maritbet girişmaritbet
Organize Sanayi Bölgesi'nde bedelsize devam

Organize Sanayi Bölgesi'nde bedelsize devam

Hükümet, altı yıllık sürenin sonunda şubatta sona eren OSB’lerdeki ‘bedelsiz arsa devri uygulaması’nı yeniden başlatma kararı aldı. 60 bin yeni istihdam hedefleniyor.

Kaynak: Taraf

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yatırım yapanlar için bedelsiz arsa tahsisi uygulamasına yeniden başlanacağını bildirdi.

Önümüzdeki hafta bir yasanın içinde konunun parlamentoya geleceğini belirten Ergün, bu uygulamanın yatırım taleplerini arttıracağını söyledi.

Bakan Ergün, “6 Şubat 2004 tarihinde 5084 sayılı kanunla 54 ildeki OSB'lerde tahsis edilmemiş parseller yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edilmişti. Altı yıllık uygulamanın süresi 6 Şubat 2010 tarihinde sona ermişti. Bakanlığımıza yatırımcılardan gelen yoğun talep üzerine bu süreyi uzatma kararı aldık” dedi.

 

6358 yatırımcı başvurdu

Altı yıllık sürede yatırımlar açısından çok olumlu neticeler aldıklarını belirten Ergün, “Bu süre içerisinde 54 ilde yer alan 115 adet OSB'de 6358 yatırımcı, bedelsiz arsa tahsisi talebinde bulundu. Bunlardan 2660 adedi yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edilmiş, tahsis edilen parsellerden 580 adedinde inşaata başlanmıştır. 1126 adet parselde de üretime geçilmiştir. 953 adet parsel de proje aşamasında” diye konuştu.

 

Ar-Ge ve ihracat üssü hedefi

OSB'lerdeki bedelsiz arsa uygulaması için yeni bir düzenlemeye gitme kararı aldıklarını ifade eden Bakan Ergün, şöyle devam etti:

“OSB'lerde arsa tahsislerinin yine bedelsiz olarak yapılabilmesine imkân tanıyacağız. Bu süreyi uzatacağız. Hazırlıklarımızı tamamladık. Önümüzdeki hafta parlamentodaki bir yasanın içerisine koyduğumuz zaman böylece OSB'lerde yeni yatırımcılar için bedelsiz arsa tahsisleri devam etmiş olacaktır. OSB'lerdeki yatırım talebinin bu düzenlemeyle birlikte artacağına inanıyorum.

Tüm bu çalışmalarımızla OSB'leri cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye'de artık Organize Sanayi Bölgeleri'nin imajı değişmelidir.

Bu bölgeleri ‘Ar-Ge ve ihracat' üssü haline getirmek bakanlık olarak en önemli hedeflerimiz arasındadır. Organize Sanayi Bölgelerimiz, Türkiye ekonomisinin dünyaya açılan kapısı olmalıdır. Son dönemde yaptığımız çalışmalar bu amaca hizmet eder niteliktedir.”

 

1126 işletmede 50 bin yeni istihdam yaratıldı

OSB'lerdeki bedelsiz arsa uygulamasının hangi illerde devam edeceğine Bakanlar Kurulu'nun karar vereceğini belirten Bakan Ergün, üretime geçilen 1126 işletmede 50 bin yeni istihdam sağlandığını açıkladı.

Bakan Ergün, “Tüm tahsisler üretime geçtiğinde 66 bin ilave istihdam sağlamayı hedefliyoruz. OSB ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS) Türkiye'nin sanayileşmesinde önemli rol oynamaktadır. Gerçekten devlet ve hükümet olarak buralara önemli destek ve katkılar sağlıyoruz. Mesela KSS'ler için altyapısının tamamını kredilendirme, üstyapısının, dükkânların yüzde 70'ine kadar kredilendirme imkânımız var.

Bu kredilendirme kalkınmışlık düzeylerine göre yüzde 1 ve yüzde 6 faizle iki yılı ödemesiz toplam 11 ile 15 yıl geri ödemeli şekilde yapılmaktadır. Esnaf ve sanatkarımızın işyeri sahibi olabilmesi için bu büyük bir fırsattır. Aynı şey OSB‘ler için de yapılmaktadır.

Yine OSB'ler için de kalkınmışlık düzeylerine göre yüzde 1 ve yüzde 6 faizle altyapısının yapılması ve ayrıca kalkınmada öncelikli illerdeki OSB'lere kamulaştırılma kredisi de açılmaktadır. Bölgesel özelliklere göre iki ile beş yıl ödemesiz, toplam 15 yılda geri ödemeli” diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz