maritbet girişmaritbet
AVM'lerin 118'i TL, 253'ü ise döviz ile kiralanıyor!

AVM'lerin 118'i TL, 253'ü ise döviz ile kiralanıyor!

Alışveriş merkezlerinin döviz yerine TL ile kiralanması çağrısına 1 haftada 6 AVM'den yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı AVM'lerde TL ile kiralama çağrısı ile Türkiye'de TL ile kiralanan AVM sayısı 112'den 118'ye yükseldi. Kirayı dövizle alan 253 AVM'de ise TL'ye geçiş için görüşmeler sürüyor.

Geri kalan 253 AVM'de ise TL'ye geçiş konusunda çalışmalar yapıldığı belirtilirken, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, “AVM'lerin yüzde 70'i döviz üzerinden kira alıyor. Bu sorunu çözmek için yatırımcı, perakendeci ve hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapıyoruz. Çünkü bu konuda bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor” dedi.

Türkiye'de son 20 yılda artan AVM yatırımları bugün 53 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. AVM kiraları, yönetimleri ve perakendecileri son 10 yıldır karşı karşıya getiriyor. 2016'da döviz kurlarının yükselmesiyle yeniden başlayan tartışma geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘TL' çağrısıyla yeni bir boyut kazanmıştı. Bu çağrının ardından Nata Vega, ArenaPark, ArmoniPark, Kayseri Park AVM, Armada AVM ve Panora AVM kiralarını TL'ye çevirdiğini duyuran ilk AVM'ler oldu.

TELEFONLA ARADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri'de bazı AVM'lerin hala dövizle kira aldığını öğrenmesinin ardından Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya'yı telefonla aramış, kiraları TL olarak almaları gerektiğini söylemişti. Bunun ardından açıklama yapan Süleyman Çetinsaya, “Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla birlikte grubumuz bünyesinde bulunan ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri Park alışveriş merkezlerimizde kiraları TL cinsine çevirdik” açıklamasını yapmıştı.  Ortakları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da bulunduğu Ankara'daki Armada ve Panora AVM de kiralarını TL'ye çevirdiğini duyurdu. Söğütözü İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın AVM kiralarının döviz yerine TL ile yapılması çağrısına kayıtsız kalmadıklarını ifade etti. Nata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık ise Nata Vega AVM'de çağrıya destek vermek amacıyla dövizle yapılan kira sözleşmelerini TL'ye dönüştürme kararı aldıklarını bildirdi.

KİRADA TL'YE GEÇEN AVM'LER;

  • ArenaPark
  • ArmoniPark
  • Kayseri
  • Park AVM
  • Armada AVM
  • Panora AVM
  • Nata Vega
     
  • 371: Türkiye'deki AVM'lerin sayısı
  • 118: Kiralarını TL olarak alan AVM sayısı
  • 107: Kira geliri dolar olan AVM sayısı
  • 146: Kira geliri Euro olan AVM sayısı

KİRALAR 5 YILDA % 122 ARTTI

AVM kiralarıyla ilgili olarak konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Son 5 yılda en önemli problemimiz döviz bazlı kiraların ödenemez noktaya gelmesiydi. Bu süreçte dolara dayalı kiralar TL bazında yüzde 122, Euro'da ise yüzde 79 arttı. Bu yüksek ateşi hiçbir sektör kaldıramaz. Biz de bunu dile getiriyorduk. Şu an Türkiye'deki AVM'lerin kira uygulamalarını gözden geçiriyoruz.”

KONUTTA TL İNDİRİMİ

Piyasalarda doların ve Euro'nun hızlı yükselişinin, reel ekonomiyi olumsuz etkilememesi için devletin aldığı önlemlere, inşaat sektörü de destek verdi.

2017 yılında 2 bine yakın konut inşaasına başlayacak olan Fuzul Grup, yabancılara satışta dahi dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı.

Babacan Yapı ise dövizini bozduran vatandaşa yüzde 20 indirim yapacağını açıkladı. Babacan Holding CEO'su Mehmet Babacan, “Tarihimizde ilk defa yüzde 20 gibi bir oranda indirim yaptık. Kampanya ‘Babacan Port Royal, Baban Premium ve Babacan Palace projelerimizde geçerli olacak” dedi.

Beyttürk İnşaat ise yabancılara satışta dahil dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı.

FUTBOLDA İLK TL ADIMI

Medipol Başakşehir Futbol Kulübü, Türkiye'deki tüm kulüplere örnek olmasını amaçladığı bir uygulama başlattı. 1 Aralık 2016'dan itibaren tüm oyuncu ödemeleri TL üzerinden yapılacak. Başakşehir Kulübü ve aynı zamanda Kulüpler Birliği Başkanı olan Göksel Gümüşdağ, alınan kararla ilgili şunları söyledi: “Ülkemizin içinde bulunduğu hassas durumu gözönünde bulundurarak ve yabancı kurların kendi para birimimiz karşısında suni bir talep görmesini engellemek adına, böyle bir karar aldık ve derhal uygulamaya soktuk. Ülke ekonomisi genelinde medyada en çok konuşulan sektörlerden biri olan futbol sektörü, bu uygulama sayesinde diğer sektörlere de emsal teşkil etsin isteriz. Kulüpte toplam futbolcuların geliri ”

KAMPANYALAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Yatağının altında döviz olanlar parasını altına dönüştürsün, TL'ye dönüştürsün. Türk lirası değer kazansın” çağrısına esnafın desteği büyüyor. Sivas'ta bir hamam işletmecisi 500 dolar bozdurana ücretsiz hamam kampanyası düzenlerken, birçok kuaför, dolarını bozdurana traşı bedava yapıyor. Kırşehir'de ise 250 dolar bozdurana Kaman cevizi fidesi hediye ediliyor. 

ÖİB'DEN TL KARARI

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye'nin milli parasını kullanma politikası çerçevesinde, bundan sonra ihalelerin Türk Lirası ile gerçekleştirileceğini duyurdu. Açıklamada, “Türk lirasına hak ettiği değeri vererek yola devam etmenin, özelleştirme uygulamalarına olumlu etki sağlayacağı ve hızını kesmeden artarak devam edeceğine olan inancımız tamdır” denildi.

DİYANET'İN DOLAR KURU 3.60 TL

Umre ziyaretlerinde ödemeleri dolar yerine TL ile tahsil etme kararı alan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017 Umre fiyatları tablosunu TL bazında yayımladı. Diyanet'in yayımladığı tabloya göre, dolar kuru 3.60 TL'den hesaplanmış. Buna göre; 7 günlük 1. Dönem Umre ziyareti için iki kişilik odada kişi başı 7 bin 20 lira ödenecek. Diyanet'in Türk Lirasına geçmeden önce dolar üzerinden fiyatlandırılarak yayımladığı güncel listede, aynı hizmet için kişi başı 1950 dolar ücret talep ediliyordu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...