maritbet girişmaritbet
3. Köprü ve 3. Havalimanı çevresindeki arazilerde fiyatlar uçtu!

3. Köprü ve 3. Havalimanı çevresindeki arazilerde fiyatlar uçtu!

3. Köprü ve 3. Havalimanı daha söylenti halindeyken bile adı geçen bölgelerde arazi fiyatlarının artmasına neden oldu

Türkiye'nin en hızlı gelişen kenti olan ve son yıllarda dünya metropolleri arasında yerini alan İstanbul'un ulaşım sorunu da kentin büyümesiyle paralel bir seyir izliyor. Bu süreçte de İstanbul'a 3. Havalimanı ve 3. Köprü yapılması uzun yıllardan beri gündemde olan konulardı. Ancak bir türlü yeri ve tarihi netleştirilemeyen bu yatırımlar için geçtiğimiz aylarda nerelere yapılacakları konusunda somut adımlar atılmaya başlandı. 

Daha önce söylentileri ile birlikte adı geçen yerleri ihya eden bu yatırımlar yerlerinin belli olması ile birlikte arazi fiyatları 'tavan' yaptı. 

Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının sonucunda havalimanının Karadeniz sahiline kurulmasına karar verildi. İlk etapta 100 milyon yolcu kapasiteli düşünülen havalimanı Başbakan'ın talimatıyla 120 milyona çıkarıldı. Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacak havaalanının 6 pisti bulunacak.Havalimanının, 3. Köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedefleniyor. 

Yeni havalimanı 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre olacak. Yap-işlet-devret modeli ile yapımı planlanan havalimanı ihalesine 2013 yılı bitmeden çıkılacak. 

Arnavutköy sınırları içerisinde bulunan Tayakadın'da yapılması planlanan yeni havaalanının bu bölgede inşasında en önemli etken 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu. 

Bölgedeki en önemli ulaşım kararı, 3. Köprü ile bağlantılı olması düşünülen bağlantı yolu. Bu otoyol, proje alanının güneyinden geçiyor. Ayrıca proje alanı içerisinde, bu yol ile bağlantılı olması düşünülen bir otoyol kavşağı bulunuyor. Kuzey Marmara Otoyolu olarak adlandırılan bu yol, İstanbul'un batı sınırında bulunan Kınalı mevkiinde TEM Otoyolu kavşağında başlıyor. Kömür ocakları mevkiinden devam ederek İstanbul boğazını bir asma köprüyle geçiyor. 

Daha sonra Paşaköy Mevkii'nden geçerek, Gebze civarında İzmir otoyolu ayrımına ulaşıyor. Garipçe ve Poyrazköy, Boğaz çevresinde 3. Köprü'nün ana bağlantı noktaları. Havalimanı maksimum bir milyon nüfuslu yeni bir kentle çevrelenecek. 

Bu süreçte bahsi geçen bölgelerdeki yerleşim yerlerinde arazi fiyatları projelerin açıklanmasıyla zirve yapmış durumda. Bu süreçte prim yapan bölgeler şunlar:

KEMERURGAZ-GÖKTÜRK:

İstanbul'un kent merkezine yakınlığı, sakin yaşamı ve orman havası ile son yıllarda üst gelir grubunun tercih ettiği popüler yerleşim yerlerinden olan Kemerburgaz ve Göktürk, popülerliğini daha da artırıyor. Başbakan'ın genel seçimler öncesinde açıkladığı son dönemde İstanbul'da kurulması gündemde olan yeni şehirle ilgili olarak bölge daha da popüler hale geldi. Çünkü geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da İstanbul'da inşa edilmesi planlanan yeni şehrin, İstanbul'un kuzeyinde Kemerburgaz tarafında olacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından hem markalı konut üreticilerinin hem de yatırımcıların bölgeye olan ilgisi arttı. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Ece Kadıoğlu, İstanbul'un kuzeyinde yer alan Göktürk-Kemerburgaz beldesinin yatırımcıların yeşil ışık yaktığı ve gelişmekte olan yatırım bölgeleri arasında yerini aldığını söylüyor. 

