maritbet girişmaritbet
Muğla 2B arazi miktarında 3'üncü sırada yer alıyor!

Muğla 2B arazi miktarında 3'üncü sırada yer alıyor!

Muğla Defterdarı Mustafa Kılıçaslan kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazi sıralamasında Muğla'nın İstanbul ve Antalya'dan sonra üçüncü il olduğunu söyledi

Muğla Defterdarı Mustafa Kılıçaslan kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazi sıralamasında Muğla'nın İstanbul ve Antalya'dan sonra üçüncü il olduğunu söyledi. Muğla'da halen devam eden 2B çalışmaları hakkında bir toplantı gerçekleştiren Kılıçaslan, kadastro çalışmalarının devam ettiğini belirterek Muğla'da 2B kapsamına giren arazi alanının 25 bin hektara ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Kılıçaslan açıklamasında orman vasfını yitirmiş arazilerin hak sahiplerine satışını öngören 2B yasası kapsamında bugüne kadar 13 bin hektar alanda 18 bin başvuru yapıldığını da sözlerine ekledi.
 
Muğla'da 2B alanlarının belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Kılıçaslan, "Muğla'nın tamamında kadastro çalışmalarının sonuçlanmasının ardından yaklaşık 25 bin hektar 2B arazisine ulaşmayı hedefliyoruz. Muğla genelindeki 2B arazilerinin yaklaşık yüzde 90'ının tarım arazisi ve bu arazileri kullanan kişilerin büyük bir kısmının herhangi bir hukuki nedenle mülkiyet hakkını elde edememiş orman köylüsü durumundaki kişilerden oluşuyor. Muğla, İstanbul ve Antalya'dan sonra değer bakımından en önemli üçüncü il konumunda. Yasa kapsamında, Muğla'da bugüne kadar 18 bin başvuru yapıldı ve halen başvuru yapılmaya devam ediliyor" dedi.
 
Yasanın 3 farklı kategoride uygulandığın kaydeden Kılıçaslan, "Birinci grupta yasanın yürürlüğe girdiği tarihte özel veya tüzel kişiler adına tapusu olan, ancak geçmişte kadastro çalışmaları esnasında 2B şerhi konulan araziler bulunuyor. İkinci grupta, geçmişte şahıslar adına tapulu olan, ancak daha sonra yapılan orman kadastro çalışmaları esnasında orman olduğu gerekçesi ile tapuları iptal edilen alanların, yine orman idaresi tarafından 2B'lik alan ilan edilmesi sonrası eski tapu sahiplerine iadesini içeriyor.
 
Üçünü grupta ise 2B kapsamında orman niteliğini kaybetmiş alanlarda 2009 yılından beri yapılan güncelleme ve kadastro çalışmaları sonucu hazine adına tapu kayıtları oluşan, fakat beyanlar hanesinde kullanıcı olarak tespiti yapılan arazilerin kullanıcılarına satışının yapılmasından oluşuyor. Bu gruba giren arazilerin satışı rayiç bedelin yüzde 70'i, satış bedelinin peşin ödenmesi durumunda yüzde 20 indirim, en az yarısının ödenmesi durumunda yüzde 10 indirim, 3-4 yıla kadar faizsiz taksit imkânı, harç ve damga verisinden muafiyet, son beş yıl içinde ödenen ecrimisil bedeli kadar da indirim imkânı sağlanıyor" diye konuştu.
 
HER 2B ARAZİSİ SATILMAYACAK
 
2B satışlarında öncelikle hak sahiplerinin başvurması gerektiğinin altını çizen Kılıçaslan, "Başvurularının ardından bu alanlar inceleme sürecine tabi olacaklar. ÖÇK bölgesinde satılması uygun görünmeyen taşınmazlarda bulunuyor. Bunlar askeri yasak bölgeler, mutlak bölgeler, göl hafızsında olan yerlerdir ve bu yerler satılmayacak. Yasa ilk 6 ay başvuru süreci ikinci 6 ay satışların sonlandırma süreci. Bu yüzden vatandaşlarımız acele etmesinler. 30 Ekim son başvuru günü başvurusunu yapsınlar ve beklesinler aksi takdirde hak sahipliği kalmıyor" dedi.
 
Hakan Gürel / Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

Mega yatlar Bodrum'da yakıt ikmali yaptı!
  • 23.07.2022 00:42

Mega yatlar Bodrum'da yakıt ikmali yaptı!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde iki mega yata yakıt ikmali yapıldı. ...

Muğla'da bazı alanlar, kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi!
  • 23.07.2022 00:40

Muğla'da bazı alanlar, kesin korunacak hassas alan olarak tescillendi!

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Hisarönü, Turgut, Orhaniye mahalleleri ve çevresi ...

Şahin çifti yeni yuvalarına kavuştu
  • 31.08.2021 17:31

Şahin çifti yeni yuvalarına kavuştu

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınında evleri yanarak kullanılamaz ...

2B’de sona gelindi
  • 13.02.2012 16:21

2B’de sona gelindi

TBMM’ye sunulan 2B arazi çalışmalarında sonuca varıldı ...