maritbet girişmaritbet
Markalar AVM’de eyleme geçecek!

Markalar AVM’de eyleme geçecek!

Kira konusunda AVM’lerle uzlaşamayan 60 marka zirve düzenledi. Bazıları aynı avukata vekalet verip konuyu yargıya taşıyacak.

Terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası işlerin azaldığını belirterek alışveriş merkezlerinden (AVM) kira indirimi talep eden markalar, çağrılarına karşılık gelmeyince ortak eylem hazırlığına girdi. 24 Ağustos'ta Nişantaşı'ndaki St. Regis Otel'de AVM'lerde 300 metrekareden küçük mağazalar açan yerli ve yabancı 60 markanın temsilcisi ‘kira zirvesi' düzenledi. 

Edinilen bilgiye göre, mağazaları geç açarak veya toplu çıkış yaparak AVM'leri protesto etmenin de tartışıldığı toplantıya katılan bir avukattan hukuk çerçevesinde atılabilecek adımlarla ilgili bilgi alındı.

Bazı markalar aynı avukata vekalet vererek bundan sonra AVM'lerle görüşmelerin tek elden devam etmesi yönünde karar aldı. Buna göre, ilk etapta AVM'lerden sabit kiranın kaldırılması ve cirodan alınan payın yüzde 50 artırılması teklif edilecek; uzlaşma zemini aranacak. Karşılıklı anlaşma sağlanamazsa AVM'lere topluca ‘uyarlama davası' açılacak. 

DEĞİŞEN KOŞULLARA DİKKAT ÇEKİLECEK

Uyarlama davaları, taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin sonradan değişen hal ve şartlara uydurulması talebiyle açılıyor. Bu noktada markaların iddiası, AVM'lerde mağazaları kiraladıkları koşullarla bugünün koşulları arasında yeni bir kira değeri yaratacak kadar fark olduğu yönünde. Söz konusu davalarda, Türkiye'nin içinde bulunduğu olağanüstü şartların belirleyici özelliğine dikkat çekilerek 2-3 yıl önceki sözleşmelerin revize edilmesi gerektiği savunulacak. Kira indirimine pek yanaşmayan AVM'lerin temsilcileri ise toparlanmakta olan piyasayı daha yakından izleyip beklemek gerektiğini ifade ediyor.

EN KÖTÜLERİ ANKET BELİRLEDİ

Toplantıya katılan 60 marka arasında bir de mini anket yapıldı. Anketle, kira-ciro dengesi açısından bu markaların yer aldığı en kötü 5 alışveriş merkezinin ismi tespit edildi.

GEÇ AÇANLARA 2 GÜNLÜK CİRO CEZASI VERİLEBİLİR

Birçok ünlü markanın patronunun bizzat iştirak ettiği veya yöneticilerin katıldığı toplantı hararetli tartışmalara da sahne oldu. Gelen bilgilere göre, tüm markalar uyarlama davasının işe yarayacağını kabul etmeyip avukata vekalet vermek istemedi. Bazı görüşler ise protesto odaklıydı. İndirim yapmayan AVM'lerde mağazaları geç açarak protesto etme fikri tartışıldı. Bu durumda 2 günlük kiranın ceza olarak ödenmesi göze alındı. Diğer taraftan, bir AVM belirleyerek topluca buradaki mağazaların kapatılması gündeme getirildi. Patronlardan bazıları AVM'lerle ters düşme fikrine sıcak bakmayınca sektörün duayenlerinden birinin devreye girip “İnsanlar 15 Temmuz'da memleket için tankların önüne yattı. Biz hakkımızı aramayacak mıyız” dediği de toplantıdan sızan bilgiler arasında.

SİYASİ ETKİLER ÖNE ÇIKIYOR

Markalar, uyarlama davası açarken ülkenin içinde bulunduğu siyasi durum ve ekonomik zorlukları öne sürecek. Euro ve dolardaki artışın döviz cinsi kirada maliyeti yükselttiği, terör olayları ve darbe girişimi yüzünden AVM ziyaretlerinin azaldığı, turizmdeki kayıp nedeniyle yabancıya satışın azaldığı, Türkiye'nin Suriye'de sınır ötesi operasyona başlamasının da piyasayı etkileyeceği ve tüm bunların öngörülemez gelişmeler olduğu ifade edilecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...