maritbet girişmaritbet
Merkez Kayaşehir AVM inşaat firmalarının rotasını değiştirdi!

Merkez Kayaşehir AVM inşaat firmalarının rotasını değiştirdi!

Birçok markalı konut projesine imza atan inşaat firmalarının önemli bir kısmı alışveriş merkezi yatırımlarıyla da öne çıkıyor

Birçok markalı konut projesine imza atan inşaat firmalarının önemli bir kısmı alışveriş merkezi yatırımlarıyla da öne çıkıyor. Bu firmalardan biri de, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük uydu kenti olarak nitelendirilen Kayaşehir'de inşa ettiği Merkez Kayaşehir AVM ile dikkat çeken Makro İnşaat. Bölgenin merkezinde konumlandırılan Merkez Kayaşehir AVM, oturumların başladığı bölgenin tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Yüksek oranlarda ziyaretçi sayısına ulaşan AVM'nin işletmesini ise bu sektörde öne çıkan KDM Danışmanlık yürütüyor. Birçok büyük AVM'nin işletmesini üstlenen KDM Danışmanlık'ın Genel Müdürü Orhan Murat İzci ile gayrimenkul sektörü açısından AVM'lerin gelişimini değerlendirdik.

KDM markasınınkatma  değer merkezi oluşturma fikrinden yola çıkılarak oluşturulduğunu belirten KDM Danışmanlık Genel Müdürü Orhan Murat İzci, KDM'nin açılımda da katma değer merkezi oluşturma fikrinin mevcut olduğunu belirtiyor. Hizmet verdiği alışveriş merkezlerine sektördeki tecrübesi ile değer katan ekibinin bünyesindeki merkeze katma değerler kattığını söyleyen İzci; “Türkiye'de ve yurt dışında toplam 34 AVM'ye  kiralama,yönetim,yönetim danışmanlığı  hizmeti  veriyoruz.Siirt'ten,Edirne'ye kadar hizmet verdiğimiz  alışveriş  merkezlerimiz  bulunmakta.Şu anda aktif olarak yönetimini yaptığımız  AVM'ler Sefaköy'in ilk  alışveriş merkezi  olan  ArmoniPark Outlet Center, Başakşehir'de  Olimpa  Alışveriş ve  Yaşam Merkezi ,Merkez  Kaya  Şehir Alışveriş  Merkezi,  İnegöl  Alışveriş Merkezi bu  alışveriş  merkezi  Türkiye'nin  en büyük  meydanlı  açık konseptli  alışveriş  merkezidir .Osmaniye'de Park 328 Alışveriş merkezi ,Kayseri'de BYZ Garaje  Alışveriş Merkezi ve  yurt  dışında  Kırgizistan Bişkek ,İrak,  Erbil  alışveriş  merkezlerinin  yönetimini  yapmaktayız.  “dedi.

Perakende sektörünün son yıllarda hızla artan bir ivme içinde bulunduğunun altını çizen İzci;Artan alışveriş merkezleri ve cadde mağazacılığında bulunan yeni değişim sektöre hareket katan en büyük etkenlerden biri.Tüketicinin artık bilinçli bir hale gelmesi ile birlikte tüketim algıları da değişti.Artık alternatif çok fazla bu nedenle  de tüketici bilinçli hareket ediyor.Önümüzdeki süreçte halen gidecek yolumuz bulunmaktadır.Perakende sektörü ve alışveriş merkezleri hızla ve giderek büyümeye devam edecektir.Son yıllarda gözlemlediğimiz hızlı büyümeyi 2012 yılında da görebiliyoruz. Alışveriş merkezi açısından yeni oyuncuların yer aldığı sahnede artık pazar hızla büyüyor. Küçük işletmelerinde kendi bünyelerinde yaşadıkları kurumsallaşma ve değişim aynı zamanda AVM sektörüne geçiş için zaman kollamaları sektörü daha hareketli kılıyor. Tabi bu durum aynı zamanda alışveriş merkezlerinin de popülerliğini ve tercih edilirliğini arttırıyor.” dedi.

İzci; “Önümüzdeki süreçte alışveriş merkezleri açısından değişen bir sistem bütünlüğünü takip etmek de mümkün. Son zamanda farklılaşmanın bir adım öne çıkmanın anahtarı olduğu zamanları yaşadığımız süreç konsept alışveriş merkezlerinin ön plana çıkmasıyla gözlemlenmektedir. Bu durum alışveriş merkezlerinin de arasında rekabet ortamını arttırarak hizmet kalitesinin de üst düzey seviyelere taşınmasını sağlamıştır.” dedi.

