maritbet girişmaritbet
2B’de satışlar 3 ay sonra başlayacak!

2B’de satışlar 3 ay sonra başlayacak!

Türkiye genelinde 2B arazilerinin en fazla olduğu Antalya’da, hak sahipleri ilk gün başvuru yapmak için defterdarlığa akın etti

Türkiye genelinde 2B arazilerinin en fazla olduğu Antalya'da, hak sahipleri ilk gün başvuru yapmak için defterdarlığa akın etti. Defterdarlık, vatandaşın işlerini kolaylaştırmak için kurduğu stand da 10 memur ile başvuruları kabul etmeye başladı.

VATANDAŞIN YOĞUN İLGİSİ

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, ilk gün olmasına rağmen vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi. Hak sahiplerinin kanunun çıkmasının ardından geçen hafta ücretlerini ödeyerek 7 Mayıs 2012 tarihi itibariyle başvurularını yapmaya başladıklarını belirten Mat, “Vatandaşlarımız mutlaka başvurularını yapsın. Aksi takdirde haklarını kaybedecekler.” dedi.

Kurdukları sıramatik sistemiyle başvuruları randevulu bir şekilde aldıklarını kaydeden Mat, “Vatandaşımızın en iyi hizmeti alabilmesi açısından fazla sıra beklemeden hızlıca başvurularını yapıp evlerine göndermek istiyoruz. Bu sebeple günde yaklaşık 500 kişilik bir başvuru alma kapasitesi oluşturduk.” diye konuştu.

Kanunun en önemli ayaklarından birisinin başvuru sürecinin kesintisiz ve doğru bir şekilde tamamlanması olduğunu vurgulayan Mat, şöyle devam etti: “İnşallah bu başvuru sürecinden sonra vatandaşlarımıza fiyatları ve ödeme şartlarını tebliğ edeceğiz ve üç ay süre vereceğiz. Üç ay sonra da satışlar başlayacak. Benim vatandaşlarımıza tavsiyem mutlaka başvuruşlarını yapsınlar.” diye konuştu.

Hak sahiplerinden kulaktan duyma bilgilerle hareket etmemeleri önerisinde bulunan Mat, “Vatandaşlarımız başvuru yapmazlarsa doğrudan satın alma haklarını kaybedecekler. Ayrıca ecrimisil ve tahliye konularına muhatap kalacaklar. Vatandaşlara devletimizin getirdiği bu haktan ve avantajdan mutlak surette faydalanmaları tavsiye ediyorum. Yine kulaktan duyma bilgilerle hareket edip de hak sahibi oldukları arazileri başka kişilere ucuz bedellerle devretmesinler. Bunlar yıllardır emek verdikleri araziler. Sabretsinler. Devletin sunduğu bu imkândan faydalansınlar.” diye konuştu.

Antalya Defterdarlığı'nda incelemelerde bulunan Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yalçın da 2B yasasıyla ilgili işlerin nasıl yürüdüğünü ve mevcut çalışmaları yerinde tespit etmek için geldiklerini söyledi.

Bakanlık olarak vatandaşların bu konuda en iyi şekilde bilgilendirilmesi ve yanlış bir yol izlememesini arzu ettiklerini kaydeden Yalçın, “Burada en önemli olan şey vatandaşların müracaatlarıdır. Müracaat etmezlerse hiçbir hakları olmayacak. Öncelikle müracaat haklarını kullanmaları gerekiyor. Bedel ve satış sonraki konudur. Başvurmazlarsa ikinci adıma geçmeleri söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla defterdarlığımıza böyle bir tesis kurup sıkıntısız bir şekilde başvuruları aldığı için teşekkür ederiz.” diye konuştu.

PEŞİN ÖDEMEDE YÜZDE 20 İNDİRİM

Orman vasfını kaybetmiş arazilerde, satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenirken peşin ödemede yüzde 20 indirim uygulanacak. Toplam bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim yapılarak kalan tutar takside bağlanacak. Ödemeler ise 6 ay içerisinde yapılacak. Doğrudan satın almalarda başvuru bedeli belediye ve mücavir alan sınırları içindeki kalan yerler için 2 bin TL, dışındaki yerler içinse bin lira.

Antalya'da yaklaşık 45 bin hektar 2B arazisi bulunuyor. Bunun 26 bin 120 hektarlık kısmı satışa hazır. Yaklaşık 3 bin 700 hektarlık alanın ise işlemleri devam ediyor. Tapu ve Kadastro kayıtlarına göre, Antalya'da 72 bin 53 adet 2B parseli bulunuyor. En fazla 2B arazisi 6 bin 140 hektarla Kaş'ta yer alırken, Antalya'nın 2B varlıkları Hazine arazilerinin yüzde 10'una denk geliyor.

İŞTE LAZIM OLAN BELGELER

Başvuru sırasında hak sahiplerinden istenecek belgeler ise şunlar; başvuru dilekçesi, nüfus cüzdanının fotokopisi, başvuru bedelinin yatırıldığına dair makbuz, kanuni mirasçılardan mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamının onaylı örneği, tüzel kişiler için ayrıca gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi.

Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yücel Çelikbilek: Özel Proje Alanı Beykoz için bir devrimdir!
  • 01.10.2013 08:20

Yücel Çelikbilek: Özel Proje Alanı Beykoz için bir devrimdir!

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, 2B arazileri ve yapılan çalışmalarla i ...

İstanbul'da 2B arazilerinde satışlar başladı! İstanbul Defterdarlığı'nda 2B Satış Ofisi oluşturuldu!
  • 16.04.2013 11:40

İstanbul'da 2B arazilerinde satışlar başladı! İstanbul Defterdarlığı'nda 2B Satış Ofisi oluşturuldu!

İstanbul'da 2B arazilerinde satışlar başladı. Hak sahiplerine tebligatların yapı ...

2B arazilerinde rayiç bedelin yüzde 50 olmasını öngören teklif TBMM’de yasalaştı!
  • 06.03.2013 08:10

2B arazilerinde rayiç bedelin yüzde 50 olmasını öngören teklif TBMM’de yasalaştı!

Tarımda kullanılan arazilerin satışında, rayiç bedelin yüzde 50'sinin esas alınm ...

2B arazi satışlarında revizyon istendi!
  • 26.02.2013 08:21

2B arazi satışlarında revizyon istendi!

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2-B hak sahiplerine doğrudan satılacak ola ...

81 ilin 67'sinde 2B arazileri bulunuyor! İşte illere göre 2B arazileri!
  • 09.02.2013 13:38

81 ilin 67'sinde 2B arazileri bulunuyor! İşte illere göre 2B arazileri!

Kamuoyunda 2/B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş araziler 81 ilin 67'sinde ...

2B arazilerinde şu ana kadar 481 bin 748 başvuru yapıldı!
  • 30.01.2013 17:42

2B arazilerinde şu ana kadar 481 bin 748 başvuru yapıldı!

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2-B kapsamında şu ana kadar 481 bin 748 kişin ...