maritbet girişmaritbet
Esas Holding, İngiltere'deki AVM sayısını yediye çıkardı!

Esas Holding, İngiltere'deki AVM sayısını yediye çıkardı!

Küresel krizin yarattığı fırsatları değerlendiren Esas Gayrimenkul, İngiltere'deki ofis ve AVM yatırımlarına üç yeni AVM ve bir ofis daha ekledi. İngiltere'nin üç farklı kentinde 250 milyon sterlin bedelle üç AVM ve bir ofis satın alan Esas, İngiltere ve Almanya'da yeni yatırım fırsatları kovalıyor. İngiltere'de 7 AVM, 11 ofisi ile toplam 271 bin m2 kiralanabilir alanda 485 milyon sterindik yatırımı bulunan Esas, bu yatıranlarından yıllık 45 milyon sterlin kira geliri elde ediyor

Esas Holding, Pegasus ile havacılık sektöründe yaptığı atılımı, ana sektörlerden biri olarak belirlenen gayrimenkul sektöründe de sürdürüyor. Gayrimenkul sektörüne Pegasus için Kurtköy'de Aeropark Ofis'i yaparak adım atan Esas Gayrimenkul, stratejik büyüme pazarı olarak İngiltere'yi seçti. 

İngiltere'nin üç farklı kentinde bu yılın mart ayında 250 milyon sterline üç AVM ve bir ofis satın alan Esas, Londra başta olmak üzere bu ülkedeki yatırımlarına yenilerini ekledi. Şirket, İngiltere'de aldığı ofis ve AVM yatırımlarına üç yeni AVM ile bir ofis daha kattı. 

Son hamleleri ile birlikte Esas'ın, İngiltere'de portföyüne kattığı yatırımlar yedi AVM ile 11 ofis binası olurken, bu yatırımların toplam büyüklüğü, 271 bin m2 kiralanabilir alanda 485 milyon sterline ulaştı. 2011 yılında alımlara başladığı bu yatırımlardan yıllık 45 milyon sterlin kira alan Esas, İngiltere ve Almanya'da yeni satın almalar için fırsatlar kovalıyor. 

Esas Gayrimenkul Yönetici Ortağı Kazım Köseoğlu, aralarında gizlilik sözleşmesi olan uluslararası üç fon ile birlikte ingiltere yatırımlarını gerçekleştirdiklerini belirterek, İngiltere ve Almanya'da yeni yatının fırsatları kovaladıklarını söylüyor. 

Varlık hedefi 1 milyar dolar 

Toplam beş sektörde faaliyet gösteren Esas Holding, ana sektörler olarak belirlediği perakende ve havacılık sektörüne gayrimenkulü de ekledi. Şevket Sabancı'nın torunu, Sıdıka Sabancı'nın oğlu Kazım Köseoğlu'nun dümenindeki Esas Gayrimenkul, yurt içi ve yurt dışında sadece ofis ve AVM yatırımları yaparak büyüyor. Öyle ki son 3-4 yıldan bu yana holdingin yaptığı yatırımların yüzde 25'i gayrimenkul alanında gerçekleştirilmiş. Yurt dışında satın alma yurt içinde ise ofis ve AVM üretme konusunda çalışan Esas Gayrimenkul'ün merkez ofisinde beyaz yakalı yedi kişi çalışıyor, diğer işler ise taşeronlara yaptırılıyor. Önümüzdeki üç yılda yurt içi ve yurt dışında toplam 1 milyar dolarlık bir varlığı yönetmeyi hedeflediklerini belirten Köseoğlu, yeni yatırımlar için toplam 200 milyon Euro sermaye ayırdıklarını, bunun banka finansmanı ve ortaklarla birlikte 1 milyar Euro'lar seviyesine ulaştığını söylüyor. Küresel krizin yarattığı fırsatları değerlendirerek yurt dışı yatırımlarını yaptıklarına işaret eden Köseoğlu, "İngiltere'de hala fırsatlar olduğunu düşünüyoruz ancak İngiliz ekonomisinde gözlenen toparlanma nedeniyle bu fırsatlar azalıyor. 2013-2015 döneminde oradan alım yaptınız yaptınız, 2015'te dünya ekonomisi toparlanınca bu tür fırsatlar kalmayacak. Biz de üç yıl sonra bu yatırımlarımızı elden çıkarıp kâr etmeyi planlıyoruz" diyor. Köseoğlu, İngiltere ve Almanya dışında İspanya, İtalya, Yunanistan gibi başka ülkelerde fırsatların olduğunu ancak kendilerinin risk almamak adına başka ülkelerde yatırım düşünmediklerini belirtiyor. 

Uzun süreli kiralama 

2013'ün başında Londra'da bir ofis binası satın aldıklarını belirten Köseoğlu, Runcorn, Stevenage ve Middesbrough'da aldıkları üç AVM'nin toplam 100 bin m2 kiralanabilir alana sahip olduğunu, H&M, Top Shop, Next gibi dünya markalarına uzun süreli kiralandıklarını da vurguluyor. 

Üç fon ile birlikte bu yatırımları yaptıklarına dikkat çeken Köseoğlu, yatırımına göre yüzde 33'erlik ortaklık oranları ile alımların yapıldığını da belirtiyor. Yatırımları yaparken, binanın sağlamlığı, lokasyonu ve kira kontratının uzunluğu gibi kriterleri dikkate aldıklarına vurgu yapan Köseoğlu, "Bu kriterlerden biri eksik olunca yatırımların fiyatı düşüyor. Sadece kira kontratının kısalığı konusunda risk alıp nakit alını yaparak ucuza mal ederek yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki altı ay içinde sonuçlandırmayı düşündüğümüz biri İngiltere'de, ikisi Almanya'da üç yeni yatırım planımız bulunuyor" diyor. 

Yapacakları alımların yine fon şirketleriyle birlikte ya da kendi başlarına yapacakları yatırımlar olacağına işaret eden Köseoğlu inceledikleri pazarları şöyle değerlendiriyor: "İngiltere'den alım yapmak Almanya'ya göre daha kolay. Esas Gayrimenkul olarak orada tanınıyoruz ve bir know how'ımız var. Bankalar bizi biliyor, bu bizim için bir avantaj. Ancak Almanya 2-3 yıldır anlamaya çalıştığımız yeni bir pazar. Almanya'da yabancılara gayrimenkul almak için pek fırsat tanınmıyor. Hemen kendi içlerinde satışı yapıp yabancılara pek fırsat sunmuyorlar." 

Anadolu'ya AVM yapacak 

Gayrimenkulde stratejisini yurtdışında satın alma, Türkiye'de sıfırdan yatırım üzerine oluşturan Esas Gayrimenkul, Kurtköy'de ilk projesi Esas Aeropark'ı tamamlayıp, ikinci projesi Maltepe Ofispark'ı inşa ediyor. Anadolu kentlerinde AVM, İstanbul'da da ofis yatırımlarına devam edeceklerini ifade eden Köseoğlu, Anadolu yakasında Kartal-Kadıköy hattında 2-3 yere daha baktıklarını, İstanbul'da 1-2 ofis projesi daha yapabileceklerini söylüyor. Önümüzdeki üç yılda toplamda 34 ofis binası ile 3-4 AVM yaparak Türkiye'de 250-300 bin m2'lik kiralanabilir alana ulaşmayı hedeflediklerini belirten Köseoğlu, Anadolu'nun 150 binin üzerinde nüfuslu gelişen ve potansiyel barındıran kentlerinde AVM projeleri yapacaklarına da vurgu yapıyor.

Beş sektörde faaliyette

Havacılık, sağlık, perakende - eğlence, gıda ve gayrimenkulden oluşan toplam beş sektörde faaliyet gösteren Esas Holding, 2012'de 3.2 milyar TL ciro yakalamıştı. Bu yıl yeni satın alma yapılmazsa yüzde 10 büyüme planlayan holdingin toplam çalışan sayısı 4 bin kişiye yaklaşıyor. Esas Gayrimenkul, Esas Holding bünyesinde ciro sırasına göre 3'üncü sırada yer alıyor. Yılda toplam yatırımların yüzde 25'i Esas Gayrimenkul için gerçekleştiriliyor.

Köseoğlu 27 yaşında gayrimenkulün dümenine geçti

Şu anda 30 yaşında olan Kazım Köseoğlu, Esas Gayrimenkul'ün dümenine 27 yaşında geçmiş. Avusturya Lisesi'nden sonra Amerika'da Brown Üniversitesi'nde ekonomi, işletme ve Almanca okuyan Köseoğlu, İngiltere'de master yaparken JP Morgan'da çalışmaya başlamış. Londra'da F&C Reit'te 2.5 yıl çalışıp gayrimenkul işini öğrenen Köseoğlu, dedesi Şevket Sabancı'nın yönlendirmesiyle daha lise yıllarında Esas Holding'in aralarında City Farm ve Teknosa'nın da yer aldığı çeşitli şirketlerinde çalışmış.

Levent Gökmen/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor
  • 11.10.2023 14:17

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor

Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesi ...

İngiltere'de konut fiyatları yıllık bazda yüzde 6,3 arttı
  • 22.03.2023 16:17

İngiltere'de konut fiyatları yıllık bazda yüzde 6,3 arttı

İngiltere’de konut fiyatlarının ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6, ...

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım
  • 22.03.2023 11:05

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım

İngiltere, konutlar ve kamu binalarında enerji verimliliğini artırmak amacıyla 1 ...

İngiltere'de bu kış günde üç saatlik elektrik kesintileri yaşanabilir
  • 07.10.2022 10:49

İngiltere'de bu kış günde üç saatlik elektrik kesintileri yaşanabilir

İngiltere'de bu kış Avrupa'dan elektrik ithalatı yapılamaması ve gaz ithalatının ...

Almanya’da konut krizi büyüyor
  • 28.09.2022 17:12

Almanya’da konut krizi büyüyor

Alman IG BAU (Bauen-Agrar-Umwelt = İnşaat-Tarım-Çevre) sendikası, ülkede uygun f ...

Starcity Outlet'in varlık yönetimi ve kiralaması Esas Gayrimenkul'e emanet!
  • 26.07.2022 10:20

Starcity Outlet'in varlık yönetimi ve kiralaması Esas Gayrimenkul'e emanet!

Starcity Outlet’in yatırımcısı Gençoğlu Grup ile stratejik bir iş birliği yapan ...