maritbet girişmaritbet
Üçüncü Köprü fiyatları katlarken bölgede arsası olan yaşadı!

Üçüncü Köprü fiyatları katlarken bölgede arsası olan yaşadı!

Otoyol güzergahı, çıkış noktaları ve bağlantı yolları kesinleşti. Gayrimenkul yatırımcıları şimdiden arazi kapatmak için harekete geçti.

İstanbul'a yapılacak üçüncü köprü ve çevre yolu ile bağlantı yollarının geçeceği güzergahlar belli oldu. 1-440 dosya numaralı "Kuzey Marmara Otoyol Planı" geçen yılın ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 1/25.000 plan ölçeğinde onaylandı. Eylül ayı başında askıya çıkarılan plan, ekim ayı başında askıdan indirildi. Ancak özellikle bulunduğu bölgelerin arazi fiyatları açısından büyük önem arz eden otoyol çıkış noktaları ve bağlantı yolları dikkatlerden kaçtı. Daha doğrusu kamuoyu konuyla ilgili çok da bilgi sahibi olmadı. Oysa başta arsa simsarları olmak üzere gayrimenkul yatırımcılarının şimdiden bu bölgelere yönelik girişimlere başladığı belirtiliyor.

 
ANADOLU YAKASI
Onaylanan plana göre, üçüncü çevre yolu Gebze Şekerpınar Balcık'tan başlıyor. Akfırat Tepeören ve Kurnaköy sapağına yakın bir noktadan geçen yol, Sultanbeyli'nin ormanlık alanlarından ilerliyor. Şamandıra ve Alemdağ'ın mücavir alanlarından geçtikten sonra Alemdağ Ormanı'na giriyor. Beykoz İshaklı, Paşamandıra, Riva ve Poyrazköy'ün ardından da üçüncü köprüye bağlanıyor.
 
AVRUPA YAKASI
Üçüncü boğaz köprüsüyle Avrupa yakasına bağlanan yol Garipçe'den sonra Uskumruköy ile Demirciköy'ün arasından geçip Arıköy'ün arkasından Belgrat Ormanları'na giriyor. Odayeri ve Ağaçlı köylerinin mücavir alanları bittikten sonra da Tayakadın ve Baklalı'nın yanından Hadımköy'e uzanıyor. Ardından Büyükçekmece Gölü'nün kuzeyinden, Çatalca İnceğiz'deki tarlaların içinden ilerleyerek Silivri Gazitepe'de yapılacak üçüncü havalimanını teğet geçip TEM Otoyolu Kınalı çıkışında bitiyor.
 
Yeni otoyol güzergahındaki fiyatlar
 
Köy Arazi ( m2) fiyatı
Poyrazköy 80 - 120
Alibahadır 60 -80
Paşamandıra 120 - 150
Bozhane 70 -100
Göllü 70 -100
İshaklı 130 -150
Cumhuriyet 80 -100
Hüseyinli 80 -100
Sırapınar 90 -120
Nişantepe 500 - 600
Paşaköy 500 - 600
Sancaktepe 700 - 1.400
Kurnaköy 50 - 100
Akfırat 180 - 250
Balçık 100 - 150
Alemdağ 1.000 - 1.500
 
BAĞLANTI YOLLARI
Trafiği rahatlatması için planlanan Kuzey Marmara Otoyolu, kaçınılmaz olarak İstanbul'un iki yakasında da bazı bölgeleri değerlendirecek. Uzmanlara göre, özellikle yeni yapılacak olan otoyolun çıkış noktalarına yakın bölgeler prim yapcak. Gebze Şekerpınar'daki giriş-çıkışın ardından yeni yapılan otoyolun ilk çıkış noktasını Tepeören Akfırat oluşturuyor. Akfırat'daki ikinci çıkış noktası ise F1 yarışlarının da düzenlendiği İstanbul Park yolu.
Yeni otoyolun üçüncü çıkış noktası, Sultanbeyli'ye bağlı Mevlana Mahallesi'nin yakınlarında planlanmış. Anadolu Yakası'ndaki son çıkış noktası ise Alemdağ ile Çekmeköy arasında Şile Otoyolu'na yapılmış.
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Çatalca'da da çıkışı bulunuyor. Otoyolun son çıkış noktası ise Silivri Gazitepe'de yapılacağı açıklanan üçüncü havalimanına oldukça yakın. Yeni otoyol Kınalı mevkiinde TEM ile birleşiyor.
 
EKSPRES YOLLAR
Anadolu Yakası'nda Kuzey Marmara Otoyolu ile TEM arasında iki ekspres bağlantı yolu planlanmış. Ekspres bağlantı yolunun ilki, Kurtköy'ü geçtikten hemen sonra Sultanbeyli'ye yakın bir yerde yapılacak. İkinci ekspres bağlantı yolu ise Ümraniye Cezaevi'nden başlayıp Alemdağ, Taşdelen ve Çekmeköy üzerinden geçtikten sonra Çavuşbaşı'ndan TEM'e bağlanacak.
Avrupa Yakası'nda da iki ekspres bağlantı yolu bulunuyor. Üçüncü köprüyü geçtikten sonra Karaağaç ile TEM Mahmutbey gişeleri arasında ekspres bağlantı yolu yapılacak. Büyükçekmece Gölü'ne yakın bir noktadan da Kuzey Marmara Otoyolu ile TEM arasında ekspres bağlantı yolu inşa edilecek.
 
KAĞITHANE-NAKKAŞ YOLU
Kağıthane ile Nakkaş arasında ise yepyeni bir yol planlanmış. Kağıthane'de İSKİ Genel Müdürlüğü'nün önünden başlayan ara yol, Gazi Mahallesi ve Başakşehir'den geçerek Küçükçekmece'nin arkasındaki Sazlıçeşme Baraj Gölü ve Hadımköy'den sonra Büyükçekmece Gölü'nün arkasında Nakkaş'tan Kuzey Marmara Otoyolu'na bağlanıyor. Bu ara bağlantı yolundan Habibler ve Sultançifliği'ne, Küçükçekmece'ye, Bahçeşehir'e, Hadımköy'e de çıkış verilmiş. Ardından da Hazerfen Havaalanı'nın yakınlarında TEM'e bağlanmış.
 
YOL VE SAPAKLAR
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kınalı - Balcık ana hattının uzunluğu 141 kilometre. İstanbul Anadolu Yakası'ndaki hat 54 kilometre. Avrupa yakasındaki hattın uzunluğu ise 86 kilometre. Üçüncü köprünün deniz üzerindeki uzunluğu da bin 377 metre olacak. Nakkaş ile Kağıthane arasında yapılacak ara yolun mesafesi ise 38 kilometreyi buluyor.
Çekmeköy ile Ümraniye Cezaevi arasındaki ekspres bağlantı yolunun uzunluğu 13.6 kilometre. Çekmeköy sapağı 2 bin 423, Kurtköy sapağı 735, Formula sapağı bin 744, Sancaktepe bin 704 ve Balçık sapağı ise bin 500 metre uzunluğunda. Yeni otoyolun Atatürk Havalimanı ve Başakşehir sapaklarının uzunluğu ise 15 kilometrenin üzerinde. Silivri sapağı 2 bin 151, Çatalca sapağı 6 bin 76, Karaağaç sapağı 8 bin 184, Bahçeşehir sapağı 5 bin 200 ve İkitelli sapağı da 6 bin 152 metre uzunluğunda olacak.
 