Göktürk bölgesi, doğusunda Kemerburgaz ile komşu, kuzeyinde sulama göleti bulunan ve her yönden Belgrad ormanları ile çevrili olan bir yerleşim merkezi olarak dikkat çekiyor. 

Genellikle üst düzey gelir grubuna hitap eden konut projelerinin inşa edildiği ve gelişimini hızla tamamlayan bir bölge niteliğini taşıyor. İstanbul nüfusu tarafından son yıllarda birincil konut alanı olarak kullanılan Göktürk'te çok uzun yıllar gayrimenkul adına bir gelişim gözlenmediğine işaret eden Kadıoğlu, şehir merkezi dışına yapılmaya başlanan konut projeleri ile Göktürk bölgesinin yıldızının parlamaya başladığını ve üst gelir grubu tarafından talep edilen bir bölge olduğunu vurguluyor. 
Bundan 5-6 yıl kadar önce bölgede arazilerin m2 fiyatları 40-50 TL arasında değişirken bugün büyük arazi bulunamayan bölgede arazi fiyatları m2'de 650 TL'ye kadar ulaşmış durumda. 

TAYAKADIN:

İstanbul'un köyleri arasında yerini alan Tayakadın, 3. Havalimanına ev sahipliği yapacağının açıklanması ile yatırımcıların gözdesi haline geldi. Buradaki arsa fiyatları geçmişte 300-400 TL arasında yerini alırken son aylarda bu fiyat 700-900 TL'lere kadar ulaşmış durumda. 

ARNAVUTKÖY:

İstanbul'da kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerin başında yerini alan Arnavutköy, 3.Havalimanı'na yakınlığı ve 3. Köprü'nün bağlantı yollarının üzerinde yer almasıyla dikkat çekiyor. Bölgede geçmişte 70-100 TL arasında değişen arazi m2 fiyatları son iki yılda 300-4500 TL'lere ulaşmış durumda. Daire fiyatlarının en çok arttığı ilçe olan Arnavutköy'deki değişim oranı yüzde 18 oldu ve ortalama fiyat 63 bin 500 liradan 75 bin liraya yükseldi. İlçede 2010-2011 dönemindeki artış ise yüzde 15 olarak gerçekleşmişti. 

SARIYER:

3. Köprü'nün geçeceği güzergah üzerinde yer alan Sarıyer de son dönemde en çok prim yapan yarlar arasında yerini alıyor. Çılgın Proje olarak da adlandırılan Kanal İstanbul Projesi'nin, kuzeyde Karadeniz kıyısında eski taş ocakları olarak bilinen alanı kapsarken doğuda Sarıyer batıda ise Karaburun'a kadar uzanması planlanıyor. Bu durum da bölgedeki arazi fiyatlarını uçurmaya yetiyor. 

Sarıyer merkez, Kemerburgaz, Göktürk ve Arnavutköy'deki yerleşimlerin bu projenin dışında bırakılacağı hakkındaki söylentilere rağmen Göktürk ve Kemerburgaz bölgelerinin projeye oldukça yakın konumlanmaları nedeniyle bu bölgelerin de birinci derece etkileşim bölgesi içinde kalacakları tahmin edilmekte. Bölgede geçmişte 600-700 TL'den başlayan arazi fiyatları son bir yılda 900-1.000 TL'lere ulaşmış durumda. 

ZEKERİYAKÖY:

İstanbul deprem haritasında en sağlam bölge olarak görülen Sarıyer, güvenlik ve lüksü bir arada isteyenler için İstanbul'un tercih edilen en önemli ilçelerinden biri. Özellikle Zekeriyaköy-Uskumruköy bölgesi, imar çalışmalarının başlaması ve tünel inşası sonrasında popülaritesini arttırdı. Her an açılması beklenen Çayırbaşı Tüneli'nin de bölgeye ulaşımın sağlanmasında önemli bir rol oynayacağı kuşkusuz. 

