maritbet girişmaritbet
Az ışık alan evlere öneriler!

Az ışık alan evlere öneriler!

Mekanları büyükmüş gibi algılatırken, aynı zamanda psikolojinizi de yükselten doğal ışıktan maksimum yararlanmak için altın kurallara dikkat!

Günlük hayatın koşuşturmacasıyla birleşen ve farkında olmadan yaşadığımız stres gün sonunda bize yorgunluk olarak geri dönüyor. Bu yüzden evde geçirdiğiniz zaman diliminin en önemli kriteri rahatlamak ve stresten arınmak. Peki bunun en kolay yolunun doğal ışık alan bir ev olduğunu biliyor muydunuz?

Uzmanlar her sabah gördüğümüz doğal gün ışığının insan psikolojisi üzerinde pozitif etkisi olduğu konusunda birleşiyorlar. Evdeki gün ışığı yoğunluğunu ve kalitesini artıran, destekleyen farklı yöntemler var. Dekorasyon ise bunların en önemlisi. Çünkü seçilen malzemeden boya rengine kadar tüm tercihlerimiz ışık miktarını etkiliyor. 

Bunları yapın:

  • Evde kısa bir tura çıkın ve tüm karanlık yada az ışık alan alanları belirleyin.
     
  • Giyinme odası, banyo ve çalışma odaları genellikle evin daha az ışık alan mekanları, bu alanlarda doğal ışık yayan yapay kaynaklar kullanabilirsiniz. Yapay ışığın gün ışığına en yakın seçeneği yeni nesil LED ampuller. Hem uzun süreli, hem de sıcak ışık yayarak odaları aydınlatıyor. 

led aydınlatma

  • Odayı nelerin kararttığına bakın. Hacimli mobilyalar, koyu ahşaplar, kalın perdele ve yada karanlık duvar renkleri mi? Evde en sık yapılan hata dekorasyonu ışığa göre planlamamak. Eğer ev yeterince ışık almıyorsa stillerin en açık tonlarını uygulamak gerekiyor.
     
  • Renk seçimlerinde ışık algısını güçlendiren tonlar tercih edin. Mesela doğal renklerin hakim olduğu bir stiliniz varsa sıcak kahve tonları, tatlı karamel yada bakır rengini beyaz baz rengiyle kombinleyin. Çünkü beyaz, ışığı kolaysa emer ve sıcak tonlarsa beyazın aldığı ışığı mükemmel olarak yayar.
     
  • Malzeme seçimlerini ve mobilya yerleşimini ışığın odaya giriş yönüne göre planlayın. Mesela tek pencereli bir mutfakta ışığın girdiği alanlar aydınlık, dipler daha karanlık olacaktır. Bunu kırmak için tezgah yüzeyinizi mat laminat yada masif ahşap yerine parlak cilalı mermer, taş yada kompozit malzemeden seçin ve mutlaka set üstü aydınlatma kullanın. Ayrıca açık rafları ve camlı üniteleri pencere tarafına konumlandırın. Böylece ışık kesilmeden tüm mutfağa yayılır. 
     
  • Renk kullanımını limitlendirin. Koyu renkler favoriniz ve antrasit siyahı, krom mavisi yada acı kahveyi tercih ediyorsanız bunu duvarlarda uygulamak yerine bir duvarı boyayarak odayı da karatmamış olursunuz. Ya da:
    a) Açık renk duvarda sevdiğiniz renklerle stencil desen uygulamaları yapabilir, çizgilerle bant atabilirsiniz. 
    b) Süpürgelik ve oda kapısı pervazlarını bu renklerde boyamak da mekandan neşeli ve dekoratif ışık oyunları oluşturur.
     
  • Işık kaynaklarını doğru kullanın. Mesela tepe aydınlatmalarını yumuşak atmosfer lambalarıyla değiştirin. Çok güçlü ışık yayan bir aydınlatma aslında odanın karanlık olduğunu vurgular. Bu yüzden floresan gibi güçlü ışıklar yerine raylı yönlendirilebilir küçük spotlar yada dekoratif lambaderler kullanın. Ancak bunların yerini stratejik olarak doğru belirlemelisiniz. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Az ışık alan evlere öneriler!
  • 02.03.2017 12:04

Az ışık alan evlere öneriler!

Mekanları büyükmüş gibi algılatırken, aynı zamanda psikolojinizi de yükselten do ...