harika ve yenilikçi bir doku ortaya çıkarıyor.

4- “DİZAYN EDECEĞİNİZ ODADA YALNIZCA TEK BİR MERKEZ NOKTASI BELİRLEYİN”

dekorasyonKaynak: Davonport

Neden böyle yapalım ki? Evet eğer dar ve küçük bir odadan bahsediyorsak birden fazla odak noktası sorun yaratabilir ve bunaltıcı bir dekorasyon oluşturabilir. Ancak geniş alanlarda bugün bunun tam tersi yapılıyor. Örneğin bu açık mutfakta, yemek alanı da, mutfak adası da kendi bölgelerinin merkez noktasını oluşturuyor ve harika görünüyorlar.

5- “TEK BİR TARZ BELİRLEYİN VE ONA SADIK KALIN”

dekorasyonKaynak: Honeybee Interiors

Bu o kadar yanlış bir mit ki, bugünün son trendlerinden olan ve yaşam alanlarında mükemmel bir estetik oluşturan eklektik dizaynları elinin tersiyle iten ve sıkıcı tasarımlar öneren bir söylem olmaktan ileri gidemiyor maalesef. Farklı tarzları, farklı renkleri, farklı mobilyaları bir arada kullanmak bugün için harika bir fikir! Dediğimiz gibi, sonunda eskiden uyumsuzluk olarak görülen çeşitliliğin estetiğini yakaladık!

6- “OTURMA ODANIZIN BAŞ ROLÜNDE KOLTUK TAKIMI OLMALI”

dekorasyonKaynak: Escapefromsofa

Yine zaman zaman doğru olsa da her zaman izlemek zorunda olmadığımız klişe kurallardan biri. Eğer tasarımıyla göz dolduran ve odaya girdiğiniz anda dikkat çekecek kadar güzel bir orta sehpanız varsa, evinizin ve oturma odanızın yönetmeni olarak baş rolü bu sehpaya ve yardımcı oyunculuk görevini de sade koltuk takımınıza rahatlıkla verebilirsiniz.

7- “VİNTAGE MOBİLYALARI ASLA BOYAMAYIN”

dekorasyonKaynak:The Treasure Trove Shabby Chic Vintage Furniture

Vintage ve retro tasarımların asla boyanmaması ya da eskitilmiş boya ile boyanması gerektiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Oysa son yıllarda dekorasyon dünyasını kasıp kavuran yeni bir akım var; adı da “Shabby Chic.” Eski ve antika mobilyaların tamir edilip yenilenmesiyle pırıl pırıl ama eski tasarımlı mobilyalar oluşturuluyor ve bu mobilyaların dekorasyonda benzersiz bir etkisi var.

8- “YEMEK MASASI SANDALYELERİ TAKIM OLMALI”

dekorasyonKaynak: New Retro

Kim demiş? Aksine her biri farklı renk ve tasarımlardan oluşan yemek masası sandalyelerinin yarattığı o muhteşem ve enerjik atmosfer yemek odanıza karakter ve stil kazandıracaktır. Üstelik ikinci el dükkanlardan bulduğunuz farklı sandalyelerle de çok daha ekonomik ve çağdaş bir dekorasyon yaratabilirsiniz.

9- “ÇOCUKLARIN RESİMLERİNİN YERİ BUZDOLABININ ÜSTÜDÜR”

 

dekorasyonKaynak: Montes & Clark

Bu her ne kadar dillendirilmese de sıklıkla karşılaştığımız bir kural. Sanıyoruz ki çocuklarımızın çizdiği bazen kargacık burgacık, bazen rengarenk resimler o şık ve özenli dekorasyonlarımızı bozar. Oysa çocuklarınızın resimlerini çerçeveletip duvarlara asarak hem çocuğunuza ve onun eliyle yaptığı güzel işlere ne kadar kıymet verdiğinizi gösterebilir hem de dekorasyonunuza karakter, kişisel bir özellik ve harika bir enerji katabilirsiniz.

10- “ÇALIŞMA ODALARINDA MİNİMAL VE DİKKAT DAĞITMAYAN RENKSİZ TASARIMLAR TERCİH EDİLMELİ”

çalışma odaları
Kaynak: Korbo

Tam tersine! Çalışma odanızda farklı renkler ve ilginizi çeken aksesuarlar kullanmak hayal gücünüzü ve zihninizi uyaracak ve çok daha verimli bir şekilde çalışabileceksiniz. Renksiz ve sıkıcı tasarımlar sizi bunaltır ve zaten çoğunlukla sıkıcı olan işlerimizin daha da boğucu hale gelmesine neden olabilir.a

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 VOQ, İtalyan dekorasyon anlayışını banyolara taşıyor
  • 06.03.2023 12:03

VOQ, İtalyan dekorasyon anlayışını banyolara taşıyor

Çok kültürlü yaşam tarzı, dekorasyon dünyasının trendlerine yön veriyor. Global ...

Küresel ev dekorasyon pazarı 900 milyar doları zorlayacak!
  • 28.05.2022 17:37

Küresel ev dekorasyon pazarı 900 milyar doları zorlayacak!

Evde geçirilen sürenin artmasıyla yükselişe geçen dekorasyon sektörü, yapı ürünl ...

Dekorunuzu farklı konsollar kullanarak tamamlayın!
  • 03.03.2022 17:02

Dekorunuzu farklı konsollar kullanarak tamamlayın!

Salonunuzun dekorasyonunu konsol ile tamamlamak istiyorsanız işte sizler için de ...

Şık bir ev için halı modeli büyük önem taşıyor
  • 18.02.2022 15:32

Şık bir ev için halı modeli büyük önem taşıyor

Ev dekorasyonlarının vazgeçilmez olan halılar, mutfaktan salona, holden çocuk od ...

Evde dekorunuzu güzelleştiren en kolay öneriler!
  • 18.02.2022 11:53

Evde dekorunuzu güzelleştiren en kolay öneriler!

Basit değişiklikler ve eklemeler ile evinizin dekorunu ufak dokunuşlar yapabilir ...

Sıradışı kırlent tasarımları!
  • 12.02.2022 14:03

Sıradışı kırlent tasarımları!

Kırlent kullanımı ile evinizin dekorunda çok farklı bir algı geliştirebilirsiniz ...