Yeni trend açık AVM'ler

Alışveriş merkezlerinin mimari değişikliğine dikkat çeken ve tüketici açısından tercih edilen AVM'ler hakkında bilgi veren İzci; “Alışveriş merkezleri artık 3. Neslini yaşıyor. İlk dönem alışveriş merkezlerine baktığımız zaman tamamen dışarıya kapalı bir mimari görüyoruz.Tüketici ile dış ortamın bağlantısı tamamen kesilerek oluşturulan bu sistem zaman ilerledikçe dışa daha bağımlı hale döndü. Artık alışveriş merkezlerinin çatı kısımları yada belli bir kısımları muhakkak camla döşenmiş. 3. nesillere örnek vereceğimiz en spesifik alışveriş merkezleri ise açık cadde konseptinde alışveriş merkezleri.Son yılların trendi olan bu durum artık alışveriş merkezleri ile birlikte  cadde mağazacılığını da hareketlendirmiş bulunmaktadır.Tüketici artık ferah alanlarda alışveriş yapmak istiyor,kapalı mekanlarda sürekli aynı havayı solumaktansa temiz havayı tercih ediyor.Gün geçtikçe açık hava konseptine rağbetin artacağını düşünmekteyim.” dedi.

Doğru AVM yatırımları için öneriler

Firmalara doğru AVM yatırımı için de önerilerde bulunan İzci; “1988 yılında Galleria ile başlayan alışveriş  merkezi  yolcuğu aradan geçen 24 yıllık zaman içinde farklı  deneyimler  kazandırdı.  Artık alışveriş merkezleri hızla değişiyor ve hızla kendini yeniliyor. Doğru bir AVM yatırımı için bir çok kriterin bir arada bulunması çok önemli.Bunlardan lokasyon ilk sırada geliyor,doğru marka karması ve hedef kitlenin bu durumla paralel şekilde örtüşmesi de çok önemli bir kriter.Başarı için bir sıralama yapmak gerekirse; Lokasyon, doğru büyüklük , konsept , shopmix  ,doğru rakamlarla kiralama, yönetim ve devamında işe profesyonel bakan yatırımcı‘yı başarının yol haritası olarak görüyorum.Alışveriş merkezlerinin konumlandırılması kadar doğru konumlandırılan alışveriş merkezlerinin yönetimi de çok önemli. Çünkü sistemi düzgün koordine edilmeyen bir alışveriş merkezi her ne kadar başarılı bir noktada olsa da başarısını devam ettiremiyor. Bu nedenle başarılı bir alışveriş merkezinin başarısının baki olması için koordinasyonu gerçekleşmiş bir yönetim anlayışının da zorunluluğu şarttır. Burada sistemli ve planlı çalışmak kadar ekibin uyumu da önemlidir.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Merkez Kayaşehir'in gökyüzünden en yeni fotoğrafları!
  • 18.06.2013 15:18

Merkez Kayaşehir'in gökyüzünden en yeni fotoğrafları!

Emlaktasondakika.com ekibi Merkez Kayaşehir ve Kayaşehir TOKİ Konutları'nın son ...

Merkez Kayaşehir ve toplu konutların son görüntüleri!
  • 18.06.2013 14:47

Merkez Kayaşehir ve toplu konutların son görüntüleri!

Makro İnşaat, TOKİ ve Emlak Konut ortaklığında inşa edilen Merkez Kayaşehir proj ...

Makro İnşaat üç yeni projeye hazırlanıyor!
  • 29.04.2013 13:36

Makro İnşaat üç yeni projeye hazırlanıyor!

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Giriş Kayaşehir'de yer alan tica ...

Merkez Kayaşehir AVM'nin değeri 121 milyon 921 bin lira!
  • 21.12.2012 09:21

Merkez Kayaşehir AVM'nin değeri 121 milyon 921 bin lira!

Emlak Konut GYO, Başakşehir'de inşa edilen Merkez Kayaşehir AVM'de yer alan 8 dü ...

Merkez Kayaşehir AVM inşaat firmalarının rotasını değiştirdi!
  • 06.07.2012 16:36

Merkez Kayaşehir AVM inşaat firmalarının rotasını değiştirdi!

Birçok markalı konut projesine imza atan inşaat firmalarının önemli bir kısmı al ...

Zafer Çağlayan: İstanbul’daki AVM sayısı 360 olacak!
  • 05.07.2012 13:54

Zafer Çağlayan: İstanbul’daki AVM sayısı 360 olacak!

Perakende sektörünün istihdam açısından da taşıdığı öneme değinen Çağlayan, ''Pe ...