Kuzey Marmara Otoyolu'nun, Kınalı mevkiinde TEM Otoyolu Kavşağı'ndan başlayarak, Sarıyer-Garipçe ile Poyrazköy arasında konumlanacak 3. Köprü'yü geçerek Anadolu'ya bağlanması planlanmakta. 3. Köprü güzergahının Sarıyer-Garipçe ile Poyrazköy arasında, Zekeriyaköy'e yakın konumdan geçecek olması bölgede m2'si 500-600 TL olan arazi fiyatlarını son bir yılda 600-900 TL'lere yükseltti. 

Üçüncü köprü ve üçüncü havalimanının yakınlarında yer alan bu bölgeler ulaşımlarının daha da kolaylaşacak olmaları nedeniyle daha da değerlenecekler. Bu durumu gören yatırımcılar da bu alanlara son dönemde daha çok ilgi göstermeye başladılar. Bölgede metrekare fiyatları da projeler açıklanmadan önceki rakamlardan neredeyse iki katına varan oranda daha çok arttı. 

Bölgede yer alan mevcut konut projeleri incelendiğinde, konut fiyatlarının birim satış değerlerinin 2 bin 500-3 bin dolar/m2 aralığında değiştiği görülüyor. İstanbul'da Arnavutköy-GöktürkÇatalca yollarının birleştiği kavşakta inşa edilecek üçüncü havalimanıyla birlikte son bir yıl içinde bölgedeki satılık arsa fiyatlarında yüzde 41'den başlayıp yüzde 129'a kadar uzanan oranlarda artış yaşandı

POYRAZKÖY:

3. Köprünün Anadolu yakasındaki ayağında yer alması planlanan Poyrazköy, eski bir balıkçı köyü. Köyde yer alan araziler geçmişte m2'si 80 TL'den satılırken şimdi fiyat m2'de 150 TL'lere kadar ulaşmış durumda. 

SANCAKTEPE:

3.Köprü'nün geliştireceği bölgeler arasında yerini alan Sancaktepe'de de arazi fiyatları son yıllarda bölgede artış gösteren konut projeleri nedeniyle zaten yükselme eğilimindeydi. Köprünün güzergahı üzerinde olması bölgenin önemini biraz daha artırmış durumda. Öyle ki geçmişte arazi m2 fiyatları 75-80 TL iken şimdi fiyatlar 140-160 TL'ler arasında değişiyor. 

Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye inşa edilmesi planlanan havalimanı ile bölgedeki satılık arsa fiyatlarında önceki yıllara kıyasla önemli değişimler yaşanmasını sağladı, sahibinden.com'un verilere göre Arnavutköy, Eyüp ve Çatalca'daki satılık daire fiyatlarında önemli değişimler yaşanmazken, aynı bölgedeki satılık arsa fiyatlarında yüzde 41'den başlayıp yüzde 129'a kadar uzanan oranlarda değişim kaydedildi. Verilere göre, yüzde 129'la arsa fiyatlarının son bir yıl içinde en çok yükseldiği ilçe olan Çatalca'da ortalama fiyat 120 bin liradan 275 bin liraya yükseldi. 2010-2011 döneminde ise Çatalca'daki fiyat artışı yüzde 20 seviyesinde kalmıştı. 

En pahalı arsalar Eyüp'te 

Üçüncü havalimanına komşu ilçelerden Arnavutköy'deki satılık arsaların ortalama fiyatları 2010-2011 döneminde yüzde 22 artışla 41 bin liraya yükselirken, 2011-2012 dönemindeki artış yüzde 59 olarak gerçekleşti ve fiyatlar 65 bin lira seviyesine kadar yükseldi. 1 milyon lira ortalama fiyatla bölgedeki en pahalı arsalara ev sahipliği yapan Eyüp'te son bir yıl içinde gerçekleşen fiyat değişimi ise yüzde 41'de kaldı. 2010-2011 döneminde Eyüp'teki fiyat artışı yüzde 86 olmuş ve ortalama fiyat 382 bin 500 liradan 710 bin liraya yükselmişti. 

İndergi

Yorum Yaz