maritbet girişmaritbet
Arazinin hazineye ait olduğu 22 yıl sonra ortaya çıktı

Arazinin hazineye ait olduğu 22 yıl sonra ortaya çıktı

Isparta'nın Yenişarbademli ilçesinde 1988 yılında orman alanları sınırlarını belirleme çalışmaları kapsamında 2-B olarak adlandırılan, orman vasfını yitirmiş ve orada yaşayanlara tescil edilen arazilerin 22 yıl sonra gerçekte hazineye ait olduğu ortaya çıkınca, Maliye, arazilerin alımı için dava açtı

 


Isparta'nın Yenişarbademli ilçesinde 1988 yılında orman alanları sınırlarını belirleme çalışmaları kapsamında 2-B olarak adlandırılan, orman vasfını yitirmiş ve orada yaşayanlara tescil edilen arazilerin 22 yıl sonra gerçekte hazineye ait olduğu ortaya çıkınca, Maliye, arazilerin alımı için dava açtı.
 
Orman Kadastro Komisyonu tarafından 14 Eylül 1988'de yapılan tespit çalışmalarında, orman vasfını kaybetmiş (2-B) 19 parça toplam 31 bin 723 metrekare arazi, Hazine adına tescil edilmek üzerine orman sınırları dışına çıkartıldı. Daha sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda da, hazineye devredilmek üzere orman sınırı dışına alınan bu arazilerin, o dönemde kullanıcıları adına tescil edilerek tapuları verildi.

Aradan geçen 22 yıl sonra ise arazilerin hazineye değil, yanlışlıkla vatandaşlara verildiği belirlendi. Bu olayın tespit edilmesi üzerine Maliye, söz konusu arazilere ihtiyati tedbir koyulması ve hazine adına tescil edilmesi için söz konusu arazilerin sahipleri ve varisleri olan 32 kişi hakkında Şarkikaraağaç Asliye Hukuk Mahkemesinde, 'arazilerin zaman aşımı yoluyla kazanılmasına yasal olarak imkan bulunmadığı belirtilerek, tapu kayıtlarının iptali ve hazine adına tescilleri istemiyle' dava açtı.
 
Dava dilekçesinde, Kadastro Kanunu uygulamalarına esas olmak üzere Yenişarbademli ilçesi sınırları içerisinde bulunan ormanların Orman Kanunu uyarınca sınırlarının tespiti ve aynı kanunun 2-B maddesi uygulama çalışmaları yapmak üzere Orman Kadastro Komisyonu tarafından 1988 yılında tespit çalışmalarının yapıldığı ve bu tespitte Orman Kanununun 2-B maddesi uyarınca, hazine adına tescil edilmek üzere orman sınırları dışına çıkartılarak vatandaşlara verildiği belirtiliyor.
 
Dilekçede ayrıca söz konusu arazilerin hazine adına tescili gerekirken, yanlışlıkla vatandaşlar adına tescil edildiği kaydediliyor. Bu yanlışlığın giderilmesi ve hazineye ait arazilerin vatandaşlardan alınarak, hazineye devredilmesi gerekçesiyle dava açıldığı bildiriliyor.
 
''OLAY MAHKEME AŞAMASINDA''
Yenişarbademli Kaymakamı Hayrettin Baskın, şu anda 32 vatandaşın kullandığı arazinin Hazineye ait olduğunun anlaşılması üzerine Maliye tarafından Şarkikaraağaç Asliye Hukuk Mahkemesine dava açıldığını belirtti. Konunun mahkeme aşamasında olduğunu ifade eden Baskın, ''Konunun değerlendirmesini mahkeme yapacak'' dedi.
Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Bahar da, ''sınır belirleme çalışmalarında arazinin hazineye ait olduğu ancak şu vatandaşlar tarafından kullanıldığı yönünde bir not düşülmüş olsaydı bugün bu sıkıntı yaşanmayabilirdi'' diye konuştu.

''MAĞDUR OLDUK''
Davalı Muzaffer Gençer de, 2 bin 625 metrekare tutarındaki arazinin kendilerine ölen babalarından kaldığını ve 4 kardeşe miras edildiğini belirtti. 22 yıldır kendilerine ait olduğunu bildikleri arazinin gerçekte devlete ait olduğunu öğrenince şok yaşadıklarını ifade eden Gençer, olayı kendilerine gelen dava dilekçesiyle öğrendiklerini kaydetti. Hatanın kendilerinden kaynaklanmadığını, o dönemde görevli kişilerce yapıldığını ileri süren Gençer, ''Yıllar önce yapılan hata yüzünden şimdi bizler mağdur oluyoruz. Hatayı yapanlar da yine kendileri. Sıkıntıyı yaşayanlar ise bizler oluyoruz. Benim gibi 31 kişi bu konudan dolayı mağdur'' diye konuştu.
Yıllardır o araziler üzerinde yetiştirdikleri ürünlerle geçimini sağladıklarını söyleyen Gençer, mağduriyetlerinin giderilmesi için devletten yardım beklediklerini kaydetti.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz