maritbet girişmaritbet
BEYPER: AVM'lerde kiraların sabitlenmesini istiyoruz

BEYPER: AVM'lerde kiraların sabitlenmesini istiyoruz

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER), doların 3 liradan, avronun da 3.30’dan sabitlenmesini istedi.

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER), kur artışında yaşanan yükseliş nedeniyle AVM kiracılarının zor günler geçirdiğini belirtti.

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız, sadece son bir ayda AVM içindeki kiraların yüzde 10 arttığına dikkat çekerek, “Kur artışından dolayı zaten piyasada bir güvensizlik oluştu. Hem bizim sektörde hem de diğer perakende pazarında güvensizlik ortamı oluştu. Tüketici iştahı düştü. Satışların azaldığı böyle bir ortamda, kira giderimiz ise kur artışı nedeniyle yükseldi. Sayın Cumhurbaşkanımız, bize ses oldu. AVM'lerde Euro ve dolar olarak alınan kiralarda, 1 yıl boyunca, doların 3 liradan, Euro'nun da 3.30'dan sabitlenmesini istiyoruz” dedi. Yıldız aksi halde, birçok AVM'nin hayalet duruma geleceğini, mağazaların bir bir kapanacağını, dolayısıyla binlerce kişinin de işsiz kalacağını söyledi.

AVM Kiracıları Derneği, Birleşmiş Markalar Derneği ile temas halinde olduklarını anlatan Yıldız, onlarla da konuşarak kira kurlarının sabitlenmesi konusunda AVM işleticilerine ortak çağrı yapmak istediklerini söyledi. Yıldız, “Kurdaki hızlı artışla iyice sıkıştık. Ortak hareket etmek istiyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Kurun nerede duracağını bilmiyoruz. Endişeliyiz” dedi.

TULUMBADA SU YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kayseri Sanayi Odasının ödül gecesinde, yatırımların durduğunu söyleyerek, “Yani şu anda tulumbada su yok. Tulumbaya su doldurmak lazım” demişti. Alışveriş merkezi sahiplerinin kiraları dövizden Türk Lirası'na çevirmelerini isteyen Erdoğan, “Kiracıyı bir kaybedersen ondan sonra boş dükkana talim edersin” uyarısı yapmıştı.

Erdoğan özetle şöyle konuşmuştu:

GELİN ŞU KİRALARI TL'YE ÇEVİRİN

Alışveriş merkezlerimiz var. Şimdi öğrendim ki Kayseri'de hala dövizle kiralıyorlar. Öyle mi? Mehmet Bey'e bir arasana dedim. Az önce aradı, uçakta yakaladık. Sen hala bu olaylar oldu, dövizle veriyormuşsun. İsmini de vereceğim, Süleyman Çetinsaya. ‘Mesajı aldım, emrinizdir hemen TL'ye çeviriyorum' dedi. Şimdi o alışveriş merkezinde olan bütün esnaf kardeşlerim hemen bu işi TL'ye çevirsinler. Aksi taktirde valiye, belediye başkanına durum bildirilsin, takipçisiyiz. Aynı şekilde diğer alışveriş merkezi patronlarına da sesleniyorum. Eğer vatanseversek, eğer milliyetperversek, gelin şu dövizleri TL'ye çevirmek suretiyle, kiracıyı bir kaybedersen ondan sonra boş dükkana talim edersin.

2-3 YIL YERİNE OTURANA KADAR

Bütün dövizle olan kiralama sistemlerinden bahsediyoruz. Devlet olarak ihalelerde bile TL olarak ihaleleri yapma noktasında hükümetimiz böyle bir planlama kararı aldı. Rusya, Çin, İran ile görüşmeler yaptık. Yerel paralarımızla alışveriş yapalım dedik. Diğerinde ise biz kur baskısıyla karşılıksız paraların basıldığı yere hizmet ediyoruz. Bu işi düzelteceğiz. Bir tuzak kuruldu, bizim bu tuzağı bozmamız, geri çevirmemiz lazım. Onun için de tüm sanayici, işadamı kardeşlerim bu hassasiyet içinde, önümüzdeki 2-3 yıl bu iş tam yerine oturana kadar bu kararlılığımızı göstereceğiz.

ŞU ANDA TULUMBADA SU YOK

Yatırımlar artık duruyor. Onun için girişimcinin, yatırımcının önünü açmamız lazım. Yani şu anda tulumbada su yok. Tulumbaya su doldurmak lazım. Şu anda KOBİ'lerle ilgili açıklama yaptı Başbakan. İşte bir KOBİ için bu o tulumbadaki sudur. Suyu koyarsan tulumbaya kuyudan su çekilmeye başlar.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazlı Çarmıklı-Murat Gezer, İstinye Park Residence'ta oturacak
  • 15.04.2021 10:12

Nazlı Çarmıklı-Murat Gezer, İstinye Park Residence'ta oturacak

Geçen ay aile arasında bir törenle nişanlanan Nazlı Çarmıklı-Murat Gezer çifti e ...

AVM sektörü kira desteğinden memnun!
  • 15.12.2020 15:10

AVM sektörü kira desteğinden memnun!

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği, pandemi nedeniyle gerçekleştirilen kira ...

AVM’lerden restoranlara kira desteği!
  • 21.11.2020 14:12

AVM’lerden restoranlara kira desteği!

Alışveriş merkezlerindeki restoranlara AVM yatırımcılarından tam destek geldi. T ...

AVM'ler metro ve toplu taşımadan daha mı güvenli?
  • 08.10.2020 10:21

AVM'ler metro ve toplu taşımadan daha mı güvenli?

AYD Başkanı Hüseyin Altaş, AVM'lerin iklimlendirme açısından metro ve toplu taşı ...

AVM ve markalar TL'de henüz anlaşmaya varamadı
  • 05.10.2018 09:24

AVM ve markalar TL'de henüz anlaşmaya varamadı

Sözleşmelerde TL dönemi getiren tebliğ görüşe açıldı. Ancak AVM ve markalar aras ...