AVRUPA'DAKİ CAZİP BÖLGELER
Uzmanlar, ilk etapta Kuzey Marmara Otoyolu'nun çıkış noktalarına yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor. Avrupa yakasında TEM'le birleşen Kınalı kavşağından sonra ilk Silivri'de yeni havalimanı yapılacağı açıklanan Gazitepe Köyü'nden verilen çıkış, bölgeye hızla değer kazandıracak. Gazitepe'ye yakın Alipaşa, Fenerköy, Ortaköy ve Kadıköy'deki araziler de değerlenecek.
Yeni otoyoldan verilecek ikinci çıkış ise Çatalca'nın merkezine bağlanıyor. Buradaki köyler su havzasında olduğu için imar izni yok. Ancak Çatalca'nın merkezine yakın arazilerin prim yapması kaçınılmaz görünüyor. Emlakçılara göre Çatalca çıkışı, Hadımköy ve civarındaki arazilere yatırım yapanlara kazandıracak. İstanbul'a en yakın çıkış olan Eyüp ile Gaziosmanpaşa arasındaki Ağaçlı çıkışı, Eyüp'e bağlı Ağaçlı, Odayeri, Çiftealan ve Kısırkaya'daki arazilerin değerlenmesini sağlayacak. Yine bu bölgeye yakın olan Demirciköy ve Zekeriyaköy gibi yerlerdeki araziler de prim yapacak. Kuzey Marmara Otoyolu, Gaziosmanpaşa ve çevresinin de gelişmesini sağlayacak.
 
ANADOLU'DAKİ CAZİP BÖLGELER
Anadolu yakasında Kuzey Marmara Otoyolu ile TEM arasında yapılacak Elmadağ ile Çavuşbaşı mevkii ekspres bağlantı yolu Çekmeköy ile Taşdelen'deki arazilerin daha da değerlenmesini sağlayacak. Şamandıra ve Sultanbeyli'deki çıkışlar ise Sancaktepe ve Kurnaköy'deki arazilere prim yaptıracak. Anadolu Yakası'nda F1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park çıkışı da Akfırat ve Tepeören'deki arazileri değerlendirecek. Yolun başlangıç noktası olan Şekerpınar'da ise sanayi arazilerinin fiyatları artacak gibi gözüküyor.
 
SİLİVRİ'DE HALA POTANSİYEL VAR
Silivri'nin köylerinde tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 10 ile 60, arsalarınki ise 75 ile 250 lira arasında değişiyor. Gazitepe'de 40 dönümlük bir arazi için 1.6 milyon lira istendiğini öğrendik. 150 dönümlük bir arazi için 9 milyon lira değer biçilmiş. Fenerköy'de, yola cephesi olan tarla vasfındaki 3 dönümlük arazi 100 bin lira. Fener'de otobana paralel 14.5 dönümlük araziye 450 bin lira isteniyor. Alipaşa'da, Kınalı gişelerine cephesi olan 2.8 dönümlük tarla 175 bin liraya satılıyor. Alipaşa'da sapağa ve otobana cephesi bulunan yaklaşık 2 dönümlük tarlaya sahibi 125 bin lira istiyor...
 
Silivri'de tarla ve arsa fiyatları [TL)
Köyler Tarla(M2) Arsa (M2)
Alipaşa 35-60 150-250
Küçükkılıç 25-45 100-180
Fenerköy 18-60 80 -180
Gazitepe 30-80 125 - 250
Akören 10-40 75 - 125
Kadıköy 10-60 90-180
 
ÇATALCA SU HAVZASI
 
Çatalca'nın büyük bir bölümü su havzasında kaldığından, satılık araziler genelde tarla vasfında. Çatalca merkezi ve köy merkezlerinin dışında imar izni verilmiyor. Çatalca'nın köylerinde tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 20 ile 120 lira arasında değişiyor. Bahşayiş'te eski demiryoluna cepheli 25 bin 750 metrekarelik bir tarlayı sahibi 675 bin liraya satıyor. Yeşilbayır'da asfalta cephesi olan 15 bin metrekarelik ifrazlı bir tarlanın fiyatı 1.5 milyon lira. Nakkaş'ta 3 dönümlük bir tarlayı 120 bin liraya alabilirsiniz, İzzettin Köyü'nde 11 bin 400 metrekarelik tarlaya sahibi 300 bin lira istiyor, tnceğiz'de 5 dönümlük tarla 170 bin liradan satılık. Elba- san'da ise 12.5 dönümlük tarlayı 250 bin liraya satın alabilirsiniz.
 
