maritbet girişmaritbet
Arsa alacakların dikkatine!

Arsa alacakların dikkatine!

Arsa, her zaman kâr getirisi en yüksek gayrimenkul araçlarından biridir.

Arsa, her zaman kâr getirisi en yüksek gayrimenkul araçlarından biridir. Kuşkusuz, bunun için doğru adımları atmak gerekiyor. Bugünlerde bir arsaya yatırım planlıyorsanız ve Çorlu, Silivri, İznik, Kırklareli için bir yatırım planınız varsa bu haberi mutlaka okuyun

Arsa, geçmişte olduğu gibi bugün de ve gelecekte de gayrimenkulde en fazla kâr getirisine sahip yatırım araçlarından biri olacak. Tabii, orta vadeli bir beklentiyi göze almanız durumunda. Peki, bugünlerde İstanbul ve çevresinde neler oluyor? Fiyatlar hangi seviyeyi zorlamaya başladı? Nereye yatırım yapmak daha kârlı? Diyelim ki nereden arsa alacağınıza karar verdiniz, peki daha sonra kötü bir sürprizle karşılaşmamak ve gelecekte yüksek düzeyde prim yapmasını garantilemek açısından hangi temel adımları atmak gerekiyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, tüm bu adımları ve bugünlerde Çorlu, Silivri, İznik ve Kırklareli'nden yatırım planlıyanlar için bölgedeki arsa hareketlerini anlattı

ÇORLU'YA KANAL PROJESİ BEREKETİ

Altın Emlak Çorlu Ofisi Yöneticisi Murat Com'un açıklamalarına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'kanal projesi' bölgede tam anlamıyla bir hareketlilik yarattı. Özellikle arsaya yönelik talep oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmış durumda. Fiyat seviyelerine gelince... Com, arsa fiyatlarının imar durumuna göre fark ettiğini ifade ediyor ve ekliyor:

"Konut imarlı arsalarda metrekare fiyatları 800 dolar civarında seyrediyor. Ticari imarlı arsalarda fiyat seviyesi 1.250 liraya kadar çıkıyor."

SİLİVRİ DE KANAL'DAN BESLENDİ

Silivri, Başbakan'ın açıkladığı 'kanal projesi'nin etkilerini hisseden bir başka bölge. Altın Emlak Silivri Ofisi'nden Cengiz Şengün, kanal projesinin açıklanmasından sonra Silivri'de taleplerin yüzde 60'dan fazlasının arsaya yoğunlaştığını söylüyor. Fiyat seviyesi ise 100 liradan başlıyor 400 liraya kadar çıkıyor. Ancak, merkezden uzaklaştıkça fiyatlarda oldukça yüksek oranlı düşüş gözleniyor. Mesela merkeze yakın yerlerde tarla vasfındaki gayrimenkullerde fiyatlar 35 liradan başlıyor. Ortalama olarak en yüksek fiyat ise 55 lira. Fiyatlar arasındaki bu farklılık ise arsanın vasfı ve merkeze yakınlığından kaynaklanıyor.

İZNİK'İN KÖYLERİNE KAÇIŞ

İznik, Altın Emlak Bursa İznik Ofisi'nden Abdullah Balcı'nın açıklamalarına göre talepte ilginç bir yapıyı ortaya koyuyor. Balcı'nın tespitleri talebin merkezden çok köylere doğru kaydığını gösteriyor. Balcı'nın gösterdiği neden ise, İznik köylerinin büyükşehirlerin stresli ortamından uzaklaşmak isteyenler için konumu ve doğası nedeniyle cazip olanaklar sunuyor olması. En fazla talep gören köyler ise Göllüce, Yörükköy ve Ömerköy. Bu yüksek talebin, fiyatlardaki yansıması ise şaşırtıcı şekilde henüz düşük seviyelerde. Balcı'nın gözlemlerine göre, İznik Merkez'de arsaların metrekare fiyatı 250 lira civarında seyrediyor. Köylerde ise arsaların 1.000 metrekaresi 5 bin lira ile 25 bin lira arasında değişiyor.

