maritbet girişmaritbet
AİHM, Türkiye’den gelen 2B arazi davalarını gündemden düşürüyor!

AİHM, Türkiye’den gelen 2B arazi davalarını gündemden düşürüyor!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'den 2B kapsamındaki orman arazilerine el konulmasıyla ilgili gelen şikayetleri gündemden düşürüyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'den 2B kapsamındaki orman arazilerine el konulmasıyla ilgili gelen şikayetleri gündemden düşürüyor. Mahkeme bu kapsamda arazisine el konulan vatandaşların açtığı davayı, tapuların bireylere aynen iade edilmesi imkanı tanıyan bir kanun çıkarıldığı için kabul edilemez buldu.

İstanbul'da miras yoluyla kendilerine kalan tarım arazisi, 6831 sayılı Kanun'un 2(B) bölümü uyarınca Maliye Bakanlığı adına tescil edilen vatandaşlar, herhangi bir tazminat ödenmeksizin mülkiyetlerini kaybetmelerinin mülkiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'den şikayetçi oldu.

Davayı ele alan AİHM, başvuranların mevcut hukuk yollarını tüketmeleri gerektiğini belirterek, başvuruyu kabul edilemez buldu. Gerekçede, mahkemeye başvurmanın ancak iç hukuk yollarını tükettikten sonra mümkün olduğu hatırlatıldı.

Derdest davaların sayısı yüksek

Türkiye'de usulüne uygun oluşturulmuş tapuların iptal edilmesinin yapısal bir problem teşkil ettiğinin gözlemlendiği vurgulanan gerekçede, bu konuda daha önce çok sayıda dava üzerinde karar verildiği ve Mahkeme önünde derdest durumda benzer davaların sayısının da oldukça yüksek olduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili davalarda, Yargıtay'ın içtihadının değiştirildiği, Medeni Kanun'un ''Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan devlet sorumludur'' hükmünü içeren 1007. maddesi uyarınca, devlet orman arazisinin bir kısmında mülkiyeti bulunan bireyler için tazminata yönelik bir hukuk yolunun ortaya çıktığının gözlemlendiği belirtilen gerekçede, aynı zamanda dava açmak için hak düşürücü sürenin, tapunun iptali kararının ilgililere tebliğ edilmesinden itibaren on yıla çıkarıldığı kaydedildi.

6292 sayılı Kanun'un, 18 Nisan 2012'de kabul edilip, 26 Nisan 2012'de yürürlüğe girdiği anımsatılan gerekçede, bu Kanun'un, 2B uyarınca tapuların iptal edilmesinin ardından bireylere aynen iade edilmesi imkanı tanıdığı vurgulandı.

Gerekçede, şöyle denildi:

''AİHM, Medeni Kanun'un 1007. maddesine dayanan hukuk yolunun yaygın kullanıldığı ve 6292 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içerisinde başvuranların arazilerinin kendilerine aynen iadesi talebinde bulunabilecekleri göz önünde bulundurularak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddesi uyarınca, bu hukuk yollarının belirli bir yasal belirlilik düzeyine ulaştıkları, bu hukuk yollarının tüketilebileceği ve tüketilmesi gerektiği görüşündedir. AİHM, bu nedenlerle başvuranların mevcut hukuk yollarını tüketmeleri gerektiğini belirterek, başvurunun kabul edilemez olduğunu beyan etmiştir.''

Aylin Sırıklı Dal -AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Dünyanın gıptayla baktığı projeleri yapıyoruz”
  • 18.08.2020 11:45

“Dünyanın gıptayla baktığı projeleri yapıyoruz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Mühendislik açısından dünyanın ...

2B arazi başvurularına ek süre geliyor
  • 05.03.2017 15:00

2B arazi başvurularına ek süre geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2B arazi başvuruları için ek süre tanıyacaklarını beli ...

Yeni internet yasası ne zaman başlıyor
  • 10.02.2014 14:01

Yeni internet yasası ne zaman başlıyor

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, internet düzenlemesinin ...

AİHM’nin Maria Çiropulos’a ait Etiler'deki arazisinde okul var
  • 18.01.2014 14:33

AİHM’nin Maria Çiropulos’a ait Etiler'deki arazisinde okul var

AİHM’nin Yunan Maria Çiropulos’a ait olduğu yönünde karar verdiği Etiler’deki 13 ...

El Kaide Mirkelam'ın arazilerine el koydu
  • 14.01.2014 11:36

El Kaide Mirkelam'ın arazilerine el koydu

Suriye'de arazilerine el koyulan ailelerin derdini ombudsman da çözemedi, Mirkel ...

2B arazilerinde başvuru sayısı 450 bini geçti!
  • 09.01.2013 10:42

2B arazilerinde başvuru sayısı 450 bini geçti!

2B statüsündeki arazilerini devletten satın almak üzere başvuranların sayısı 450 ...