maritbet girişmaritbet
İzmir-İstanbul Otoyolu'ndan önce arsa spekülatörleri işe başladı

İzmir-İstanbul Otoyolu'ndan önce arsa spekülatörleri işe başladı

İzmir-İstanbul Otoyolu inşasına başlanacağı haberleri arsa spekülatörlerini harekete geçirmeye yetti.

Yatırım tutarı 6 milyar doları bulacak otoyol projesi güzergahında arazileri ucuza kapatıp yüksek kamulaştırma bedeli almak isteyenlerin, bunların sahiplerini arayıp buluyor. Otoyol güzergahının geçeceği arsaları satın alıp daha yüksek kamulaştırma bedeli almak isteyen spekülatörlere karşı, yurttaşlar da arsalarını satmamaları konusunda uyarılıyor.

İzmir-İstanbul Otoyol Projesi güzergahında arsası bulunan yurttaşların arazilerini satın almak isteyen bazı kimselerin telefonla arayarak ya da evlere giderek çalışma başlattığı öğrenildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan mülk sahipleri, arsalarını satın almak isteyen kimi çevrelerin kendileriyle temasa geçtiklerini ve satmaları konusunda ısrarcı davranıldığını söyledi.

DENİZ KENARINDA EV VAADİ
Adını açıklamak istemeyen mülk sahiplerinden biri, “Arsalarımızı ucuza kapatıp yatırım yapmak istiyorlar. Bizden ısrarla fiyat talebinde bulundular. Bildiğimiz kadarıyla kendileri de bölgeyi etüt etmiş, kafalarında bir fiyat var. Bu şekilde arsa sahibi diğer ailelere de ulaşıldığını biliyoruz” dedi. Bir diğer arsa sahibi ise, kendilerine deniz kenarında ev vaadinde bile bulunulduğunu belirterek, ısrarcı tutumlar karşısında endişe duyduklarını da kaydetti. Arsa sahipleri, bölgede çeşitli ölçümlerin yapıldığını, ancak kendilerine kamulaştırma ile ilgili henüz resmi bir bildirim yapılmadığı bilgisini de verdiler.
 
DENİZLİ: FIRSATÇILAR OLACAKTIR
İzmir-İstanbul Otoyol Projesi'nin İzmir'den başlamasına öncülük eden İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli ise, bölgede büyük bir ekonomik canlılık yaşanacağı için fırsatçılarının da olacağını belirterek, yurttaşların bu tür spekülatif hareketlere izin vermemeleri gerektiğini dile getirdi. Denizli, sadece yolun geçtiği değil, yolun kenarında olacak arazilerin de değerleneceğine dikkat çekerek yurttaşların ısrarcı tavırlardan rahatsız oldukları takdirde hukuk mekanizmasını kullanabileceklerini kaydetti.
 
HARİTA MÜHENDİSLERİ DE UYARACAK
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) İzmir Şubesi Başkanı Selçuk Savcı ise, birtakım rant çevrelerinin bulunduğunu belirterek “Otoyol gibi büyük projelerde güzergahtaki masum yurttaşlar bazı açıkgözler tarafından kandırılmaya çalışılıyor. Onların elinden çok az bedelle aldıkları arsaları kamulaştırma aşamasında daha yüksek bedellere satıyorlar. Yurttaşların ikaz edilmesi çok önemli. Biz de oda olarak güzergahtaki arsa sahiplerine bu durumu anlatmaya çalışacağız” diye konuştu. Sözkonusu spekülatörlerin yolun geçeceği arsaları öğrenerek etüt çalışması bile yaptığını anlatan Savcı, ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
 
ALTUN: SAHİBİ KİMSE MUHATAP O
Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Erol Altun da, kamulaştırılacak arsaların tespit edilmekte olduğunu belirterek, alım ve satımın bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Altun, projenin sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini ve müteahhit firmanın kredi görüşmeleri bitince başlayacağını aktararak, “Biz kamulaştırma yaparken mal sahibi kimse onunla muhatap oluruz” dedi.
 
KAMULAŞTIRMA KANUNU YURTTAŞLARIN LEHİNE
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın “Proje hem İstanbul'dan hem İzmir'den başlayacak. Ortada bitecek” demesinin ardından uyarı yapan HKMO'nun o dönemki başkanı Muhittin Selvitopu, kanunda yapılan değişiklikle karşılıklı pazarlık ilkesinin getirildiğini söylemişti.
 
Kamulaştırma Kanunu'nun 2001 yılında değiştirilmesiyle, kamulaştırma yapacak idare tarafından gizli değer tespiti yapıldığını bu değerin üstüne yasal olarak izin verilmediği bilgisini vermişti. Selvitopu, yasa değişikliği ile birlikte kamulaştırma yapılacak arsaların sahipleri ile uzlaşmanın esas alındığına ve pazarlık şansıyla mal sahibinin haklarının genişletildiğine dikkat çekmiş ve şu bilgileri vermişti:
 
“Daha önce devlet araziyi kamulaştırıp mal sahibine cüzi bir miktar veriyor ve bunların büyük bölümü mahkemelik oluyordu. Arazinin gerçek kıymeti ile devletin belirlediği ücret arasında çok büyük farklar oluyordu. Şimdi ise uzlaşma sağlanamazsa bu durumu şahıslar değil, idare yargıya götürüyor.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkent’te arsa spekülatörleri yeniden ortaya çıktı!
  • 20.04.2016 11:56

Başkent’te arsa spekülatörleri yeniden ortaya çıktı!

Yatırım yapmak isteyenleri yüksek kazanç vaadiyle kandıran arsa spekülatörleri b ...

İstanbul-Ankara hızlı tren bileti kaç lira olacak
  • 20.11.2013 10:14

İstanbul-Ankara hızlı tren bileti kaç lira olacak

Ankara-İstanbul hızlı treninin 2014 Şubat ayında açıklaması bekleniyor ve bilet ...

Marmaray’la hangi semtlerin gayrimenkul fiyatları uçuşa geçti
  • 29.10.2013 09:39

Marmaray’la hangi semtlerin gayrimenkul fiyatları uçuşa geçti

Asrın projesi İstanbul’un tarihi semtlerinde gayrimenkul fiyatlarına rekor prim ...

Bütün yollar Marmaray’a çıkıyor, boğazın iki yakası 29 Ekim'de birleşiyor
  • 28.10.2013 08:52

Bütün yollar Marmaray’a çıkıyor, boğazın iki yakası 29 Ekim'de birleşiyor

Yenikapı’daki neolitik köyün üzerinde yükselen Marmaray’ın ana istasyonu dün gaz ...

Binali Yıldırım: Marmaray'a kardeş bir proje geliyor!
  • 02.09.2013 15:24

Binali Yıldırım: Marmaray'a kardeş bir proje geliyor!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'a kardeş yen ...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için kesilen ağaçların yenisi hemen dikilmelidir!
  • 17.07.2013 08:44

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için kesilen ağaçların yenisi hemen dikilmelidir!

3. Köprü'nün yapımın sırasında yol ve köprü ayaklarının oturduğu alanlarda 480 h ...