GAZİOSMANPAŞA'NIN KÖYLERİ
Eyüp ve Gaziosmanpaşa'nın Karadeniz'e yakın köylerinden geçecek olan Kuzey Marmara Otoyolu; Yassıören, Baklalı, Dursunköy ve Tayakadın köylerinin arazilerini değerlendirecek. Bu köylerde tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 15 ile 100 lira arasında değişiyor. Taya kadın'da 2 bin 750 metrekarelik bir tarlayı 170 bin, 17 bin metrekarelik bir tarlayı ise 600 bin liraya almak mümkün. Baklalı'da 14 bin 625 metrekarelik bir tarlanın fiyatı 500 bin lira. Dursunköy'de 17 bin 250 metrekarelik tarlaya sahibi 450 bin lira istiyor. Otoyol geçtiğinde bu fiyatların katlanacağı iddia ediliyor.
 
ANADOLU YAKASINDAKİ ARAZİLER
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Anadolu yakasından geçecek yaklaşık 54 kilometrelik hattın üzerinde bulunan yerleşim alanlarında artık ucuz arazi bulmak zor. Örneğin, Poyrazköy'de 5 bin 720 metrekarelik bir tarla için sahibi 450 bin lira istiyor. Alibahadır'da 11 dönümlük tarlayı 935 bin, Paşamandıra'da 5 bin 500 metrekarelik tarlayı ise 600 bin liraya satıyorlar. Göllü'de 15 dönümlük tarlanın fiyatı ise 1.5 milyon lira.
 
Bozhane'de 7 dönümlük bir tarlaya biçilen değer 840 bin, İshaklı'da 4 bin 690 metrekarelik tarlaya istenen fiyat ise 225 bin lira. Beykoz'a yakın Cumhuriyet Köyü'nde 3 bin 750 metrekarelik arazi için 270 bin lira fiyat biçilmiş. Hüseyinli'de yaklaşık 6 dönümlük bir tarlaya sahibi 450 bin lira istiyor. Sırapınar'da 3.5 dönümlük bir tarla 300 bin, Nişantepe'de 4 dönümlük bir tarla ise 2 milyon liraya satılıyor. Kurnaköy'de 3 dönümlük bir tarlanın fiyatı 320 bin lira. Balcık'ta 8.5 dönümlük bir tarlayı 800 bin liraya alabilirsiniz.
 
Paşaköy'de 224 metrekarelik bir arsa için 135 bin, Sancaktepe'de 200 metrekarelik bir arsa içinse 180 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Akfırat'ta 210 metrekarelik arsayı 49 bin liraya satın almak mümkün.
 
Bülent Ekimci / Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!
  • 25.04.2017 15:15

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sisler içinde!

İstanbul'un iki yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün sisle ...

Ünlülerden, 3. Köprü'ye özel klip!
  • 26.08.2016 19:51

Ünlülerden, 3. Köprü'ye özel klip!

Sanat dünyasının ünlü isimleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını özel bi ...

Binali Yıldırım'ın 3. Köprü açılışında yaptığı konuşma!
  • 26.08.2016 19:19

Binali Yıldırım'ın 3. Köprü açılışında yaptığı konuşma!

Başbakan Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuş ...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı!
  • 26.08.2016 17:41

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı!

İstanbul Boğazı'na inşa edilen dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köpr ...

3. Köprü'de çalışmaların sonuna geliniyor!
  • 12.07.2016 10:31

3. Köprü'de çalışmaların sonuna geliniyor!

Tabliye birleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından Yavuz Sultan Selim Köp ...