maritbet girişmaritbet
Mehdi Eker, "Yatırım için ilk saldırılan yer, tarım arazileri"

Mehdi Eker, "Yatırım için ilk saldırılan yer, tarım arazileri"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yatırım yapmak isteyenlerin gözünü ilk önce tarım arazilerine çevirdiğini kaydetti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaşam kaynağı olan toprağa hiçbir canlının insan kadar zarar vermediğini ifade ederek, yatırımlar yapılırken de ilk saldırılan yerin birinci sınıf tarım arazileri olduğunu söyledi.

Eker, 5 Aralık Dünya Toprak Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de 60 yıl önce kanunla çkarılan ancak 2-3 yıl kutlandıktan sonra unutulan Toprak Bayramı'nı tekrar gündeme getirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Kentleşme, büyüme, istihdam, sanayileşme, ekonomik refah artışı için yatırımlar yapılırken ilk saldırılan yer, en kolay ulaşılan, yola en yakın, sulu, birinci sınıf tarım arazisi. Herkes gözünü oraya dikmiş. Öyle bir baskıyla gelirler ki üstünüze, toprağı savunmak istediğinizde sanki kalkınmaya, büyümeye, sanayileşmeye karşıymış gibi suçlanırsınız. Ne hazin değil mi? Sadece bizde değil, tüm gelişmekte olan ülkelerde problem bu. Bu, modern zamanların bulaşıcı hastalığıdır.” Eker, Türkiye'de 3 milyon tarım işletmesi, 32.5 milyon parsel, 40 milyon hissedar bulunduğunu ve her işletmenin en az 10 parça olduğunu belirterek, bu bölünmüş yapıyı sosyal sorunlar yaratmadan, vatandaşlara bu konunun önemini anlatarak düzeltebileceklerini söyledi.

2015'de 2 milyon hektar alanın toplulaştırması yapılacak

10 yılda 4.5 milyon arazinin toplulaştırılması tamamlandığını, önümüzdeki yıl yaklaşık 6.5 milyon hektarın toplulaştırmasının beteceğini belirten Eker, “Geriye baktığımızda, 41 yılda sadece 450 bin hektar yapılmış, yani 10 yılda 40 yılda yapılanın 10 katını yaptık” dedi.

Türkiye'deki 24 milyon ekilebilir tarım arazisiyle ilgili 528 milyon data kullandıklarını dile getiren Eker, hangi üretim havzasında, hangi ürünün belirli verimlilik düzeyinde yetiştirilebileceğini tespit ettiklerini anlattı. Bakan Eker, 32.5 milyon parselin tamamının dijital ortama aktarıldığını, Parsel Tanıma Sistemi sayesinde 81 il ile yaklaşık 900 ilçenin tarımsal ve hayvansal verilerine ulaşılabileceğini bildirdi. Eker, ovaların korunmasının, Türkiye'nin tarım arazilerinin sigortası olduğuna işaret ederek, “Toprağımızı bölmeyeceğiz ki bölecek ekmeğimiz olsun” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji de küresel gıda üretiminin yüzde 95'inin topraktan sağlandığını, buna rağmen dünyadaki toprakların sürekli artan tehdit altında olduğunu söyledi. Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan bulunduğuna işaret eden Shoji, gıda güvenliğini ve yeterli beslenmeyi sağlamak için paradigma değişimi gerektiğine dikkati çekti. Shoji, sürdürülebilir arazi yönetimiyle ekin, otlak ve ormanları içeren arazilerin yüzde 30 arttırılması için Türkiye ile işbirliğini güçlendireceklerini ifade etti.

‘En önemli sorun tarımsal arazilerin amaç dışı kullanımı'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da açıklamasında, Türkiye topraklarının en önemli sorununun, tarımsal arazilerin amaç dışı ve yanlış arazi kullanımından kaynaklanan erozyon, tuzluluk ve çoraklaşma olduğunu belirtti. Bayraktar, başta toprak olmak üzere doğal kaynakların bilinçsizce kullanımı ve bunun sonucunda meydana gelen kayıpların ürkütücü boyutlara ulaştığını, her yıl 1.4 milyar ton toprağın erozyonla kaybolup gittiğini kaydetti. Bayraktar, toprak ve su kaynaklarının korunması için öncelikle ayrıntılı toprak etütlerinin tamamlanması, gerektiğini söyledi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mısır'la ilk adım ekonomide atılacak!
  • 08.07.2016 09:37

Mısır'la ilk adım ekonomide atılacak!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, “İkili ilişkilerde yumuşama sağlana ...

'Bitki ıslahında son teknoloji kullanılacak'
  • 25.03.2015 14:58

'Bitki ıslahında son teknoloji kullanılacak'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Biyoteknoloji Araştırma Merkezi ile bitki ...

Mehdi Eker, "Yatırım için ilk saldırılan yer, tarım arazileri"
  • 06.12.2014 11:56

Mehdi Eker, "Yatırım için ilk saldırılan yer, tarım arazileri"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yatırım yapmak isteyenlerin gözünü ...

Dünyanın en büyük geofit bahçesi Yalova'da açılıyor
  • 02.04.2014 09:25

Dünyanın en büyük geofit bahçesi Yalova'da açılıyor

Türkiye’nin soğanlı ve yumrulu süs bitkisinden oluşan genetik kaynağın koruma al ...

Yalova'da Türkiye Geofit Bahçesi'nin temel atma töreni yapıldı
  • 21.01.2014 09:42

Yalova'da Türkiye Geofit Bahçesi'nin temel atma töreni yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yalova'da temeli atılan Türkiye Ge ...

Recep Tayyip Erdoğan'dan Van'a AVM yatırımı yapın çağrısı
  • 27.10.2013 14:33

Recep Tayyip Erdoğan'dan Van'a AVM yatırımı yapın çağrısı

Van’ın Dünya zincirine bağlı tek oteli 5 yıldızlı Elite World Van Hotel’in resmi ...