maritbet girişmaritbet
Erzurum’da yüksek arsa fiyatları, inşaat sektörünü olumsuz etkiledi!

Erzurum’da yüksek arsa fiyatları, inşaat sektörünü olumsuz etkiledi!

Bekmez, "Erzurum'daki arazi ve mülk fiyatlarının yükselmesi, büyük bir sorun olarak gözüküyor. Araz fiyatlarının artması inşaat üretimini azaltıyor. Neticede binalar, apartman daireleri, dükkanların değerleri çok artıyor. Ayrıca bu artıştan dolayı insanlar bina yapamıyor" dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bekmez, kentteki arazi ve mülk fiyatlarının artmasının inşaat sektörünü etkilediğini belirterek, "Yatırımcılar başka illere gitmek zorunda kalıyor" dedi. Bekmez, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, göreve başladıklarında "dönüşüm" adı altında üç ana hedef koyduklarını anımsatarak, bu hedeflerin gerçekleşmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bunların yatırım ortamı, insani ve ticari altyapının dönüşmesi olduğunu vurgulayan Bekmez, "Ticari altyapının dönüşmesinden kastımız, ticaretin rahat ve kolay yapılabilmesi için gerekli altyapının sağlanması. Yani hem yurtiçi hem yurt dışı. Mesela gümrüklerin düşürülmesi, yolların açılması, lojistik merkezlerin açılması. Erzurum'da ticaretle ilgili ne varsa bunların dönüşmesi gerekiyor" diye konuştu. Yatırım olarak da Erzurum'un yatırıma uygun alanlarının tespit edilip, insanlara sunulmasını öneren Bekmez, şöyle devam etti:

"Üçüncüsü de insani altyapının dönüşmesi. Erzurumluların, hepimizin yatırımcıya bakış açısının daha pozitifleşmesi, daha iyi yaklaşılması gerektiğini söylemiştik. Bunun kentte bir sorun olduğunu herkes biliyor. Yatırımcılara çok iyi gözle bakılmadığı herkesin malumu. Çok önemli şikayetler var. Erzurum'daki arazi ve mülk fiyatlarının yükselmesi, büyük bir sorun olarak gözüküyor. Arazi fiyatlarının artması inşaat üretimini azaltıyor. Neticede binalar, apartman daireleri, dükkanların değerleri çok artıyor. Ayrıca bu artıştan dolayı insanlar bina yapamıyor. Yani arazi bulamıyorlar ki insanlar bina yapsınlar. Böyle birsıkıntımız var."

2. Organize sanayi bölgesi çalışmaları

Arazi bulamadıkları için kente gelen yatırımcıların başka illere gittiğini ifade eden Bekmez, bunun için 2. organize sanayi bölgesinin açılması konusunda ilk günden beri çok uğraştıklarını söyledi. Yeni organize sanayi bölgesi için belli bir noktaya gelindiğinin altını çizen Bekmez, "Altyapı ihalesi yapılmak üzere. Bu ay yapılması gerekiyordu ancak şu ana kadar yapılmadı. Altyapı ihalesiyle beraber yatırımcılara tahsis edilmesini biz baştan beri savunuyoruz. Organize sanayi bölgesi olduğu için 6. bölge teşviklerinden faydalanıyor. Buraya yatırım yapacak kişiler bu teşviklerden yararlanabilecek" şeklinde konuştu.

Ticari altyapılardan ziyade Ehrzurum'da özellikle gayrimenkul ve mülklerin çok pahalı olduğun belirten Bekmez, şunları kaydetti;

"Yeni yerleşim alanlarının, yine imar alanlarının belediyeler tarafından bir an önce açılması gerekiyor. Bu konuda sıkıntı var. 2003 yılında Kayakyolu'nda 3 dönüm araziyi 45 milyara devretmiştik. Şu anda o arazinin fiyatı 3 trilyon. Bir belediyemiz bir yeri ihaleye çıkardı. Dönümü neredeyse bir trilyona geliyor. Bu korkunç bir para. Yani Erzurum'da bir daire için 75-80 milyar arsa parası vermek Erzurum şartlarında çok acı verici bir durum. Bir daireyi 300 bin lira verip alabiliyorsunuz. Aslında Türkiye'nin en geniş arazisine sahip bir şehir. Herkesin kendi avantajlarını kullanması lazım. Arazimiz genişse biz bu arazi avantajını kullanmamız gerekiyor. Antalya'nın havası, denizi güzel onu satıyor, biz de arsamızı satmamız gerekiyor ki rekabet edebilelim. Eğer elimizdeki serveti sermayeye çeviremezsek insanlar başka illere göçer, göçü engelleyemeyiz."

Ayşe Yıldız/AA 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin büyük depremleri!
  • 02.03.2023 14:27

Türkiye'nin büyük depremleri!

1924'te Erzurum'da gerçekleşen depremden günümüzde Kahramanmaraş merkezli deprem ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

 Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!
  • 03.02.2022 14:23

Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!

Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen seferlerine yeniden başlayan Turistik Doğ ...

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi "Palandöken"
  • 19.02.2021 09:32

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi "Palandöken"

Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 3'üncü uzunluktaki pistiyle kayakseverlere 15 ...

Erzurum kentsel dönüşüm konutları teslim edildi!
  • 21.10.2020 17:26

Erzurum kentsel dönüşüm konutları teslim edildi!

Erzurum Büyükşehir Belediyesince Yakutiye ilçesi Kavak Mahallesi'nde yapımı tama ...

Erzurum’un rengarenk mahallesi
  • 07.08.2019 11:51

Erzurum’un rengarenk mahallesi

Erzurum’da yıkılmaya yüz tutmuşken onarılarak rengarenk hale getirilen evler ilg ...