maritbet girişmaritbet
İstanbul'a 31 AVM daha geliyor

İstanbul'a 31 AVM daha geliyor

Türkiye ekonomisi için büyük katkı getiren ve 400 bin kişiye istihdam sağlayan AVM'lere yenileri katılıyor.

İstanbul'da her geçen gün artan alışveriş merkezi yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Zaman zaman tüketim çılgınlığı ya da ensafı zora sokması gibi çeşitli nedenlerle eleştirilen alışveriş merkezlerinin sayısı bugün itibarıyla İstanbul'da 103'e ulaştı. 

2018 sonuna kadar 31 adet daha eklenecek!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Avi Alkaş, 2015-2016 yılları arasına yeni AVM'ler geleceğini, özellikle 3. havalimanının açılışından sonra bölgede büyük AVM yatırımlarının hızlanacağını söyledi. Alkaş, “İstanbul'da 103 AVM var. Bu yıl sonuna kadar en az 7-8'i daha açılır. 2018 sonuna kadar 31 adet daha açılacak. Türkiye'de toplam alanı 10 milyon metrekareye ulaşan 344 alışveriş merkezi bulunuyor. Mevcut durumda 77 alışveriş merkezinin inşaatı devam ediyor. 2018 itibarıyla 421 alışveriş merkezine ulaşılması bekleniyor. Geçen yıl 1000 kişiye 129 metrekare kiralanabilir alan düşüyordu. Bu rakam Avrupa'da 198 metrekare” dedi.

Yabancı yatırımcı Türkiye'ye 160 milyar dolar getirdi

Yabancı yatırımcının AVM konusundaki iştahının eskisi kadar olmadığını, ancak ekonomiyi dikkatle takip ettiklerini söyleyen Alkaş, şöyle dedi: “Yabancılar yakın takipte. Beklediğimiz Körfez ve Rus sermayesi ticari gayrimenkule hâlâ girmiyor. Bunun için önemli gayrimenkul fuarlarını Türkiye'ye çekmeliyiz.  Bürokrasinin hantallığı biterse Türkiye'ye yatırım akar. Son 10 yılda doğrudan yabancı yatırımcı Türkiye'ye 160 milyar dolar getirdi. Direkt yatırımın yanında ortaklıklar da oldu. Avrupa ve Amerika'dan ziyade körfez ülkeleri daha çok rağbet ediyor. Özellikle Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan büyük ilgi var. Yabancı yatırımcı başta İstanbul olmak üzere Anadolu'ya da yöneliyor.

9 yabancı şirket hemen her bölgeye yayıldı 

Türkiye'de AVM'lere 9 yabancı şirket de yatırım yapıyor. Bunlar, Prime Development, Multi Turkey, Ece Turkey, Tesco, Metro Properties, Emaar, Corio, Cenor Group ve Union Investment. Bu şirketler İstanbul'un dışında Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine yatırım yaptı.

Bu illerde AVM bulunmuyor

Türkiye'nin 24 ilinde AVM yok. Şu an Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bingöl, Burdur, Çorum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Kilis, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Yozgat'ta AVM bulunmuyor. Bu illerden Burdur, Çorum, Sivas ve Yozgat'ta 2017'e kadar AVM açılması planlanıyor. Diğer 20'si için ise bir plan yok.

Devlete 20 milyar lira katkı sağladı

Alışveriş merkezleri sayesinde 2014 yılında Maliye'nin kasasına 20 milyar lira girdi. Türkiye'nin dördüncü büyük sektörü olma özelliğini koruyan AVM'lerden sağlanan vergi, toplum kurumlar vergisi miktarının yüzde 32'sine karşılık geliyor. AVM kiraları üzerinden alınan vergi ise 1 milyar lirayı buldu. 400 bin kişilik çalışan için yatırılan sosyal güvenlik primiyle de SGK önemli bir kaynağa sahip oluyor.

İşte büyükşehirlerin AVM sayıları:

İSTANBUL: 103
ANKARA: 35
İZMİR: 23
ANTALYA: 14
MUĞLA: 13

Yorum Yaz