KIRKLARELİ'NDE TARLA FİYATI BİLE YÜZDE 50 ARTTI

Kırklareli, arsa satışlarında en büyük hareketliliği yaşayan bölgelerden biri. Altın Emlak Kırklareli Ofisi'nden Oktay Buzol'un açıklamalarına göre, arsaya talep o denli yoğunki tarla vasfında olan gayrimenkullerin fiyatları bile yüzde 50'lere varan artış eğiliminde. Buzol'a göre, ana nedenlerden biri, üniversitenin gelmesiyle beraber burada yerleşecek 30 bin öğrencinin şehirdeki imar faaliyetlerini hızla artırıyor olması. Bu da yapılaşmaya müsait arsalara talebi pompalıyor.

Kırklareli merkezde arsaların metrekare fiyatları 200 lira ile 250 lira civarında seyrediyor. Tarlalarda ise dönüm fiyatı 10 bin liradan başlayıp şehre yaklaştıkça 50 bin liraya kadar çıkıyor.

Tarlalarda fiyat artışındaki ana kriter tarlanın şehre yakınlık.

Bu arada Kırklareli Babaeski Yolu'nu en çok talep gören yerlerden biri olarak gösteren Buzol, burada fiyatların 30 bin liradan başladığını ve 50 bin liraya kadar yükseldiğini söylüyor.

----------------------------------

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bugünlerde arsa yatırımı planlayanlar için bir kılavuz hazırladı. Erilkun'un açıklamalarına göre, bir arsa alırken atılacak adımlar şöyle olmalı:

- Öncelikle imar durumunun ilgili belediyeden öğrenilmesi gerekiyor.

- İkinci adım arsa üzerinde sahiplik durumunun incelenmesi olmalı.

- Arsanın yerini doğru bir şekilde tespit etmek en önemli adımlardan biridir.

- Satın alacağınız arsa üzerinde borç gözüküp, gözükmediğini mutlaka inceleyin.

- Kötü bir sürpriz olarak satın alacağınız arsa başkaları tarafından işgal edilmiş olabilir. Sonradan uğraşmamak için satın almadan önce bu problemin giderilmesini sağlayın.

- Altyapı ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı önemli bir diğer detaydır. Belediye hizmetlerinin ne ölçüde ulaştığını araştırın.

- Arsanın konum yönünden ulaşılabilirliği, ileride ne kadar değer kazanacağını gösteren unsurlardan biridir.

- Tüm bu adımları tek tek uygulasanız bile bölgeyi ve gelişme potansiyelini bilen bir emlak müşaviriyle çalışmanın her zaman temel adım olacağını unutmayın.

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul’a yakın bütçe dostu arsalara ilgi büyük!
  • 11.01.2022 09:19

İstanbul’a yakın bütçe dostu arsalara ilgi büyük!

Son dönemde satılık konutlarda fiyatlar, ortalama yüzde 50 arttı. Bu oran İstanb ...

Konut alamayan arsaya yöneldi
  • 06.01.2022 17:21

Konut alamayan arsaya yöneldi

Son dönemde satılık konutlarda fiyatlar, ortalama yüzde 50 arttı. Bu oran İstanb ...

İzmir’de arsa fiyatları yüzde 178 oranında arttı!
  • 18.10.2021 09:35

İzmir’de arsa fiyatları yüzde 178 oranında arttı!

2019-2021 döneminde arsa fiyatları İzmir’de yüzde 178, Muğla’da yüzde 143, Çanak ...

Hakan Erilkun, TGM Trend Gayrimenkul'ü anlattı!
  • 16.05.2017 13:44

Hakan Erilkun, TGM Trend Gayrimenkul'ü anlattı!

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, firmanın kurumsal yapısını ve ...