maritbet girişmaritbet
Florya Şenlikkköy Mahallesi'nin imar planı değişti

Florya Şenlikkköy Mahallesi'nin imar planı değişti

Florya Şenlikköy Mahallesi’ndeki 34 bin 353 metrekarelik askeri alanın imar planı 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca değiştirildi.

Çevresinde villa konseptinde iki kat imar hakkı bulunan araziye plan değişikliği ile 4 kat yükseklik ve emsal artışı getirilmişti. Bu değişiklikle araziye 429 yeni konut eklenecekti.

Bakırköy Belediyesi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nde değişikliğin iptali yönünde dava açtı. Mahkeme bilirkişi raporuna uyarak yapılan değişikliğin üst ölçekli meri (yürürlükte olan) çevre düzeni planına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Florya'daki arazi, İstanbul'da askeri arazilerin şehir dışına çıkarılmasıyla birlikte ortaya çıkan çok sayıda boş alandan biriydi. 34 dönümlük arazi, Florya Atatürk Ormanı ve E-5 karayolunun yakınında yer alıyor. Arazi, imar planında askeri alan fonksiyonunda bulunuyordu. 2005 tarihli imar planlarında, söz konusu bölge için “2565 sayılı askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgesi yasası ile yönetmeliklerine uyulması gerekli alanlardır. Bu alanların Milli Savunma Bakanlığı'nın programı dahilinde askeri alan dışına çıkarılması halinde boşalan alanlara öncelikle sosyal donatı alanı teklif edilecektir” şeklinde plan notu yer alıyordu.

BAKANLIK DEĞİŞTİRDİ

5 Mayıs 2015'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliğine gitti. Askeri alan fonksiyonu kaldırılarak konut alanı fonksiyonu getirildi. Ayrıca bir cami, sosyal tesis ve park alanları da ayrıldı. Parselin çevresi ayrık nizam, maksimum yükseklik iki kat ve imar emsali 0.50 yapılaşma şartlarındaydı. Fonksiyon değişikliği ile birlikte yeni imar planında yükseklik 4 kata çıkarılırken emsal de 1.25 olarak belirlendi. Bakırköy Belediyesi, yeni planın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Mahkeme, bilirkişi incelemesi istedi. Bilirkişi, emsal ve yükseklik artışlarının bölgeye yoğunluk getirdiğini, çevre düzeni planında parsellerin kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanları kapsamında kaldığını, üst ölçekli planlara uyumlu olmadığı, konut kullanım alanı fonksiyonu ile yakın çevreye nüfus ve yapı yoğunluğu getirdiği ve bu haliyle şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına uygun olmadığı tespitini yaptı.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rapora itiraz ettiyse de mahkeme yapılan itirazın raporu kusurlandırıcı nitelikte görmedi. Mahkeme 30 Kasım 2016 tarihli kararında bilirkişi raporuna uyarak değişiklik planını iptal etti.

Kararda şöyle denildi: “Plan değişikliğini zorunlu kılan gerekçelerin plan raporunda belirtilmemiş olması, sosyal donatı ile konut alanları arasında dengenin gözetilmemesi ve 1/100 bin ölçekli meri çevre düzeni planına fonksiyon yönünden uyumlu olmaması nedeniyle dava konusu plan değişikliklerinde şehircilik ilkeleri ve imar mevzuatına uyarlılık bulunmamıştır.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Florya Şenlikkköy Mahallesi'nin imar planı değişti
  • 27.02.2017 08:05

Florya Şenlikkköy Mahallesi'nin imar planı değişti

Florya Şenlikköy Mahallesi’ndeki 34 bin 353 metrekarelik askeri alanın imar plan ...

Bakırköy’de 4.2 milyon liraya satılık değerli arsa!
  • 08.03.2016 12:33

Bakırköy’de 4.2 milyon liraya satılık değerli arsa!

İstanbul Bakırköy’de Şenlikköy Mahallesi’nde yer alan arsa niteliğindeki taşınma ...